Hur får vi en rättvis ekonomi under föräldraledigheten?

Fråga:

Jag och min sambo väntar barn, jag är i vecka 22. Jag undrar lite över ekonomin när barnet kommit. Hur vi kan dela upp kostnaderna när jag/han är föräldraledig? Vi funderar på att dela på föräldraledigheten och ta halva tiden var. Jag tjänar idag 22 500 kronor (snart 23 000) och han tjänar 25 000 kronor.
Det naturliga är väl att han står för mer av utgifterna när jag är ledig och att jag står för mer av utgifterna när han är ledig?
Men hur ska vi dela upp det? Han tjänar ju mer än jag och kommer därför att få ut mer föräldrapenning än jag. Men han har däremot mer utgifter (till exempel ett privat lån som inte har med mig att göra ).
Och hur mycket ”extrautgifter” ska man ta när ens partner är föräldraledig?

/Hur dela upp kostnaderna?

Svar:

Grundprincipen bör vara att man tar fram sina nettolöner (lön efter skatteavdrag) och ser vem som har störst nettoinkomst. Den som har det bör ta en större andel av de gemensamma inkomsterna. Till exempel om din sambo tjänar 10 procent mer än du, så är det rimligt att han betalar 10 procent mer av era gemensamma utgifter.
För att lyckas med detta måsta ni till att börja med vara överens om hur ni ska göra. sedan måste ni göra en månadsbudget där ni får fram de gemensamma kostnaderna. Det är till exempel boende (hyra/avgift), mat, el, tv, bredband, telefon, möbler, reparationer och liknande. och givetvis kommande kostnader för ert barn. Tanken med denna fördelning är att båda ska ha en slant över för egna behov och eget sparande. Det är inte okej att ena parten har sämre ekonomi.
Den gemensamma ekonomin är något som man ofta behöver se över, särskilt i perioder av föräldraledighet och deltidsarbete. börja med att hitta ett trevligt tillfälle och prata igenom er ekonomi i lugn och ro.

/Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, Stockholm.