Min tjej vill inte ha sex nu när hon är gravid

Varför vill en del gravida inte längre ha sex? Sexologen Suzanne Lindström förklarar för en undrande man.

 

Fråga:

Jag och min tjej ska få en liten dotter tillsammans. Min tjej har ett barn på 2 år sedan tidigare. Saken är den att min tjej inte vill kramas eller ha någon närhet nu när hon är gravid, och sex har vi inte längre.

Vill bara höra vad det kan bero på. Hon säger att hon älskar mig, men hon vill inte ha sex utan onanerar istället. Man blir ju rädd att hon har tröttnat.

/Hälsningar R

Svar:

Sexlusten under graviditeten varierar. En del kvinnor får en ökad sexlust, andras minskar. Något vanligare är det nog trots allt med en minskad sexlust.

Hur sexlusten blir beror oftast på hur man har det i förhållandet i stort och hur kvinnan mår under graviditeten. Hur aktivt sexliv paret hade före graviditeten spelar också in.

Dra inte så höga växlar på att din tjej onanerar; det behöver hon nog för sin egen skull och för att må bra. Jag tror inte att hon har tröttnat på dig, utan hon kanske känner sig stor och otymplig. Hon kan också vara rädd för att något farligt ska hända, till exempel att samlag skulle kunna skada barnet. Barnet ligger väl skyddat i livmodern men många kvinnor kan ändå vara oroliga.

Din tjej kanske skulle må bra av att höra att du saknar kramar och beröring och att inte samlag är det viktigaste.

Berätta hur vacker du tycker att hon är nu och att du älskar henne mer än någonsin. Under en graviditet förändras vi kvinnor även psykiskt, vi får en ökad närhet till våra känslor, vi gråter och oroar oss mer. En gravid kvinna behöver trygghet och bekräftelse. Hon behöver också känna att ni gör denna resa tillsammans, att det faktiskt är ert efterlängtade barn som hon bär. Visa henne hur stolt du är och att du längtar efter barnet, det stärker ert ”vi” och ökar tilliten. Många kvinnor har en stor oro inför förlossningen och behöver tala om den. Lyssna på din tjej, ställ frågor och ge henne ditt fulla stöd. Detta skapar trygghet och tillit som är lustbefrämjande.

/Suzanne Lindström, barnmorska och sexolog.