Hur mycket bör jag äta per dag?

Hur mycket ska man äta när man är gravid? Och behöver man äta extra mycket för att man väntar tvillingar? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask svarar.

Fråga:

Jag är gravid med tvillingar och är i vecka 12. Jag har blivit av med illa­måendet på morgnar och kvällar och känner att jag nu kan fokusera ordentligt på vad jag äter.

Jag är knappt 160 cm lång och väger 53–54 kg (har ännu inte börjat gå upp i vikt). Min målsättning är att under graviditeten röra mig omkring 3,5 timmar i veckan (promenader, sim­ning och lättare funktionell styrketrä­ning)

Jag vet vad jag ska äta och äter nyttigt för det mesta, men jag undrar ungefär hur många kalorier jag bör försöka få i mig per dag under andra och tredje trimestern?

Anna

Dietist Sara Ask svarar:

Jag har varit i kontakt med forskare inom området, men inte fått några napp på internationella rekommendationer om energibehov specifikt vid tvillinggraviditet – troligtvis saknas sådana. Vad man däremot vet är att energibehovet under graviditeten är starkt kopplat till viktökningen.

Vid tvillinggraviditet rekommenderar IOM (Institute of Medicine) normalviktiga kvinnor att gå upp 17–25 kilo i vikt. Då ditt BMI ligger runt 20, hamnar du i den gruppen.

Motsvarande rekommenderade viktökning för en normalviktig kvinna med singelgraviditet är 11–16 kilo. Viktökningen är alltså inte dubbelt så stor vid tvillinggraviditet, så man behöver heller inte äta dubbelt så mycket som vid en singelgraviditet.

Enligt de beräkningar som finns av energibehov vid singelgraviditet är behovet i genomsnitt förhöjt enligt följande:

  • Första trimestern: + cirka 100 kcal, vilket motsvarar en frukt.
  • Andra trimestern: + cirka 350 kcal, vilket motsvarar ett matigt mellanmål och en frukt.
  • Tredje trimestern: + 500–600 kcal, vilket motsvarar två matiga mellanmål och en frukt.

Som gravid med tvillingar bör du sannolikt ligga över detta intag. Men oavsett singel- eller tvillinggraviditet är vågen det bästa sättet att hålla koll på att det blir lagom mycket mat, eftersom varje kvinna och varje graviditet är unik.