Receptfria läkemedel för dig som är gravid

Förstoppning, halsbränna, illamående, nästäppa. Vi har frågat apotekaren vilka receptfria läkemedel som kan lindra för dig som är gravid. Bonus: tips på bra-att-ha-grejer till bebisapoteket hemma!

Åsa Andersson, apotekare Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Åsa Andersson, apotekare.

Åsa Andersson, leg. apotekare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, tipsar om receptfria läkemedel som kan hjälpa dig som är gravid om du har…

Illamående

Den receptfria ­antihistaminen meklozin dämpar innerörats funktioner som har med balansen att göra och ger på så sätt effekt mot illamående och kräkningar. Den finns till exempel i Postafen.

Förstoppning

De receptfria läkemedel mot förstoppning som kan användas är så kallade bulk­medel som ­inne­håller fibrer som stimulerar tarmens rörelser, till exempel Vi-Siblin och Inolaxol. De måste tas med mycket vätska. Andra medel som gör att volymen i tarmen ökar och att den arbetar bättre är till exempel Laktulos och Movicol.

Halsbränna

Använd i första hand ­läkemedel som neutraliserar den sura magsaften, till ­exempel Novalucol och Rennie. Även läkemedel som ­innehåller alginsyra som hindrar magsyran från att stiga upp i matstrupen, till exempel Gaviscon, eller som ­minskar magsyran, till exempel Omeprazol, går bra att använda.

Nästäppa

Avsvällande nässprej kan ge lindring för stunden, men precis som för icke-gravida ska de inte användas längre än 10 dagar i rad. Det finns även nässprejer med ­kortison, som till exempel Livicort, som kan användas.

Smärta och feber

Psst! Fråga gärna din barnmorska, läkare eller apotekspersonal om det läkemedel som du har tänkt använda är lämpligt under den del av graviditeten du befinner dig i.

Om det går är det bästa att undvika smärtstillande läkemedel, men om det inte går ska preparat med paracetamol, som Alvedon, användas i första hand. Antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen, till exempel Ipren, ska endast användas efter diskussion med läkare under graviditetens sex första månader och inte alls under de sista tre månaderna.

LÄS OCKSÅ: Värktabletter när man är gravid – kan man ta det?

Husapotek för bebisar (bra att ha hemma!)

  • Åldersanpassad vätskeersättning för att motverka vätskebrist, till ­exempel om barnet har diarré eller kräks.
  • Koksaltlösning, droppar eller spray, för att tunna ut snoret och rengöra ­näsan vid förkylning.
  • Paracetamol, till exempel Alvedon, vid feber. (Obs! Ska inte ges till barn under 3 månader).
  • En fet salva, bra för till exempel röd rumpa.
  • Febertermometer.

Källa: Åsa Andersson, apotekare.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.