Har jag utsatt barnet för fara?


Har jag utsatt barnet för fara?

Fråga

Jag har ett barn sedan tidigare och skötte mig exemplariskt under graviditeten. Jag oroade mig ändå lite för att barnet inte skulle vara friskt. Jag är nu gravid igen, i vecka 25. Den här gången har jag inte haft tid för någon oro, men nu är jag plötsligt livrädd för fosterskador och komplikationer. Jag är till och med rädd för smärtan. Min förra förlossning gick bra, men jag förstår nu vad som kan hända.
Den största ångesten beror dock på att jag den här gången inte trodde att jag var gravid. Slutade förstås att snusa och dricka direkt när jag genomfört graviditetstestet.
Livet har också varit mycket stressigare den här gången och jag har behandlat mig själv med medel mot underlivssvamp två gånger på kort tid. Det står att inga missgynnsamma effekter har påvisats vid behandling under graviditet, men behandlingarna ägde rum under fostrets hjärntillväxt och jag är livrädd för att ha utsatt barnet för fara. Barnet ser friskt ut på ultraljudet. Det blev en mycket noggrant och långt ultraljud, varför vet jag inte.
Magen har fram till nu varit stor, men inom det normala. Jag vet inte vad som sägs om magen vid nästa kontroll, då den har vuxit enormt.

Tacksam för svar

Svar

Det är mycket vanligt att man inte törs ta några mediciner när man är gravid. Trots detta är det väldigt få mediciner som man måste undvika under graviditeten, och ännu färre som kan orsaka skador hos fostret.
Att behandla svampinfektioner med medel som man för upp i slidan är inte farligt. Det är ganska vanligt att man får svamp under graviditeten som man sedan behandlar på det sättet.
Vid den ultraljudsundersökning man gör under graviditeten mäter man fostret för att kunna bestämma hur ”gammal” graviditeten är. Man tittar också på att alla organ ser normala ut. Det kan ta olika lång tid beroende på hur fostret ligger just då. Ibland rör sig fostret också så mycket att det kan ta tid innan man kan göra de mätningar man ska. Det är alltså ingenting som pekar på att en längre undersökning behöver betyda att det är något som inte är som det ska med fostret. Om allt såg bra ut vid ultraljudsundersökningen ska man nog försöka sluta oroa sig, även om rädslan finns där.
Det finns ofta möjlighet att inför förlossningen tillsammans med läkare planera vilken typ av smärtlindring man vill ha och på vilket sätt. Så mitt råd är att tala med din barnmorska snarast möjligt om dina funderingar så att ett läkarbesök kan planeras in.
Du tar också upp att du tycker att din mage är större än vid förra graviditeten. Magen kan se annorlunda ut utan att barnet är större eller mindre än vid föregående graviditet. Ofta beror det på att man bär barnet på ett annat sätt ju fler graviditeter man har gått igenom. Det kan också vara av betydelse hur vältränande bukens muskler är. Barnets storlek har inte heller stor betydelse för hur förlossningen ska bli. Men allt det här behöver du diskutera med en gynekolog eller förlossningsläkare.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!