Som gravid översköljs man av larm i massmedia och tips och råd från en välmenande omgivning. Vem ska man egentligen tro på?

Dagens gravida är välinformerade och har oftast en sund inställning till alla nya larm och forskningsrön, anser barnmorskan Kerstin Andersson.

Har hälsolarmen om vad som är bra eller dåligt när man väntar barn ökat?
– Ja, de är fler nu än tidigare. Under de 14 år som jag arbetat som barnmorska har de ökat hela tiden. Det kommer ständigt nya rön och studier. Står det något i en ansedd medicinsk tidskrift så kommer det på nyheterna direkt. Vi blir bombarderade med information via tv, tidningar och nätet, säger Kerstin Andersson som är distrikts-sköterskebarnmorska vid Björkskatans vårdcentral i Luleå.

Läs mer: Alla råd till föräldrar – vem kan man lita på?

Hur förhåller du dig som barnmorska till alla nya rön? 
– Som barnmorska kan jag bara föra vidare sådant som är vetenskapligt bevisat. Men det är klart att de gravida kvinnorna frågar om sådant de läst eller hört. Senast handlade det om en artikel som sa att det är bra att äta fisk tre gånger i veckan, för då får man smarta barn. Då kan jag säga att fisk är bra mat, så länge man äter rätt fisk och undviker de sorter som Livsmedelsverket avråder ifrån. Däremot får jag inte påstå att man får smarta barn av att äta mycket fisk.
– Vi barnmorskor diskuterar kontinuerligt med vår mödravårdsöverläkare om vilka råd som ska gälla.
(Kostråd finns på slv.se gå  in under ”Mat och näring” klicka på kostråd och sedan gravida, reds anm.)

Är blivande mammor välinformerade i dag?
– Ja , ibland mer än jag själv är,  jag försöker hänga med och läsa vad som skrivs i tidningar om att vänta barn, så att jag är beredd på de frågor som kommer. Andra hittar mycket information på nätet. Men man ska vara medveten om att det kan finnas felaktigheter i en del av det material som man hittar. Fråga din barnmorska om du undrar över något.

Är mödravårdens rekommendationer om hur man ska leva och äta under graviditeten för stränga? Vi vet ju till exempel att det inte är ovanligt att gravida dricker något glas vin ibland? 
– Noll tolerans gentemot alkohol kan tyckas strängt. Men fostrets lever kan inte bryta ned alkohol, därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman gör. Är det något vi vet så är det att alkohol är skadligt. Därför är min och mina kollegors åsikt den att det är nolltolerans som gäller under graviditet och amning.
– Vid inskrivningen på mvc får de blivande mammorna fylla i ett frivilligt formulär om sina alkohol­vanor. För många blir det en aha-upplevelse att upptäcka hur mycket de dricker. De som har ett riskbeteende kan behöva gå vidare och få stödsamtal. Man får tänka så här, att nu när jag ska jag ha barn – vill jag verkligen fortsätta det här beteendet då?

Men en liten bit mögelost då, kan det verkligen vara så farligt?
– Det har hänt att mögelostar har orsakat listeria (en bakterie-infektion) hos gravida. En infekterad kvinna kan föra smittan vidare till fostret via moder­kakan, vilket kan vara skadligt för barnet. De kvinnor som blivit smittade har ifrågasatt varför de inte fått information om att risken finns. Därför ger vi den informationen, även om det är mycket ovanligt att drabbas.
– Mödravården är frivillig. Man får göra som man vill med de råd som ges. Jag kan säga att jag rekommenderar den gravida kvinnan att göra på ett visst sätt utifrån ett vetenskapligt underlag. Och att vissa saker inte är bra.

Läs mer: Alla råd till föräldrar – vem kan man lita på?

Vilka känslor väcker alla larm hos de gravida?
– Det varierar beroende på hur man mår och vilken personlighet man har. Brukar man oroa sig över saker i vanliga fall är man mer mottaglig och kan få ångest. Andra är lugnare och tänker att det ordnar sig. Jag tycker att många har en vettig och sund inställning till larm, tips och råd.

Hur kan gravida förhålla sig till larm, tips och råd på ett bra sätt?
– Tänk att barn har fötts i alla tider, sedan tidernas begynnelse. Tro på att kroppen kan vara gravid och föda barn –  att det är ett normalt tillstånd.
– Försök sedan att leva sunt, äta bra och tänka på att äta mer järn och få i dig mer kalcium än vanligt.

