Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur länge är man gravid – i veckor?

Nej, en graviditet är inte 40 veckor, i alla fall inte enligt barnmorskan. Så hur länge är man gravid? Vi reder ut.

Snart klart – men hm, hur länge är man gravid, egentligen?
Snart klart – men hm, hur länge är man gravid, egentligen? Foto: Getty images

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Graviditeten varar i 40 veckor, brukar man säga inom forskningen och i Socialstyrelsens rapporter – även om allt från vecka 37+0 till vecka 41+6 anses vara en fullgången och helt normalt lång graviditet.

Inom den svenska mödravården tänker man annorlunda. Ända sedan graviditetssnurran introducerades på 1980-talet har man där angett beräknad förlossningsdag (BF) till vecka 39+6, det vill säga en dag ­tidigare, berättar Karin Källén, ­utredare vid Socialstyrelsen och professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet.

Läs också: Stämmer det att flest barn föds på natten? 

– Det är alltså den dagen som man anger till föräldrarna vid den daterande ultraljudsundersökningen, säger hon.

Men detta kan komma att ändras inom en inte alltför avlägsen framtid.

Hur många veckor är man gravid?

Barnmorskor använder ofta en graviditetssnurra för att få fram ett preliminärt förlossningsdatum.
Barnmorskor använder ofta en graviditetssnurra för att få fram ett preliminärt förlossningsdatum.

– Bland forskare, och även i Socialstyrelsens sammanfattningar, har man nog inte alltid varit ­medveten om den kliniska praxisen med 39+6 som förväntad graviditetslängd. Många har nog förutsatt att det är dagen 40+0 som är den ­riktiga, och därför kan man få olika besked från olika håll. Bland kliniskt verksamma finns det vissa ambitioner att förändra detta, säger Karin Källén.

Men den beräknade förlossningsdagen är bara ett riktmärke, det är det viktigt att betona, anser hon.

– Det är lika normalt att föda tre veckor tidigare eller två veckor ­senare. Ofta hör man att föräldrar blir förkrossade och till exempel säger att barnet föddes ”två veckor för tidigt”, men det är alltså helt förväntat och normalt.

LÄS OCKSÅ: Bebisen kanske inte kommer när du tror

Vecka för vecka – Vi Föräldrars graviditetskalender visar vad som händer under graviditeten, med bebisen i magen och med den gravida kvinnan.
Vecka för vecka – Vi Föräldrars graviditetskalender visar vad som händer under graviditeten, med bebisen i magen och med den gravida kvinnan.

Graviditetskalender – vecka för vecka i din graviditet

Vad händer när man är gravid i vecka 3? I vecka 9? Och i vecka 12? I vår gravidkalender kan du se vad som händer både med mamman och med bebisen i gravidmagen, vecka för vecka.

Alla barn växer och utvecklas olika – även i magen. Pojkar är redan i fosterlivet generellt sett något större. Graviditeten brukar ibland delas in i perioder om tre månader: den första, den andra och den tredje trimestern.

Klicka här för att komma till Vi Föräldrars graviditetskalender

Beräkna ditt förlossningsdatum – när kommer bebisen?

I Vi Föräldrars verktyg kan du skriva in datum för sista mensens första dag och få reda på när bebisen förväntas komma, när ditt barn förmodligen blev till och hur många dagar du har kvar av din graviditet.

 Klicka här för att beräkna förlossningsdatum