Gravidkilon – hur mycket ska det vara?

Hur mycket ska eller ska man inte gå upp i vikt under graviditeten? Och vad är lagom, egentligen? Experten reder ut.

Att väga lagom före graviditeten, och ha en långsam uppgång under den, är det ideala. Det är de flesta experter överens om. Men som gravid kan det ibland kännas som att kroppen gör lite som den vill. Samtidigt gör rådande kroppsideal en del kvinnor fixerade vid att hålla sig i form, även när de väntar barn. Det menade Maria Wigbrant, barnmorska och träningsinstruktör, i en debattartikel i tidningen Stockholm City nyligen. Hon varnar för att träningshetsen bland gravida blivit en trend. Christina Wahlström, vd på barnmorskemottagningen Mama Mia, säger i samma artikel att idealet för många just nu är att bara få en liten kula på magen.
Elisabet Forsum, professor i näringsfysiologi vid Linköpings universitet, känner igen debatten. Hon ingår i en expertgrupp som ska gå igenom de svenska näringsrekommendationerna till gravida och ammande, och anser att det är viktigt att gravida får stöd av sin barnmorska när det gäller frågor om vikt. Både för sin egen och för fostrets skull.

 

Magra måste gå upp mer

– Man måste utgå ifrån vad man väger innan man blir gravid. Nya rekommendationer från USA säger till exempel att den som är mager behöver gå upp mer under en graviditet än den som har övervikt.
Till viss del kan man påverka sin viktuppgång genom att kontrollera intaget av fett. Men idealet med ”bara en kula på magen” är enligt Elisabet Forsum inte bra.
– Är man mager räcker inte det. Då behöver man en större uppgång för barnets skull. Samtidigt behöver den som är överviktig inte gå upp lika mycket. Vad som är rimligt får man räkna ut med BMI.
– Själva fostret, placentan och det som har med graviditeten att göra väger cirka 7–8 kilo. Men man kan inte säga att man bara ska gå upp dessa kilon, eftersom man inte vet exakt vad som finns i dem.
Att allt fler kvinnor är överviktiga innan de blir gravida är, enligt Elisabet Forsum, alarmerande.

Det nya folkhälsoproblemet

– Det vore önskvärt att det gjordes mer för att förhindra kvinnors övervikt, redan innan de väntar barn. Dels kan det vara svårt att bli gravid när man är överviktig, dels ökar det risken för komplikationer.
– Övervikten hos kvinnor som blir gravida är ett folkhälsoproblem, och i min mening mycket viktigare att tala om än hur mycket en kvinna behöver gå upp under en graviditet.
Att hålla igen med maten och motionera hårt kan däremot också vara farligt. Men kanske inte lika mycket, tror hon.
– Jag kan tänka mig att det kan gå till överdrift. Men människokroppen är ganska tålig och kan klara mycket, så kanske är det värre att vara överviktig och dessutom gå upp för mycket under graviditeten.   
Att generna avgör viktuppgången är en sanning med modifikation, tror hon vidare.
– Genetiken har stor betydelse för fetma. Men vad det gäller viktuppgång under graviditeten vet jag inte.
Hennes bästa råd för gravida är enkla:
– Lev som vanligt så långt det går. Försök att röra på dig och att undvika att gå upp alltför mycket i vikt.
Forskare är alltså överens om att en stor viktuppgång medför risker, framför allt för mamman, som havandeskapsförgiftning och diabetes. Men en för liten viktuppgång kan i stället leda till att barnet har för låg födelsevikt, förenat med stora hälsorisker. Att bli vän med vågen kan därför vara en stor utmaning, på olika vis. Möt Vi Föräldrar-läsarna Victoria, Linda och Malin, som mötte helt olika svårigheter under sina graviditeter.