Jag och min sambo bråkar hela tiden

Vad gör man om man bara bråkar under graviditeten? Kan man rentav drabbas av en förlossningsdepression innan barnet är fött? Barnmorska Christina Wahlström ger råd.

Fråga:

Jag undrar om man kan få förlossningsdepression innan barnet kommit. Jag och min sambo bråkar hela tiden. Jag blir arg för minsta småsak, stör mig hela tiden och mår allmänt dåligt varje dag.

Allting låter jag gå ut över honom, så vårt förhållande har gått från att vara hur bra som helst till att vi nästan brutit upp flera gånger.

/Vill inte ha det så här

Christina Wahlström, barnmorska, svarar:

Det är vanligare att man får en depression efter att barnet är fött, ofta i samband med amning. Men visst förekommer det depressioner, ilska och irritation i början av en graviditet. Det är inte helt ovanligt att det blir bättre efter vecka 20–24.

En graviditet innebär en stor hormonomställning i kroppen. En del reagerar mer kraftfullt på den. Det finns kvinnor som säger att de aldrig har mått så bra som under sina graviditeter, och det finns kvinnor som säger motsatsen.

Att förbereda sig på att bli mamma och att bilda familj är också en stor omställning. Relationen till partnern blir mer tydlig när man väntar barn tillsammans. Man tänker ”nu är det vi två”, och under denna tid vill vi alla känna lycka och trygghet. Om man då är trött på grund av hormonomställning och inte känner igen sig själv kan både man själv och partnern bli lite hudlösa och lättare känna av irritation, ilska och oro – men man kan också lättare känna stor lycka.

En gravid kvinna behöver även mycket mera sömn än normalt. Man måste komma ihåg att kvinnan inte enbart förvarar ett litet barn i sin livmoder, det är också en enorm omställning för alla hennes organ.

Mitt råd blir att ta hjälp av din barnmorska. Berätta för henne hur du mår och be också att få komma på ett samtal till en psykolog som arbetar med gravida. Ta med din partner på detta samtal så att han kan känna att han kan vara ett bra stöd för dig.

Det är inget onormalt att känna sig deprimerad, det gör vi alla av och till under livet. Med stöd och hjälp kommer detta med största sannolikhet snart att gå över.