Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hård mage som gravid? Ät det här

Många får problem med trög mage under graviditeten. Den här maten kan lindra besvären.

Trög mage och gravid? Prova den här maten.
Trög mage och gravid? Prova den här maten. Foto: Unsplash

Recept för dig som är gravid med trög mage – eller huskurer mot förstoppning

Linser

Provencalsk linssoppa

Currysoppa med linser

Broccolisoppa med linser

Plommon och mandel

Plommonsnurror

Fransk katrinplommonkaka med mandel

Apelsinkokta katrinplommon

Den som någon gång haft trög mage vet hur jobbigt det är: man känner sig svullen, har ont i magen, blir trött och får ibland ont i huvudet.

När man är gravid är sannolikheten för trög mage stor. Men det går att få fart på magen. Det viktigaste är att lära känna och förstå hur man på bästa sätt kan ta hand om magens förändring.

Till stor del beror det hormonerna. Det är vanligt med förstoppning, men i vårt land tycks det vara tabu att prata om. Oftast får järntabletterna skulden, men det är inte är hela sanningen. Det finns flera orsaker till att många gravida drabbas av förstoppning.

Faktum är att förstoppningen kan komma redan i graviditetens första veckor och det beror på att tarmen påverkas av hormonet progesteron som gör att matsmältningen och peristaltiken (tarmrörelserna) blir långsammare.

Tarmen får mindre plats

Tarmen utvidgas också, och den suger upp varenda liten vitamin och mineral, den jobbar för att två ska få näring. Avföringen ändrar utseende och blir hårdare och mörkare och det är vanligt att toalettbesöken tar allt längre tid.

I takt med att med att livmodern och barnet växer får tarmen mindre plats, vilket gör att den tröga magen förvärras ytterligare från mitten av graviditeten.

Magen är också känslig för stress och oro, och en graviditet är en stor förändring som kan orsaka oro.

Symptom på förstoppning är uppsvullen känsla i buken, trötthet, huvudvärk och illamående. I sin förlängning kan förstoppning leda till hemorrojder som man är mer benägen att få under graviditeten på grund av det stora trycket mot de nedre regionerna.

A och O i magrutinerna är att försöka se till att tarmen tömmer sig en gång om dagen, helst på morgonen. Kanske behövs det extra tid och frukost i lugn och ro för att toalettbesöken skall fungera under graviditeten.

Hitta en ny morgonrutin som passar dig. Drick lite ljummet vatten det första du gör på morgonen och massera magen lätt genom att klappa den från mellangärdet och nedåt eller i cirklar medsols. På samma gång kan du ha kontakt med ditt barn.

Läs också: Förstoppning – huskurerna som mammorna säger funkar

Ät smart 

Ät gärna fiberhavregrynsgröt med katrinplommon eller fikon som legat i blöt över natten till frukost. Strö eventuellt över en tesked linfrö. Linfrön utvecklar ett slem i kontakt med vätska som gör tarmens innehåll smidigare.

Om du rör på dig lite mer än vanligt ökar chansen att magen mår bättre. Det behöver inte vara några häftiga fysiska aktiviteter, men rörelse i form av promenad, cykling, simning och vissa yogaövningar kan hjälpa tarmrörelserna på traven.

En kostomläggning redan tidigt i graviditeten kan minska risken för att magen ska krångla längre fram. Tänk också på att tugga maten ordentligt och att äta långsamt, matsmältningen börjar redan i munnen. Dra ner på socker och vitt mjöl.

Visserligen är fibrer bra för att motverka tröghet i magen, men det är inte hela sanningen. Det är skillnad på fibrer och fibrer, vissa är mer lätthanterliga för tarmen än andra. När tarmen väl är förstoppad kan problemen bli värre om man får i sig ”fel” fibrer som kan blockera, det vill säga torra fibrer som grovt bröd, kli, knäckebröd och müsli. Fibrer i form av mogen frukt som päron, äpplen, apelsiner och torkad uppblött frukt, speciellt katrinplommon och fikon, hjälper oftast den tröga magen bättre. Lättkokta grönsaker kan också hjälpa till att skjuta på, gärna med lite olivolja som ”smörjer tarmen”. En burk barnmat med katrinplommonpuré eller katrinplommonjuice som finns både i hälsokost och på apoteket kan göra underverk.

Drick mycket 

Drick extra mycket vatten mellan målen, gärna en halvliter mer än normalt.

Hjälper inte katrinplommonkuren så finns det laxerande medel på apoteket du kan använda som gravid, till exempel Dulcolax – men använd laxermedel med måtta.

Man kan också använda apotekets bulkmedel, till exempel Inolaxol och Vi-Siblin, ett preparat som sväller i tarmen och ger den ”mer” att jobba med. Tar man bulkmedel börjar man med hög dos och trappar ner i takt med att tarmen kommer igång.

Lär känna din tarm och dess behov under graviditeten, kanske förändras också det du hittat som din medicin under graviditetens gång. Katrinplommon som hjälpte bra först kanske får dig att må illa några veckor senare.

Om inget hjälper – tveka inte att söka hjälp hos din husläkare, de kan i regel mer om tröga magar än barnmorskor. Tar du järntabletter är Nufren det tillskott som är snällast mot trög tarm.

