Att vara gravid, hur svårt kan det vara egentligen? Det är väl bara att… vänta i 40 veckor – eller? Vi har listat de vanligaste gravidkrämporna, från A till Ö.

Innehåll: Besvär, symtom och krämpor du kan uppleva som gravid

A
andning

B
blödningar
bristningar

C
cravings

D
drömmar

F
flytningar
foglossning

G
glädjerus

H
hemorrojder
halsbränna

I
ischias
illamående

J
järnbrist

K
karpaltunnelsyndrom
kissnödig
klåda
känslosvallningar

L
luktsinnet

M
myrkrypningar

N
nästäppa (täppt näsa)

O
oro

P
pigmentfläckar

R
ryggproblem

S
sammandragningar
sendrag/kramp
svullna fötter

T
trög mage
trötthet

U
urinvägsinfektion

V
vikten
Vena Cava-syndrom

Y
yrsel

Å
åderbråck

Ä
ändrade sovvanor

Ö
ömma bröst

A

Andning

När fostret trycker på livmodern blir man lättare andfådd och upplever att man ibland får svårt att andas, att man ”kippar” efter andan då och då. Helt normalt alltså. Ta det lite lugnt när andfåddheten är som värst.

B

Blödningar

Blödningar under graviditeten är vanligare än vad man kan tro och behöver inte vara ett tecken på missfall. Kontakta hälsovården.

Läs mer om blödningar under graviditeten här.

Bristningar

När magen ökar i omfång är det ibland som om huden inte ”räcker till” och bristningar uppstår. Till stor del är benägenheten att få bristningar ärtflig.

Det finns särskild massageolja för gravidmagar, men om den hjälper är tveksamt. Dock är det mysigt att smörja in magen varje dag, och på så sätt kommunicera med sin bebis. Bristningarna bleknar så småningom men kommer alltid att finnas där som ett minne av bebisens tid i din mage.

C

Cravings

Akut sugen på isterband? Eller ett omättligt sug efter lakritspipor, trots att du aldrig någonsin tidigare gillat det?

Jodå, det är inget konstigt med det. i samband med graviditet får man ofta smak för olika saker. Vad det beror på vet man inte riktigt, men så länge du är sugen på något som inte skadar barnet är det bara att ge sig hän. Så länge vi inte snackar kilovis med lakritspipor.

Läs mer om cravings under graviditeten här.

D

Drömmar

Konstiga drömmar under graviditeten hör till. Förmodligen handlar det om att vårt undermedvetna bearbetar det faktum att du bär en ny liten individ inom dig och att er familj snart kommer att utökas.

F

Flytningar

Många gravida kvinnor får rikligare flytningar, vilket kan bero på olika saker, till exempel hormonförändringar i kroppen, svamp eller att blodcirkulationen i underlivet ökar.

Flytningar är naturligt, men det kan vara skönt att använda kläder som sitter löst och underkläder av bomull.

Läs mer om flytningar under graviditeten här.

Foglossning

Ont i bäckenet, korsryggen och/eller underlivet? Kanske har du drabbats av foglossning, som beror på att lederna i kroppen blir mer rörliga.

En del kvinnor blir hjälpta av avlastningsbälten, andra blir hjälpta av träningsprogram.

Läs mer om foglossning här.

G

Glädjerus

Jamen, det är väl inte det minsta konstigt att du går runt och är euforisk vissa perioder! Du bär ju på en liten människa därinne.

H

Hemorrojder

Nä. Hemorrojder är inget kul. Någonsin. Rent medicinskt handlar det om små åderbråck i eller vid ändtarmen, som kliar och svider och som gör att du känner dig allmänt olustig. Orsaken är en kombination av förstoppning och ökat tryck på kärlen.

Försök undvika att bli förstoppad. Hjälper det inte med vanliga katrinplommon finns det receptfria medel och lindrande salvor på apoteket. Håll rent med mild tvål och vatten.

Halsbränna

Halsbränna är så obehagligt och så vanligt. Tyvärr. Det svider, gör ont och känns allmänt olustigt. Den brännande känslan och de sura uppstötningarna beror – återigen – på hormonerna. Den här gången gör de att övre magmunnen inte håller riktigt tätt i kombination med att barnet trycker på och saltsyran stiger upp i matstrupen.

