”Det sög att ha ett distansförhållande under graviditeten”

Mehdi Zaad kunde inte vara med när sonen Juneyt föddes. Men under graviditeten med dottern Ayila missade han inte ett enda besök hos barnmorskan.

Mehdi Zaad berättar om att bli pappa men missade förlossningen
Mehdi Zaad
, 25 år, bor i Stockholm. Jobbar som bartender, statist, fabriksarbetare, bagagehanterare med mera. Har barnen Juneyt, 3, och Ayila, född i slutet av augusti.

”Jag har två barn och den första graviditeten och förlossningen missade jag helt eftersom jag bodde i Marocko och min flickvän i Sverige.

Min son var två veckor när jag höll i honom första gången och det var en enormt stark och speciell känsla. Överväldigande! Att ha ett distansförhållande under graviditeten var verkligen jobbigt, det sög. Vi träffades knappt alls, men hade kontakt varje dag via telefon och chat. Juneyt var 1 år när jag kunde flytta till Sverige.

Första året var en kamp för att få hans uppmärksamhet och förtroende. Jag kunde inte natta honom eller lämna på förskolan. Min strategi blev att vara extremt snäll och leka mycket med honom. Efter cirka åtta månader började han acceptera mig som pappa.

Den här gången var det helt annorlunda. Jag var med på vartenda läkarbesök och kontroll. Jag har hört min dotters hjärta och sett henne på ultraljudet innan hon föddes. Det var nytt för mig och väldigt värdefullt. I Sverige är pappan mer delaktig än i Marocko. Där är det väldigt ovanligt att man är med på förlossningen.

Läs också: Markus, 31: ”Jag vill inte bli en andrahandsförälder”

Mehdi med sina barn.

”När min son är 20 är jag 42”, säger Mehdi, ”då kan vi spela fotboll tillsammans.”

Eftersom det var första gången tror jag att jag gjorde några misstag. Vi hade inte hunnit prata så mycket om min roll i förlossningssalen eftersom min dotter föddes 10–15 dagar för tidigt. Jag skulle velat vara bättre på att dela smärtan med min flickvän, men allt gick så fort och hon hade fruktansvärt ont. Jag blev så imponerad av henne, och av alla kvinnor som genomgår en förlossning. En man skulle nog inte klara den smärtan!

Som 25-årig förälder blir man ofta behandlad som en ungdom mer än en vuxen, tycker jag. Om jag till exempel glömmer att stänga grinden på rätt sätt på förskolan så säger personalen åt mig att gå tillbaka och göra det ordentligt. Det är lite tröttsamt.

Men det finns bra sidor också. När min son är 20 år är jag 42. Då kan vi kanske umgås på lika villkor, som vänner. Spela i samma fotbollslag. Min egen pappa var 20 år när han fick min äldsta bror. Det har stärkt och uppmuntrat mig i min föräldraroll. Det jag inspireras av hos pappa är att han alltid var glad och snäll mot oss, jag kan inte minnas att pappa någonsin var hård. Vi kunde prata om allt, även sex. Han var cool och öppen.

Jag har också två vänner i min egen ålder som båda har två barn. Vi har liknande erfarenheter som vi kan dela. Jag känner en plikt mot mina barn att leva ansvarsfullt och kontrollerat. I Marocko studerade jag drama och hade några småroller i reklamfilmer och på tv. Nu är målet att bli regissör. Jag vill att mina barn ska känna sig stolta över mig och att jag ska kunna ge dem sådant som jag själv aldrig fick som barn, till exempel hålla på med sport eller lära sig att spela instrument.”

Läs också: Bli pappa – så kan man förbereda sig för förlossningen