Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minskade fosterrörelser – nya rekommendationer från Socialstyrelsen

Fosterrörelser ska kännas under hela graviditeten. Socialstyrelsens nya rekommendationer ska göra att fler gravida får rätt information.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Minskade fosterrörelser kan leda till allvarliga konsekvenser om de inte uppmärksammas och omhändertas på rätt sätt. I värsta fall kan fostret dö.

Därför vill Socialstyrelsen nu att vården ska bli bättre på att uppmärksamma minskade fosterrörelser. De menar att gravida snabbt ska erbjudas undersökning om deras upplevelse tyder på att att fosterrörelserna har blivit färre eller svagare.

Rutinerna kring information om fosterrörelser, och utredning vid minskade fosterrörelser, varierar nämligen inom landet, har det visat sig.

Socialstyrelsens nya rekommendationer innebär att alla gravida bör informeras om fosterrörelser i samband med rutinbesöket i mödrahälsovården omkring graviditetsvecka 24. Syftet är att färre foster ska dö i livmodern och att färre barn ska skadas i samband med förlossningen, berättar Elin Linnarsson, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Genom att ge saklig och enhetlig information till alla gravida och att aktivt uppmana kvinnor att söka vård om de upplever att fosterrörelserna minskar eller blir svagare, kan vi nå även dem som på egen hand inte skulle ha skaffat information eller sökt vård. Detta kan bidra till en mer jämlik vård, säger Elin Linnarsson i pressmeddelandet.

Fostrets rörelser ska kännas under hela graviditeten

Kunskapen om att fostrets rörelser ska kännas under hela graviditeten är relativt ny.

– Vi har under 20 års tid levt med myten att fosterrörelserna minskar i slutet av graviditeten. Men det stämmer inte. Intervjuer med friska gravida kvinnor som väntat friska barn visar att det är starka, distinkta rörelser även mot slutet. Barnet vrider sig, stretchar, trycker på, även om det inte har samma plats att sparka längre, säger Ingela Rådestad, barnmorska och professor vid Sophiahemmets högskola, i en tidigare intervju för Vi Föräldrar – läs mer här eller via länk nedan.

Artikeln publicerades i oktober 2016.