Vilken vanlig fråga brukar du få svara på?
– Jag och mina kollegor brukar få frågor om det mesta: Mat, sex, fosterutveckling, ultraljud, och motion – och om man kan träna som vanligt. När det gäller motion brukar jag svara att det beror på motionsform och hur man tränar. Generellt kan jag säga att kroppen säger till när man inte längre kan något eller orkar, och att man ska lyssna på de signalerna. Blir man helt slut under ett träningspass ska man ta det lugnare, liksom om man får sammandragningar när man tränar.
Det finns råd som man inte kan göra något åt om man blivit gravid utan att ha planerat det just då, som att i god tid innan man försöker bli med barn undvika alkohol, sluta röka och äta extra folsyra…
– Man kan inte som kvinna belasta sig för allt. Det är tufft med alla larm i tidningarna och tankar om att man kan ha gjort något som inte var bra.
– Folsyra diskuteras mycket här i Sverige. I många andra länder är mjölet berikat med folsyra, men inte här. Jag får inte rekommendera en kvinna som tar ut sin spiral för att försöka bli med barn att äta extra folsyra. Men många kvinnor vet att de här tankarna finns och gör det ändå.
(Studier har visat att extra tillskott av folsyra minskar risken för gomspalt och ryggmärgsbråck hos barnet. Reds amn.)
– Det är även vanligt att ha festat till lite innan man visste om graviditeten. Då får man tänka att ”nu ska jag inte dricka mer alkohol under graviditeten”. Det ska i de flesta fall inte vara någon fara om man druckit alkohol innan mensen uteblivit och man förstått att man väntar barn. Fostret lever till en början på sin gulsäck och får då ingen näring från mamman.

Hur kan man förhålla sig till alla välmenta tips och råd från vänner och bekanta?
– Blir du vettskrämd av andras förlossningsberättelser så prata med din barnmorska. Vi vet vad det handlar om och kan försöka förklara. Det händer att man får höra rena felaktigheter.
– Är man förlossningsrädd finns särskilda grupper, hos oss i Luleå kallas de Norea. På andra ställen Aurora, till exempel. Eftersom vi har större möjlighet att ta hand om förlossningsrädda jämfört med tidigare har vi sett att antalet förlossningsrädda ökar, säkert också beroende på att det är mer accepterat i dag att säga att man är rädd för att föda.

Det pratas mycket om kosttillskottet Omega 3… 
– Det finns inte tillräckligt med vetenskapligt underlag som bevisar att gravida behöver tillskott av Omega 3. Om man äter mer fisk tror jag att man får i sig det man behöver. Men jag vet att det finns de som äter extra Omega 3 under graviditeten.
– Kostrekommendationerna ser olika ut beroende på land. I USA avråds till exempel gravida från kaffe. Det görs inte i Sverige. Det är så klokt ordnat att gravida kvinnor inte brukar kunna dricka kaffe den första tiden under graviditeten eftersom de känner avsmak för lukten.
(En nordisk studie visar att det är troligt att ett högt intag av koffein kan öka risken för missfall, speciellt tidigt i graviditeten. Därför rekommenderas gravida att  begränsa sitt intag av koffein till maximalt 300 mg per dag. Det motsvarar cirka 3 koppar kaffe, 1 kaffekopp = 150 ml, eller 4–5 koppar te, 1 tekopp = 250 ml enligt livsmedelsverkets hemsida, reds anm.)

Läs mer: Vad kan man äta när man är gravid?

Vilka är de viktigaste råden att följa, enligt din uppfattning?
– När den gravida kvinnan ringer och säger att hon vill boka tid hos mig för inskrivning brukar jag tipsa om att hon ska leva sunt, äta bra mat, undvika droger som alkohol och försöka sluta röka och snusa. Röra sig, leva sunt, sova mycket och vistas mycket ute i naturen.
– Sedan ska man komma ihåg att njuta av att vara gravid och försöka att inte stressa så mycket, speciellt mot slutet. Du är kanske bara gravid en eller två gånger i livet – och tiden går fort.
– Den som äter någon medicin bör vid misstanke om graviditet genast kontakta en barnmorska eller läkare för att fråga om medicinen är lämplig att äta, eller bör bytas ut mot någon annan.

Kan jag måla om hemma?
– Lämpligheten diskuteras. Generellt kan jag säga att man ska undvika faro-märkta produkter. Farosymbolen på orange botten talar om att färgen innehåller någon giftig kemikalie. Välj i stället en mild färg och var noga med att vädra ordentligt efteråt.
(I broschyren Kemikalier i barns vardag, utgiven av Kemikalieinspektionen, www.kemi.se står att läsa att färg, byggmaterial och textilier avger mest kemikalier när de är nya. Därför måste man vädra ordenligt efteråt och vänta ett par veckor innan barnet får sova i rummet, då målarfärg kan avge allergiframkallande ämnen. Reds anm.)