Recept på mat mot tröga magar

Linser

De gamla egyptierna ordinerade linser och lök när magen krånglade. Det kanske låter tråkigt, men faktum är att det både smakar och gör gott. Linser innehåller protein och ersätter för vegetarianen ofta kött eller fisk. De är också rika på lättsmälta fibrer och järn, alltså perfekt gravidmat. Röda linser är milda och snabbkokade.

 Provencalsk linssoppa

2 port

1 dl röda linser

1 liten gul lök

0,5 röd paprika

0,5 grön paprika

150 g squash

2 dl krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

3 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

6 plommontomater

2 basilikablad

citron

olivolja

balsamvinäger

basilika, till garnering

0,5 tsk chilipulver

1 tsk paprika pulver

salt, peppar

Skölj linserna enligt anvisning på paketet. Skala och skär löken i tunna skivor. Skär paprikan och squashen i bitar. Fräs lök, paprika och squash i olivoljan. Strö över paprikapulver, chilipulver och salt.

Häll över vatten, krossade tomater och buljongtärning. Lägg i linserna och tomatpurén. Pressa sedan i vitlöken. Låt koka cirka 7–10 min. Smaka av med balsamvinäger, peppar och salt. Pressa i citron och garnera med delade plommontomater och basilikablad. Servera.

Currysoppa med linser

2 port

1dl röda linser

1 potatis

1 liten gul lök

1 morot

0,5 äpple

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

olivolja

2 tsk curry

salt

persilja

Skölj linserna enligt anvisning på paketet. Skala löken, moroten, potatisen och äpplet. Skiva löken tunt. Skär äpplet i små kuber. Slanta moroten och skär potatisen i kuber. Värm oljan i en kastrull, fräs lök och äppelbitar i oljan. Strö över curry och lite salt. Häll över vattnet. Lägg i buljongtärningen, morotsslantarna, potatisen och linserna. Låt koka i ca 7–10 minuter. Servera med persilja och några droppar olivolja.

Broccolisoppa

2 port

1 dl röda linser

100 g palsternacka

200 g purjolök

200 g broccoli

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

olivolja + citron

tunna purjolöksringar till garnering

Skölj linserna enligt anvisning på paketet. Skala palsternackan och skär den i bitar. Fördela broccoliblomman i små buketter. Skiva purjolöken och smält den i oljan. Salta och peppra lite. Häll

över vattnet och lägg i buljongtärningen. Lägg i palsternacka, broccoli och linser. Låt koka 7–10 min. Riv lite citronskal, droppa lite citronsaft och strö purjolöksringarna över soppan innan servering.

Mandel och katrinplommon

Mandel och katrinplommon innehåller mycket järn, samtidigt som de väcker en slumrande mage till liv. Dessutom är de lätta att förvandla till läckra  desserter och kakor.

Plommonsnurror

10–12 bullar

Deg:

75 g smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

0,5 tsk salt

1 dl socker

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g katrinplommon klippta i bitar

25 g smör

1 msk socker

Smält smöret. Häll i mjölken. Värm till 37°. Häll vätskan över jästen som du smulat i en degbunke. Tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet i omgångar, men spara 1 dl mjöl till utbakningen. Degen ska bli smidig och släppa bunkens kant. Låt jäsa till dubbel storlek. Knåda degen och kavla ut den till en fyrkant. Bred smöret på degen, strö över lite socker och de klippta plommonen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek

och grädda i ca 10 min på 225°.

Fransk katrinplommonkaka med mandel

6–8 bitar

Mördeg:

3 dl vetemjöl

0,5 dl socker

75 g smör

0,5 dl mald mandel

1 äggula

Dela smöret i små bitar. Arbeta smöret mjukt. Blanda i socker och mandel. Rör till en kräm. Tillsätt äggulan och mjölet. Blanda till en deg. Låt degen vila i kylen 1 timme. Smöra en pajform, ca 20 cm i diameter. Kavla ut degen och klä pajformen med den utkavlade degen. Ställ formen i kylen ca 20 min.

Fyllning:

250–300 g urkärnade katrinplommon

3 dl starkt nybryggt Earl Grey te

0,5 dl mald mandel

1 ägg

1 dl socker

2 dl crème fraiche

(florsocker)

Garnering:

Färska jordgubbar

Häll det varma teet över plommonen, låt dra minst 2 timmar. Blanda ägg, socker, mald mandel och crème fraiche till en slät smet. Tag upp plommonen ur teet och låt dem rinna av. Förgrädda pajskalet på 200° i ca 5 minuter. Lägg sedan i plommonen i pajskalet. Häll över smeten och grädda i ca 40

min på 200°. Servera kakan gärna ljummen och sikta en aning florsocker över kakan innan servering.

Garnera kakan med färska jordgubbar.

Apelsinkokta katrinplommon

4 port.

250–300 g katrinplommon (gärna med kärna)

1 dl blötläggningsspad

1/2 dl vinbärssaft

1 msk socker

2 citronskivor med skal

4 apelsinskivor med skal

Låt katrinplommonen ligga i vatten i ca 24 timmar.

Häll bort det mesta av blötläggningsvattnet och låt plommonen rinna av. Spara lite av blötläggningsvattnet för koket. Dela apelsin- och citronskivorna i kvartar. Koka upp plommonen, blötläggningsvattnet, vinbärssaften, sockret, apelsin och citronskivorna. Låt koka 2 minuter. Låt plommonen svalna. Servera med vaniljglass.

Denna artikel publicerades 2009.