Krönika: Vi borde prata mer om missfall

Varför är det så tyst om den stora smärta och sorg som ett missfall innebär? Varför pratar vi inte om det? Charlotta Lindgren drabbades av en missed abortion efter sin första IVF-behandling.

I drömmarna är barnet redan i famnen. Men en dag förändras något. Kanske blir det stilla i magen. Eller så kommer det blod efter ett toalettbesök. Och kanske är det inget kroppsligt som talar för att något inte är som det ska – så som det var för mig.

Min kropp fortsatte att tro att den var gravid, men ultraljudet visade att det där barnet, det redan älskade lilla livet som äntligen hade bosatt sig i min längtande kropp, inte hade ett hjärta som slog.

Varför är det så tyst om den stora smärtan och sorgen ett förlorat liv innebär? Varför ska vi inte prata om det? Varför ska vi hyschas ned av oss själva och gå till jobbet och bara fortsätta som om allt var bra?

Även om det inte var ett barn i medicinsk bemärkelse, även om det var ett foster eller embryo, så var det aldrig bara ett foster eller embryo för den som ville bli förälder.

Charlotta Lindgren

Charlotta Lindgren

Efter min ”missed abortion”* kom det fram många kvinnor och berättade om deras missfall. Det verkade helt plötsligt som att var och varannan hade varit med om något liknande. En del berättade ingående och grät. Några konstaterade, utan att ge uttryck för så många känslor eller ord.

Fertilitetsläkaren gav statistik: 25 procent av alla graviditeter blir aldrig ett barn. Men läkaren sa att den siffran förmodligen inte stämde. Upp emot 40 procent var mera reella siffror, trodde han.

Det är många graviditeter utan barn. Det är många drömmar som slås sönder. Många klädset och vaggor som inte blir använda. Och väldigt många tårar.

Ändå är det så tyst.

LÄS OCKSÅ: Missfall – 14 frågor och svar

Idag slutade ett embryo att växa. Idag krossades en dröm om att få gosa med en liten människa med knubbiga lår och med den underbaraste doft. Hon som skulle bli mamma hade inte hunnit så långt i graviditeten, hon känner att hon inte borde vara så ledsen. Men det är hon.

Charlotta Lindgren, 41, bor i Vindeln och arbetar som personlig assistent och krönikör.

Det missfall hon berättar om i krönikan kom efter hennes första IVF-behandling. Idag har hon fyra barn, 4, 7, 8 och 10 år gamla.

Idag slogs en blivande mammas liv sönder och samman, men hon gråter ensam.

Jag önskar att fler kan dela med sig av känslorna efter att ha burit ett liv som aldrig blev. Först då kommer sorgen att bli lättare att bära.

* Missed abortion

Ibland kan man få ett missfall utan att man märker det, och utan att graviditeten stöts ut direkt. Det kallas för missed abortion.

Vid missed abortion kan det dröja flera veckor innan missfallet upptäcks. Ibland upptäcks det genom att man så småningom får en blödning (även om blödning under graviditet inte behöver vara tecken på missfall) eller vid en ultraljudsundersökning.

Källor: 1177.se och Danderyds sjukhus webbplats

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

LÄS MER OM:


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren