Kan isvatten få barnet i magen att röra på sig?

Experten svarar våra läsare här:

”Jag har hört att det är smart att dricka isvatten om man vill att bebisen ska sparka, ifall man tycker det är för stilla i magen. Vad säger ni?”

/Klara

Madeleine Kilsbeck, barnmorska och verksamhetschef för BB Stockholms Family-mottagningar:

Hej, Klara. Riktigt så enkelt är det inte att få barnet att sparka, men de flesta barn brukar reagera när mammans tarmljud ökar av till exempel kallt vatten eller mat. Barnets rörelser varierar också över tid. Från vecka 18 till 28 kan det vara enstaka dagar som mamman inte uppfattar några rörelser trots att barnet rör sig. Från omkring vecka 28 börjar barnet få ett rörelsemönster, till exempel att det sparkar mest på kvällen. Det är de rörelserna som kvinnan ska vara uppmärksam på att de fortsätter.

Rörelserna kan förändra karaktär på grund av att det blir trångt, men barnet ska ändå röra sig. Om man ibland är tveksam går det bra att dricka kallt vatten och se om barnet reagerar – barnet kanske bara sov lite djupare just då. Men man behöver inte dricka kallt vatten. Putta på barnet, prata med det och skapa kontakt så ska du märka att barnet svarar tillbaka.

Barnet har sovperioder. Om man är tveksam till antalet rörelser kan man skriva ner varje rörelse under den period barnet brukar vara aktivt. Då märker man om det är så lite att man bör kontakta barnmorska eller förlossning.”