Läs mer: Vad kan man äta när man är gravid?

Läs mer: Alla råd till föräldrar – vem kan man lita på?

Så tänkte vi – så här gör Elin och Ola

Hälsolarmen och råden är många för den som väntar barn. Till exempel kan man läsa i tidningarna att: ”Folsyra minskar risken för gomspalt”, ”Bantningsmedel kan ge fosterskador” och ”Experter avråder från onödiga ultraljud”.

Dessutom får man höra svulstiga förlossningsberättelser från bekanta som själva fött barn. Eller lyssna till påståenden av typen ”Men ett halvt glas skumpa är ingen fara, det drack jag och inget hände”.

– Om man tar in alla rön om vad som är bra och dåligt under en graviditet blir man galen. Jag använder mitt sunda förnuft, dricker inte alkohol, röker inte och äter bra. Att helt ändra livsstil för att jag väntar barn vore absurt tycker jag, säger Elin, 31 år och gravid i vecka 24.

– Följer man precis varenda regel och utesluter allt som man tycker om, glömmer man ju bort att njuta av graviditeten. Jag tror att kroppen talar om vad som är okej.

I början av graviditeten mådde Elin illa och var inte sugen på mögelost som hon i vanliga fall kan längta efter.

Nu mår hon bättre och kan vid enstaka tillfällen unna sig en liten bit.

– Den stress och oro som all information kan orsaka är nog minst lika farlig som att vid något enstaka tillfälle äta eller göra något olämpligt, menar Elin.

Känsligare än vanligt

Graviditeten kom som en överraskning för Elin och sambon Ola. Eftersom det inte var planerat att de skulle ha barn tillsammans just nu hade Elin inte förberett sig genom att äta extra folsyra och sluta med alkohol och cigaretter redan innan hon blev gravid.

– Jag var på fest och mådde väldigt illa dagen efter. Snart förstod jag varför – jag väntade barn. Sedan dess har jag inte festat till eller rökt. Men innan jag berättade på jobbet tog jag en halv mun vin vid något tillfälle när vi firade något, för att ingen skulle misstänka något.

Elin var förberedd på hur graviditetshormonerna kan påverka humöret.

– Jag är känsligare nu än jag brukar vara. Häromdagen började jag gråta framför tv:n när de visade ett program om lemurer och en av ungarna dog, säger hon.

När det gäller vad man får äta och inte är Ola nästan mer engagerad än Elin. Det är att sätt för honom att vara delaktig, tror Elin.

Hon söker själv inte aktivt efter extra information om vad som är bra och dålig kost för fostret när man väntar barn.

– Jag fick tillräckligt med ”regler” vid mitt första mvc-besök, konstaterar Elin.

Men andra nya rön som rör graviditeten och fostrets hälsa, läser hon.

– Skulle barnet vara sjukt eller ha någon missbildning, tror jag att jag skulle klandra mig själv och undra om jag gjort något fel, säger Elin.

– Men är ultraljudet okej förutsätter man ett friskt barn, fortsätter hon.

”Många dubbla budskap”

Hon funderar en del över de dubbla budskap som ges.

– Yogainstruktören som leder gruppen är barnmorska. I egenskap av friskvårdsledare säger hon att hon kan ge rådet att Omega 3 är bra. Däremot kan hon inte säga det till sina patienter på mvc, eftersom de råd hon ger då måste vara vetenskapligt grundade.

– Det är så många dubbla budskap. Om man ger råd eller avråder från något måste man berätta varför, tycker jag, då är det lättare att förstå varför något är bra eller dåligt.

Larm, tips och råd innefattar också förlossningen. Den som är gravid brukar, vare sig hon vill eller inte, få detaljerade beskrivningar om hur det kan vara att föda, från dem som redan gjort det och vill dela med sig.

– Jag förstår inte varför man berättar skräckhistorier om att föda för mig som snart ska göra det för första gången. Det är ju inget som hjälper mig, utan tvärtom kan vara skrämmande att höra. Jag tänker att vi alla är olika och att det inte behöver bli så för mig.

– Att föda har blivit lite av en tävling där man är duktig om man ”bara” använder lustgas. Men jag är inte främmande för en epi­duralbedövning om jag känner att jag behöver smärtlindring.

Nu ser Elin fram emot att själv uppleva det flera av hennes vänner med barn talar om:

– De är inga ”mammiga” typer i traditionell mening utan rätt tuffa tjejer, men de säger att den kärlek man känner för sitt barn är unik och stark. Det ska bli kul att själv få känna den känslan.