Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Resa och flyga som gravid – 9 tips inför din resa

Resa som gravid – men osäker på vad som gäller nu när du väntar barn? Stäm av mot vår checklista så att du inte missar något viktigt.

Försäkringar och flygbolagens regler kan skilja sig åt. Kolla upp vad som gäller för just dig.
Försäkringar och flygbolagens regler kan skilja sig åt. Kolla upp vad som gäller för just dig. Foto: Colourbox

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

För det mesta finns det inga hinder mot att resa under graviditeten, men de som har haft komplikationer eller som tidigare har fött barn för tidigt bör rådfråga en läkare och sitt försäkringsbolag innan de bokar resan.

Reseskyddet i försäkringen är viktigt när man semestrar som gravid, liksom att ta reda på hur sjukvården på resmålet ser ut. 

9 tips inför din resa som gravid

1. Kolla att du är försäkrad – och kolla om din försäkring överhuvudtaget täcker vid komplikationer som kan uppstå under den graviditetsvecka du är i när du reser. Något av det första många tar reda på är vad som gäller om man behöver söka vård, eller föda för tidigt, i ett annat land. Hemförsäkringens reseskydd gäller ofta bara fram till graviditetsvecka 28, men det finns några få separata reseförsäkringar som gäller för lite längre tid. Den som är gravid har inom EU rätt till akut sjukvård i samband med graviditet och förlossning (se nästa punkt), men utanför EU behöver man en försäkring som täcker sådana kostnader. Att själv tvingas betala för förlossning, sjukhusvård och hemtransport kan bli mycket dyrt (ambulansflyg från USA till Sverige kostar omkring 1 miljon kronor, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå). Tänk på att bara akuta komplikationer som inte är förväntade kan ersättas – i den mån de täcks och sker inom de graviditetsveckor som försäkringen gäller. Glöm inte att kontrollera om reseskyddet även omfattar barnet i magen. Ta med servicekortet eller utlandsresekortet som brukar följa med försäkringsbrevet (ofta kan man annars beställa ett sådant via försäkringsbolagets webbplats). Där står bland annat numret till den larmcentral man är ansluten till.

Mer info: konsumenternas.se.

2. Beställ ett EU-kort. EU-kortet ger rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när man är i ett EU/EES-land eller i Schweiz. Med nödvändig menas att det inte är något som kan vänta tills man är tillbaka i Sverige. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjukvård som de som bor i landet. Tänk på att EU-kortet inte ger rätt till exempelvis ambulansflyg hem. För att få ersättning för sådana kostnader behövs en privat försäkring. EU-kortet beställer man via forsakringskassan.se. Beställ i god tid, det kan ta upp till tio arbetsdagar innan du får det.

3. Kolla upp resmålet (om du är orolig). En del tycker att det känns tryggt att, innan man bokar resan, ta reda på om det finns något sjukhus på resmålet och vilken standard sjukvården har. Man kan också läsa Folkhälsomyndighetens lista över aktuella epidemier och ­sjukdomsutbrott på ­folkhalsomyndigheten.se.

4. Se över vaccinationerna. Alla vaccinationer är inte lämpliga för gravida. Levande vaccin, som man ger mot gula febern, mässling, röda hund, påssjuka och TBC bör inte ges, men andra vacciner, som till exempel mot polio, hepatit A och difteri, går ofta bra. För att vara på den säkra sidan brukar man bara vaccinera gravida när det är motiverat. Rådfråga alltid en läkare på barnmorskemottagningen eller vaccinationsmottagningen först. Den som planerar att resa till ett land där man behöver vara vaccinerad, äta medicin mot malaria eller där zika-virus kan förekomma bör i god tid diskutera risker och vaccinationsskydd med en infektions- eller vaccinationsspecialist, till exempel på en infektionsklinik eller en vaccinationsmottagning. Gravida brukar avrådas från ”extrema” resmål med primitiv levnadsstandard.

5. Packa en kopia av journalen. Ta med en kopia av journalen från barnmorskemottagningen. Den innehåller viktig information om graviditeten och kan vara bra att ha om man behöver söka vård i ett annat land.

6. Kolla upp hur länge du får flyga. Flygbolagens bestämmelser för gravida varierar. Några tillåter inte att man reser under graviditetens fyra sista veckor, andra kräver läkarintyg när det är 4–8 veckor kvar. Kolla med flygbolaget eller resebyrån vad som gäller. Skulle planet behöva landa för att förlossningen har satt igång för tidigt måste man i vissa fall stå för kostnaderna själv. Själva flygresan anses inte vara farlig för ­barnet i magen, däremot finns en liten risk för blodpropp om man sitter stilla länge. Denna risk ökar något under graviditeten. Det är bra att röra på benen för att öka blodgenomströmningen och att ta en extratur till toaletten. Det är också bra att använda stödstrumpor under flygningen.

7. Se till att bilbältet sitter bra. Säkerhetsbältet ska sitta så nära kroppen som möjligt, kontrollera också att det inte vridit sig. Bältet ska sitta åtdraget mitt på axeln med den diagonala delen mellan brösten och längs sidan av magen. Höftbältet ska ligga platt mot sidan av låren och så lågt som möjligt under magen. Säkerhetsbältet ska inte glida upp över magen. Om du kör, se till att du har en bekväm sittposition. Du ska lätt kunna nå ratten och pedalerna samtidigt som avståndet mellan ratt och överkropp ska vara så långt som möjligt. För den som sitter stilla under långa bilresor finns en något ökad risk för blodpropp. Ett råd man brukar få är att använda stödstrumpor, röra på ­benen och pausa ofta.

8. Sola försiktigt. Att bada som vanligt går bra, både i pool och hav, så länge vattnet är rent. Många får rådet att sola försiktigt ­eftersom man lättare får pigmentfläckar som ibland stannar kvar även efter graviditeten.

9. Ät (ungefär) som vanligt. Även utomlands är det bra att följa råden för gravida. Det är också bra att följa de råd som finns för utlandsresa. Dessa råd gäller alla, och inte bara när man är gravid. Till exempel bör man vara noga med att maten är väl ­genomstekt eller kokt. Man bör ­undvika att äta råa och löskokta ägg, eftersom risken för salmonella är större utomlands än i Sverige (fostret i magen påverkas inte specifikt, men det kan vara jobbigt att bli magsjuk när man är gravid). Man bör också undvika opastöriserade mjölkprodukter. Att tvätta händerna noga, särskilt före maten, är viktigt, liksom att dricka mycket om det är varmt. Är kranvattnet inte lika rent som i Sverige bör man köpa vatten på flaska. Läs mer på ­livsmedelsverket.se

Läs också: 

Gravid och illamående – finns det mat som kan hjälpa? 

Ska man vara orolig för zikavirus?

Källor:

Gabriella Hallberg, jurist Konsumenternas.se
Anette Eriksson, pressekreterare Försäkringskassan
Dany Mello, verksamhetsutvecklare Försäkringskassan
Åsa Rosengren, mikrobiolog Livsmedelsverket
Ulrika Winterbacke, läkare, Vaccin direkt
Lotta Jakobsson, Senior Technical Leader, Injury Prevention, Volvo Cars Safety Centre

Texten, som är baserad på Vi Föräldrars stora bok om barn”, uppdaterades senast i juni 2020.