Har målningen skadat mitt ofödda barn?

Fråga:

Nu är jag hemskt orolig! Har läst att det ska vara okej att måla med vattenbaserad färg när man är gravid, så det var ett självklart val när jag skulle måla om. Jag sprutmålade dock och använde därför en andningsmask som endast innehöll kolfilter.
    Ser nu efteråt att man tydligen inte ska använda enbart kolfilter utan kombinera detta med ett vanligt filter för att vara skyddad. Hur orolig bör jag vara? Jag är i vecka 13 nu. hade jag varit i vecka 12 hade jag nog gjort abort, för det håller på att knäcka mig totalt att veta att jag kanske skadat mitt ofödda barn.
    Det kändes inte som att jag fick i mig någon sprutdimma, men man vet ju aldrig. vad kan egentligen hända om jag drar ner små partiklar av vattenbaserad färg i lungorna?

Orolig!

Svar:

Såvitt jag kan bedöma utifrån din beskrivning av ditt måleriarbete finns ingen anledning till oro för dig och ditt väntade barn. Det faktum att du använde ett andningsskydd med endast kolfilter (utan partikelfilter) gör inte att du kan ha utsatts för skadliga mängder av sprutdimma.
     Kolfiltret fångar in en stor del av eventuella partiklar. Dessutom innehåller så kallad vattenburen färg som du har använt i allmänhet få/liten mängd eller inga farliga komponenter. Lycka till med din fortsatta graviditet.

Doktor Sten Flodström, vetenskaplig rådgivare vid Kemikalieinspektionen.