Hemorrojder är långt ifrån kul. Men det finns hjälp att få! Här är några vanliga frågor och svar om den här gravidkrämpan.

Hemorrojder är tyvärr en vanlig krämpa under graviditeten. Vi Föräldrar har fått in tre stycken frågor från frågande läsare – och besvarar dessa nedan.

Hur försvinner hemorrojderna?

”Under min graviditet fick jag hemorrojder som jag inte besvärades så mycket av. Använde en salva som finns att köpa på apoteket och då blev det bättre.
Nu är det snart fyra månader sedan vi fick vårt barn och hemorrojderna finns kvar.

Så länge jag smörjer med salvan har jag inte ont av dem, men så fort jag upphör blir det sämre.Provade med stolpiller i fem dagar och då blev det bättre. Kanske skulle jag ha fortsatt med en behandling direkt efter?

Jag tog kontakt med mvc, men där kunde de inte hjälpa mig. Är det vårdcentralen jag ska kontakta? Ska jag ta kontakt med någon om jag inte har ont av hemorrojderna eller kan man leva med detta så länge de inte blommar ut för mycket?”

Sara

Läs också: Hemorrojder som gravid? Här är symptomen och så får du behandling

Svar från Maria Sennström, läkare:

Det är väldigt vanligt att man får hemorrojder i samband med att man är gravid. Hemorrojder är små blodfyllda knutor som sitter alldeles innanför och så småningom också utanför ändtarmsöppningen. De kan ge besvär i form av klåda, blödningar och smärta. Man bör göra en läkarundersökning vid sin vårdcentral så att man säkert vet att det är hemorrojder som ger besvären. Det man i första hand ska behandla med är receptbelagda läkemedel i form av stolpiller eller salva som ger lindring av symtomen och ibland läker ut hemorrojderna.

Om detta inte hjälper kan man behandla med en enklare typ av operation: avknytning med hjälp av gummiband. Vid svårare fall kan man operera bort hemorrojderna helt och hållet – men läkningsperioden är dock ganska smärtsam.

Under graviditeten brukar man alltid rekommendera behandling med stolpiller eller salva för att minska besvären. Operation är inte aktuell förrän möjligtvis efter förlossningen. En kirurg måste bedöma om operation är ett bra alternativ eller inte.
Om hemorrojderna inte ger besvär finns ingen anledning att försöka behandla bort dem. Om man däremot har besvär med återkommande blödningar och smärtsamma inflammationer är det viktigt att man får rätt behandling. Det finns receptfria läkemedel mot hemorrojder, men de receptbelagda är ofta effektivare. Det är också viktigt att se till att man inte har problem med hård avföring eftersom detta ofta förvärrar besvären.

Kan jag ha hemorrojder?

”Det svider till ordentligt ibland när jag bajsar och kommer lite blod på toalettpapperet. Jag funderar på om det kan vara hemorrojder men drar mig för att fråga min barnmorska eller doktor om detta. Jag har trott att det bara drabbar gamla gubbar, men har förstått att man även kan få det i samband med graviditet.

Måste man göra något åt det och i så fall vad? Eller går det över av sig själv?”

Undrande trebarnsmamma

Svar från Maria Sennström, läkare

Hemorrojder är mycket vanligt, såväl bland män som kvinnor och även bland unga. Det är en sorts ”åderbråck” på blodkärlen kring ändtarmsöppningen. De kan blöda i samband med toalettbesök och även orsaka smärta. Det är vanligt att man får hemorrojder om man har trög mage och förstoppning och även vid graviditet. Dels kan de uppkomma i samband med förlossningen när man krystar, dels bildas de under hela graviditeten. Det beror på att blodkärlen är mer vidgade på grund av ändrade hormonnivåer.

Det är viktigt att du går till en läkare för undersökning. Mycket för att konstatera att det är från hemorrojderna du blöder, så det inte finns någon annan orsak. Hemorrojder är lätta att behandla med salva eller stolpiller. Ibland kan de också läka ut av sig själva.

”Jag är så trög i magen”

”Jag har under den senare delen av graviditeten varit trög i magen. Vissa gånger när jag tagit i, har det kommit några droppar blod.
Är detta något att oroa sig för? Kommer blodet från livmodertappen? Finns det någon risk att man föder för tidigt? Det har hänt någon gång i veckan, och bara när jag varit hård i magen och tagit i.”

Tacksam för svar

Svar från Maria Sennström, läkare

Det är vanligt med förstoppning under graviditeten. Man brukar rekommendera att den gravida kvinnan ska äta fibrer samt dricka vätska för att få något lösare avföring.

Under graviditeten är det dessutom vanligt att man får hemorrojder. Hemorrojder är vidgade blodkärl som kan blöda om man har hård avföring. Det är inte farligt.

Dock bör man låta läkaren vid mvc kontrollera att det är hemorrojder som blöder och inget annat. Det är mycket ovanligt att det blöder på det sättet från livmodertappen. Men jag tycker ändå att det är viktigt att en läkare undersöker dig.

LÄS MER: Den kompletta guiden till gravidkrämporna – allt från ischias till Vena Cava-syndrom