Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravid och svårt att sova? Här är tips för dig!

Gravid. Trött. Kan inte sova, är täppt i näsan, vaknar och är kissnödig, hittar ingen bekväm sovställning. Känns det igen? Vi har pratat med en  sömnforskare och en barnmorska.

Svårt att somna, vaknar ofta, täppt i näsan? Här är bästa tipsen till dig som har svårt att sova som gravid
Svårt att somna, vaknar ofta, täppt i näsan? Här är bästa tipsen till dig som har svårt att sova som gravid Foto: Shutterstock

En graviditet är en stor omställning, både fysiskt och psykiskt, vilket kan påverka sömnen.

Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och senior professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och senior professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Foto: NIKLAS BJÖRLING / STRESSFORSKNINGSINSTITUTET

Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi och sömnforskare vid Karolinska institutet i Stockholm. Han forskar bland annat om sömnstörningar hos kvinnor och har sett att en graviditet är en av de vanligaste orsakerna till störd sömn hos kvinnor i fertil ålder.

Gravida har intensivare drömmar och mardrömmar

En anledning till sömnstörningar hos gravida är – förutom barnets rörelser och magens storlek när barnet växer – intensivare drömmar och mardrömmar. De senare beror på att sömncyklerna (som består av djup- och drömsömn) påverkas av att sömnen störs av till exempel toalettbesök eller av att det är svårt att hitta en skön sovställning med gravidmagen.

– När det är svårt att sova blir både djup- och drömsömnen störd. Då ökar trycket på drömsömnen så när den väl slår igenom finns det en brist att ta igen och drömmarna blir därför mer intensiva, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det är vanligast med sömnstörningar under den andra halvan och i slutet av graviditeten. Det beror på att barnet är större då, vilket påverkar kroppen mer. Men är det farligt att inte få sova ordentligt under ­graviditeten?

Är det farligt att inte få sova ordentligt under graviditeten?

– Dålig sömn påverkar den grundläggande återhämtningen av hjärnan. Det gör att hjärnan fungerar lite sämre och långsammare, men ofta kan du kompensera med lite extra sömn. Att sova för lite ökar även kroppens känslighet för infektioner. Men exakt var gränsen går för det under graviditeten vet man inte riktigt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Man ska inte stirra sig blind på antalet sovtimmar eftersom kvaliteten på sömnen också spelar roll. Tänk så här: Om du känner dig pigg och fräsch under dagen, får du tillräckligt med sömn. Annars går det att reparera sömnbristen så att hjärnan och immunförsvaret börjar fungera normalt igen. Hur lång tid det tar beror på hur länge man har haft sömnbrist, ju längre period av dålig sömn, desto längre period av återhämtning behövs.

– Fördelen med sömn är att det går att få bort ett underskott om man får återhämta sig. Men det är ­normalt att vara lite småtrött och sömnig under ­graviditeten. Det är bra att försöka hitta tid på dagen för att sova igen det man har förlorat under natten, säger Torbjörn Åkerstedt.

Katarina Nyström

Foto: Privat/Åsa Wikman

 är barnmorska sedan många år och arbetar på en barnmorskemottagning i Stockholm. Hon träffar dagligen kvinnor som är i olika stadier av sin graviditet och det är framförallt i slutet som många berättar för henne att de sover sämre.

– Ju tyngre en kvinna blir, desto sämre sover hon ofta. Ofta beror det på ryggont. Graviditeten sliter mer på ryggen mot slutet, och då är många gravida dessutom mindre rörliga och har svårare att hitta bekväma sovställningar, säger Katarina Nyström.

Oavsett anledning kan det kännas frustrerande och påfrestande att inte få sova ordentligt. Katarina Nyström tipsar nedan om saker som kan hjälpa. ­Gemensamt för alla som lider av sömnbrist är helt ­enkelt att försöka vila när chansen dyker upp. – Försök att hitta en stund att vila på dagen om det är möjligt, säger hon.

Läs mer: Gravid med sömnproblem – här är 12 tips!