Kan nagellack under graviditeten vara farligt för barnet i magen? Är gelénaglar eller akrylnaglar okej när man är gravid? Så här säger experten på Läkemedelsverket.

Kan man måla naglarna när man är gravid? Eller kan nagellack vara farligt för barnet i magen?

När man är gravid blir man ofta mer uppmärksam på de vardagliga sakerna. Allt ifrån hur många koppar kaffe man dricker till vilka produkter som står på badrumshyllan – som nagellack, till exempel. Nagellack luktar ju väldigt ”giftigt”, men finns det någon risk med att använda det under graviditeten?

Josefin Liljeteg, Läkemedelsverket.

Josefin Liljeteg, kosmetikaexpert, Läkemedelsverket.

Vi ringde upp Josefin Liljeteg som är chef för kosmetikagruppen på Läkemedelsverket.

Kan det vara farligt för fostret om man målar naglarna när man är gravid?

– Nej, det finns inga undersökningar som visar att nagellack skulle kunna orsaka fosterskador. I Sverige har vi myndigheter som utövar tillsyn över de produkter som finns på marknaden. Utgångspunkten är att varenda kosmetikaprodukt som säljs ska vara säker och att man inte ska behöva vara orolig.

Läs också: Måla om när man är gravid – kan man det?

Hur är det med gelé- eller akrylnaglar?

– Enligt det vi känner till om gelé- och akrylnaglar är det osannolikt att de kan orsaka fosterskador. Den enda kända risken är att det kan orsaka allergiska reaktioner om limmet eller kemikalierna som används kommer i kontakt med huden. Då kan till exempel fingertopparna svullna upp och det kan blöda. Men det innebär inte att produkten i sig är farlig utan att en del kan utveckla allergi mot vissa ämnen i produkten. Känner man sig orolig avråder vi helt enkelt från att lacka eller bygga sina naglar under graviditeten.

Kan man använda nagellacksborttagning?

– Även dessa produkter har genomgått en säkerhetsbedömning och ska vara säkra att använda. Är man gravid och oroar sig så avråder vi från att använda sådana produkter under graviditeten. Inte för att det finns en hälsorisk, utan för att då mår man bättre och slipper oroa sig.

Läs också: Alvedon, Ipren & andra värktabletter som gravid – är det verkligen ok?

Här hittar du fler artiklar om graviditet.