Sov med en extra kudde under huvudet. ät lite och ofta istället för mycket och sällan. en gammal huskur är havregrynsgröt.

Skippa starka kryddor, kolsyrade drycker och sura smaker. Prata igenom problemen med din barnmorska om det inte blir bättre.

I

Ischias

Så ont! Ischias har en tendens att påverka hela tillvaron. Smärtorna ilar från korsryggen och ner genom benen och gör att du får svårt att röra på dig.

Ischias under graviditet har att göra med att kroppens senor och bindvävar blir mer elastiska som en del av förberedelsen inför förlossningen. Den ökade elasticiteten gör i sin tur att lederna tål belastning sämre.

Prata med din barnmorska, som kan lotsa dig vidare till sjukgymnast.

Illamående

Hu! Ingenting är roligt när man mår illa! Och många är de kvinnor som mår rejält illa under början av graviditeten. Också här är det hormonerna som spökar.

Ät lite och ofta istället för mycket och sällan. Ha alltid lite ”nödproviant” med dig, för att undvika att magsäcken blir tom. Ta gärna ett kex eller en liten macka direkt på morgonen innan du ens klivit upp ur sängen. Ingefära kan hjälpa. Undvik fet eller starkt kryddad mat.

Är det riktigt illa, prata med din barnmorska.

J

Järnbrist

Trött, trött, trött? Järnvärdena sjunker ofta hos gravida kvinnor. Det beror bland annat på att blodmängden i kroppen ökar och att kvinnan även ska tillgodose sitt växande barn med blod. Järnbristen gör att man blir ännu tröttare än vanligt.

Barnmorskan kollar järnvärdena med jämna mellanrum, och om det är för lågt finns det tillskott. Oavsett är det bra att äta järnrik mat, till exempel kött, fisk, baljväxter, ärter och andra gröna grönsaker.

Kaffe och te gör att kroppen får svårare att ta upp järnet i maten. C- vitamin förenklar, så drick därför gärna ett glas juice till maten.

K

Karpaltunnelsyndrom

Jaha, plötsligt känns graviditeten i handlederna också… Så kallat karpaltunnelsyndrom, att händerna domnar och smärtar, beror på att handens huvudnerver hamnat i kläm i samband med att den ökade vätskemängden trycker på.

Ta pauser, håll händerna högt och gymnastisera genom att öppna och knyta händerna. Prata med din barnmorska, det finns särskilda handledsskydd som håller handlederna raka och minskar på trycket.

Problemen, som kan uppstå efter sjätte graviditetsmånaden, brukar gå över av sig själva efter förlossningen.

Kissnödig

Du är säkert mer kissnödigar än vanligt och behöver kanske, åtminstone i slutet av graviditeten, springa på toaletten även nattetid. Många gånger. Det har att göra med att fostret trycker på urinblåsan.

Visst, det är jobbigt, men tänk på att det är extra viktigt att dricka just nu, för att tarmarna ska hålla sig i form. Sluta inte dricka, alltså.

Klåda

En del drabbas av svår klåda i huden. Återigen är det hormonerna som ställer till det. Klådan kan lindras av vätska. Du kan till vis del påverka utifrån genom att smörja in dig med fuktkräm.

I ovanliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Därför är det viktigt att prata om klådan med din barnmorska.

Känslosvallningar

Ena stunden hysteriskt gapskratt, sedan rosenrasande ilska och i nästa sekund hulkande gråt. Känner du igen dig? Du håller inte alls på att förlora förståndet. Förklaringen stavas hormoner, som i påverkan av lite stress, trötthet och oro över framtiden kan bli en mycket stark emotionell cocktail. Bevara lugnet och försök fnissa åt berg- och dalbanan i ditt känsloliv.

L

Luktsinnet

Trodde du inte att lukten av frukostkaffe skulle få dig att må ill? Eller att doften av parfym skulle få dig att kräkas? Eller att du plötsligt skulle lida av din partners doft – han som luktade så gott för bara några veckor sedan…

Nej, det är inte fel på partnern. Inte på dig heller. Anledningen till att man som gravid ofta blir mer känslig för dofter är ett slags försvarsmekanism, tror forskarna: din kropps sätt att signalera vad den behöver eller inte behöver just nu.

M

Myrkrypningar

Oh, det pirrar och kliar inuti benen. Så till den milda grad att du inte kan sitta eller ligga stilla. Förmodligen lider du av myrkrypningar i benen, eller restless legs som det också kallas. Det är en relativt vanlig åkomma hos gravida kvinnor och går över efter förlossningen. Ungefär var tredje kvinna drabbas någon gång under graviditeten. Restless legs kan ha samband med järnbrist.

Kaffe och nikotin har en tendens att förvärra myrkrypningarna. Motion kan hjälpa. Det finns också särskilda stödstrumpor som kan lindra problemen.

N

Nästäppa

Johodå, en graviditet kan kännas i näsan. Också. Alla dina slemhinnor svullnar, även de i näsan.

Om det är riktigt jobbigt kan du pröva att droppa koksaltlösning i näsan. En del blir hjälpta av att skölja näsan med ljummet saltvatten. Kolla på apoteket, där finns många nässköljningsattiraljer.

O

Oro

Det vore väl konstigt om man inte var orolig under en graviditet och inför tanken att bli förälder!

Från att bara ha haft dig själv att ta hänsyn till kommer du snart ha ett barn som är helt beroende av dig. Tankarna kan vara många: Hur kommer du att bli som förälder? Hur kommer din partner att bli? Är bebisen frisk? Tänk om…

Oron är helt naturlig och ett led på vägen mot att bli förälder. Samtidigt får den inte ta över din tillvaro helt. Försök att släppa saker du inte kan påverka, ta en dag i taget. Känner du dig mycket orolig kan du via din barnmorska få kontakt med en psykolog.

P

Pigmentfläckar

Bruna pigmentfläckar i ansiktet är ett vanligt fenomen hos gravida kvinnor. Det uppstår på grund av hormonförändringarna i kroppen. De försvinner oftast efter förlossningen. Under graviditeten kan de förvärras av att du solar. Undvik sol. Om du störs av pigmentfläckarna, använd eventuellt lite concealer.

R

Ryggproblem

Din kroppsvikt är – förutom att den faktiskt är tyngre – fördelad på ett helt annat sätt än tidigare. Dessutom gör gravidmagen att dina magmuskler inte är vad de än gång varit. Stor risk för ryggont alltså. Avlastningsbälte kan hjälpa, sjukgymnastik likaså. Var försiktig med hur du bär.

S

Sammandragningar

Din livmoder tränar sig på vad som komma skall: förlossningen. Det resulterar i sammandragningar där det känns som om magen med jämna mellanrum blir stenhård och du kanske tappar andan.

Sammandragningarna gör inte ont, och de avtar om du vilar dig en liten stund.

Om det skulle göra mycket ont kan det handla om vanliga värkar. Kontakta din barnmorska.

Sendrag/kramp

Om du väl lyckats somna kan du ge dig den på att du vaknar med jämna mellanrum av att vadmuskeln drar ihop sig i kramp, följd av fruktansvärda smärtor i vaderna. Förmodligen beror det på att livmodern trycker mot vissa muskler. Du kan egentligen inte göra något mer än att kliva upp och ställa dig på foten för att krampen ska gå över. Kommer du inte upp ur sängen på grund av otymplighet kan det hjälpa att istället trycka foten mot sänggaveln.

Kramp är helt ofarligt, men om du har mycket ont en längre tid och stället där det gör ont är varmt kan det vara blodpropp. Sök akut läkarhjälp.

Svullna fötter

Och så blev du gravid i fötterna också … Skorna går plötsligt inte att ta på, strumpornas resår lämnar djupa kratrar på vaderna.

Svullna ben och fötter beror på all extra vätska din kropp dras med. Använd gärna stödstrumpor och försök vila med benen högt så ofta du kan.

T

Trög mage

Förstoppning är ingen rolig historia. Nästan alla gravida kvinnor har någon gång haft problem med förstoppning. Det beror på att tarmrörelserna inte fungerar som vanligt när man är gravid – det i kombination med eventuellt järntillskott kan göra den piggaste tarm slapp och slö.

Ät fibrer och katrinplommon, drick mer vatten än vanligt. Om problemen inte blir bättre finns det receptfria medel på apoteket. Prata med personalen så hjälper de dig med något som passar för gravida. Det kan också vara idé att prata med barnmorskan om att titta på alternativa järntillskott.

Läs mer om trög mage under graviditeten här.

Trötthet

Särskilt i början av graviditeten är många rejält trötta. Faktiskt så trötta att det känns som en enorm utmaning att undvika att bosätta sig i soffan under de närmaste nio månaderna.

Det händer massor i din kropp, och det är inte konstigt om du känner dig trött. Försök vila så mycket som möjligt, men se också till att röra dig för att få energi.

Känner du dig matt länge, prata med din barnmorska. Kanske behöver du någon form av tillskott.

Läs mer om trötthet under graviditeten här.

U

Urinvägsinfektion

Gravida kvinnor löper något större risk att få urinvägsinfektion än icke gravida. Det beror på flera saker: musklerna kring urinledarna är slappare än vanligt och urinen passerar genom kroppen långsammare än i vanliga fall. Det gör att bakterier får mer tid att förökas innan de försvinner med urinen genom kroppen.

Om du får urinvägsinfektion ska du söka läkarhjälp, eftersom en obehandlad urinvägsinfektion kan sprida sig till njurarna och orsaka njurbäckeninflammation, vilket i värsta fall kan orsaka att förlossningen sätter igång för tidigt.

V

Vikten

I dag lägger många väldigt stort fokus på vikten. Men den viktökning man drar pa sig under en graviditet är individuell. Det finns visserligen en gammal tumregel som säger att man gå upp ungefär 20 procent av ursprungsvikten, men många samlar på sig mer väska än vanligt, vilket ger en större viktuppgång. Andra känner ett större sug än i vanliga fall och äter därför mer.

Det är aldrig bra att gå upp för mycket i vikt. Ökar man för mycket i vikt under graviditeten kan det vara svårt att bli av med överflödskilona efteråt.

En del mår illa och klarar inte riktigt av att äta som tidigare. De kanske ökar för lite i vikt, doch et är inte heller bra. Klart är dock att bebisen i magen brukar se till att få i sig den näring som behövs.

För säkerhets skull har barnmorskan koll på vikten, och med jämna mellanrum får den blivande mamman väga sig.

Vena Cava-syndrom

Det stora blodkärl som går utmed ryggraden kallas vena cava. När en gravid kvinna ligger på rygg kan vena cava komma i kläm mellan den förstorade livmodern och ryggraden. Den blivande mamman kan då bli  svimfärdig, barnet kan få sämre syretillförsel och fosterljuden kan går ner.

Ändra liggställning så går det över.

Y

Yrsel

Yrsel har med det förändrade blodtrycket att göra. Många gravida får lägre blodtryck än normalt.

Res dig långsamt från liggande ställning. Om du blir yr, sätt dig ner och luta dig framåt med huvudet så lågt det går en stund (om inte magen är i vägen förstås) – då brukar yrseln gå över.

Å

Åderbråck

Åderbråck beror på att blodådrorna har utvidgats. Det har med ärftlighet och hormoner att göra. Graviditet kan också orsaka åderbråck.

Åderbråcken syns, och de kan också göra ont

Det går att förebygga åderbråck genom att använda stödstrumpor, röra sig och att undvika att sitta med benen i kors. Ta för vana att hålla fötterna högt med jämna mellanrum under dagen.

Besvärliga åderbråck kan opereras bort, men det görs först efter graviditeten.

Ä

Ändrade sovvanor

Nä, inte sover du bättre bara för att du är gravid. Är det inte konstiga drömmar så är det allmän otymplighet eller kramp i benen eller kissnödighet.

En del hävdar att de ändrade sovvanorna har att göra med att man ska formas in i föräldrarollen, eftersom det i småbarnsföräldraskapet ingår att vakna med jämna mellanrum.

Ö

Ömma bröst

Ett av de första tecknen på att du blivit gravid brukar vara att brösten är mer ömma än vanligt. Det har med hormonerna att göra och är fullkomligt normalt. Använd en stadig bh om det känns bättre.

Källa: Catarina von Langenberg, chefbarnmorska Prima liv mvc, Danderyds sjukhus