”Jag vill inte bli en andrahandsförälder” 

När den här intervjun görs är det några veckor kvar till Markus Erikssons första barn ska födas. Markus önskar ibland att han hade haft en mer aktiv roll under graviditeten, inte bara varit "fixaren" som tagit hand om disken.

Markus Eriksson om att bli pappa

Markus Eriksson, 31 år, jobbar som förskollärare, bor i Halmstad, beräknad förlossning i mitten av september. Sedan intervjun gjordes har Markus hunnit bli förälder till lille Alfred.

 

”Vi har nyligen flyttat till landet och det beslutet har vi definitivt det kommande barnet att tacka för. Det här är något vi drömt om men inte kommit oss för tidigare.

Vi har också bestämt att båda två ska vara lediga det första halvåret och sedan jobba halvtid. Idén fick vi genom en artikel som vi läste i en tidning där ett par berättade att de gjort så.

För mig är ett jämställt föräldraskap jätteviktigt. Jag läste om begreppet ’andrahandsförälder’. Det innebär att den ena föräldern, oftast mamman, är expert och att den andra inte är lika trygg. Inte vet vad storlekarna i kläderna innebär och så vidare. Sådan vill jag absolut inte bli.

Läs också: Mehdi missade sonens förlossning

En annan poäng med att vara lediga tillsammans och sedan jobba halvtid är att minska stressen. I mitt jobb som förskollärare ser jag hur barn påverkas negativt efter en stressig morgon. Det vill jag undvika.

Genom mitt yrke har jag jättebra koll på åldrarna 1 till 5 år. Men första året är helt blankt – vad gör man egentligen? Det är svårt att få reda på hur det går till i praktiken när barnet är så litet och ynkligt. Jag har verkligen sökt svar och exempel men det verkar omöjligt att få tillgång till några djupare berättelser både i samtal med vänner och syskon och genom böcker och podcasts. Det stannar ofta vid att de har varit på en förlossning och det gick bra. Men jag vill ha mer detaljerade beskrivningar.

Mina förberedelser var väldigt intensiva i början. Vi hängde på Blocket och Tradera hela tiden för att hitta prylar. Sedan insåg jag att graviditeten pågår lång tid och man behöver inte fixa allt på en gång. Så jag tog en paus. Men nu på slutet har jag kommit igång igen.

Vi har planerat vilken roll jag ska ha i förlossningssalen. Jag ska vara nära och grunda för min partner genom pepp, beröring, massage och påminna om att andas rätt. Vi har gått en profylaxkurs som var superbra och konkret. Sedan är det mitt ansvar att packa kläder och ha kontakt med familj och vänner genom sms. Under graviditeten har jag ibland känt att jag skulle vilja ha en ännu mer aktiv roll. Ibland blir jag mest en fixare som tar disken när min partner mår illa eller är trött.

Markus håller sin son Alfred på BB.

Några veckor efter intervjun föddes Alfred.

Rädslorna handlar mest om ansvaret att bli förälder. När jag tvivlar tänker jag att det är väldigt många som föder barn och att det finns de som har klarat det trots att de varit sämre förberedda eller yngre än oss. Självklart tänker jag på att det kan uppstå komplikationer vid förlossningen eller att barnet får någon typ av problem. Men min partner är psykolog och jag är förskollärare. Genom våra yrken har vi båda erfarenhet av att man kan lösa det mesta på ett bra sätt.

Jag har inga direkta förebilder, men jag försöker plocka det ’göttaste’ från föräldraskap runt omkring mig. Till exempel har min syrra värdefulla kunskaper om mat och kosthållning och en av mina brorsor bra tankar om normkritik när det gäller klädval och liknande.”

Läs också:
Så kan pappan förbereda sig för förlossning och bebis