Listeria i laxen?

Fråga:

Jag är gravid i vecka 11 och åt förra veckan en portion varmrökt lax. Jag blev väldigt orolig över listeria när jag sedan läste att det är risk att det finns i just rökt lax. Laxen jag åt var odlad i Sverige, och enligt odlaren själv tas det regelbundet tester för listeria. Men hittills har de inte upptäckt något fall. Laxen som jag åt hade varit fryst och jag åt den samma dag som den tinades upp.
   Vad kan hända med barnet i magen om jag smittats av listeria? Är det risken för missfall som är den enda faran eller kan jag även få ett missbildat eller funktionshindrat barn på av grund detta?

Svar:

Risken för listeria i varmrökt lax är mycket liten. Livsmedelsverket gjorde 2010 en undersökning av listeriaförekomsten i lax och fann listeria i 15 pro-cent av proverna av gravad och kallrökt lax medan motsvarande siffra för varmrökt lax endast var 2 procent. Skälet till den låga förekomsten är att varmrökt lax når över 70 grader vid rökningen, vilket leder till att eventuella listeriabakterier dör. Att det ändå kan finnas listeria i varmrökt lax beror på att den färdiga laxen kan förorenas efter varmrökningen.
   Listeriabakterier dör inte av frysning, men de kan heller inte föröka sig i frysen. eftersom risken med varmrökt lax är så liten är mitt råd till dig att försöka att inte oroa dig över detta.
    Man läser då och då att livsmedelsverkets råd om listeria är överdrivna, men anledningen till att råden finns är att minimera risken för att gravida ska smittas av listeria, eftersom infektionen kan gå över till fostret och i värsta fall orsaka missfall eller skador. Detta är lyckligtvis mycket ovanligt, bland annat tack vare råden som ges.
    Men som sagt, du har ingen anledning till oro. lycka till med din graviditet!

Sara ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitets- sjukhuset Huddinge.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren