Hur kan jag bli av med svartsjukan?

Experten svarar våra läsare här:

”Jag och min pojkvän har inte alls varit tillsammans länge, och nu väntar vi vårt första barn. För ett par dagar sedan sms:ade han en tjejkompis och drev lite ”sexuellt” med henne, vilket jag fick reda på. Vi pratade ut, men så fort jag tänker på det får jag en klump i magen och pulsen höjs. Det är jättejobbigt. Jag har aldrig varit så här svartsjuk tidigare. Jag förstår inte varför jag är det nu – och det har bara eskalerat. Alla tjejer han har sms:at med har gjort mig väldigt osäker på om jag räcker till för honom. Han beter sig inte som vanligt mot mig efter allt tjat och gnat, och jag är rädd att han kanske ångrat sig om det kommande barnet.

Jag har inte haft en trygg uppväxt, och efter att ha blivit bedragen ett antal gånger är jag väldigt osäker och otrygg. Varje gång min pojkvän får ett sms får jag en klump i magen, försöker tjuvkika vem det är och mina tankar flyger iväg.

Har den kraftiga svartsjukan kommit i och med graviditeten? Hur kan jag göra för att bli av med den så att jag inte förstör förhållandet?”

/S

Anna Sylvén Björnör, psykolog och familjeterapeut:

”Respektera din oro och otrygghet”

Hej S, jag blev rörd av ditt brev. Att inte känna tillit till den man väntar barn med låter svårt och stressande.

De flesta gravida känner sig till och från känslomässigt instabila och upplever ett stort behov av trygghet och förutsägbarhet, både i relationer och på det praktiska planet. 

Jag tycker att du ska respektera din oro och din otrygghet. Och samtidigt som det inte blir bra att kontrollera din pojkvän behöver ni båda hjälpas åt så att du ska kunna känna dig trygg.

Vad tror du behöver hända för att du ska kunna känna mer tillit till honom? Tror du att du kan formulera det för honom?

Mitt råd till dig är att vända dig till en barnmorskemottagning; de brukar ha psykologer knutna till sig. Jag tror att samtal med en psykolog skulle hjälpa dig bäst just nu. 

Varmt lycka till!”


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren