Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fosterrörelser – därför är de viktiga

Du som är gravid ska känna bebisen röra sig i magen ända fram till födseln. Med metoden "mindfetalness" kan du lära känna ditt barns unika rörelsemönster.

15 minuter om dagen med fokus på bebisen i magen – det är mindfetalness.
15 minuter om dagen med fokus på bebisen i magen – det är mindfetalness. Foto: Getty Images / ww

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fosterrörelserna ska inte avta mot slutet av graviditeten, det vet man numera.

– Men jag fann i min forskning att gravida kvinnor vill ha mer information om fosterrörelser och att de vill veta mer om hur foster normalt rör sig, säger Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap vid Sophiahemmet högskola i Stockholm.

En del foster är livliga, andra är lugnare

Varje barn har sitt unika rörelsemönster, berättar hon.

– En del foster är livliga i magen och andra är lite lugnare, men alla rör på sig fram till födseln. Även om rörelserna kan ändra karaktär i slutet av graviditeten finns det inget som säger att de minskar eller blir svagare. Tvärtom, fosterrörelserna blir allt kraftfullare i takt med att barnet i magen växer och det är den gravida kvinnan som bäst vet hur hennes barn brukar röra sig. Det är hon som kan avgöra om fosterrörelserna blir färre eller svagare.

Ingela Rådestad har utvecklat metoden mindfetalness, en form av mindfulness (medveten närvaro) med fokus på bebisen i magen. Metoden är tänkt att vara ett stöd till gravida att uppmärksamma och värdera fosterrörelserna i magen.

Kopplingen till mindfulness kändes självklar, säger Ingela Rådestad.

– Det handlar ju om samma sorts medvetenhet, samma inre fokusering – men på fostret (”fetal” kommer från engelskan och betyder ungefär ”fosterlig”, redaktionens kommentar).

Fostret rör sig under hela graviditeten

Gravida som koncentrerar sig på fosterrörelserna en kvart om dagen, när barnet i magen är vaket, får en bra uppfattning om hur just deras barn rör sig, menar hon.

– Och när mamman har lärt känna sitt ofödda barns rörelser ökar sannolikheten att hon söker vård om något avviker från det normala.

Föreställningen om att fosterrörelserna avtar i slutet av graviditeten har funnits sedan 1990-talet. Numera vet man att det inte stämmer.

– Rörelsefrekvensen är på topp i graviditetsvecka 32 och ligger sedan kvar på ungefär samma nivå under resten av graviditeten. Att det blir trångt i magen och att barnet inte har samma möjlighet att sparka betyder inte att det rör sig mindre ofta, utan snarare att rörelserna ändrar karaktär. Blivande föräldrar kan beskriva det som att barnet stretchar, skruvar sig eller vänder sig från sida till sida. I slutet av graviditeten upplever många gravida att rörelserna involverar hela barnets kropp, säger Ingela Rådestad som under lång tid har varit engagerat i att öka kunskapen om fosters rörelsemönster.

Barnets rörelser ska kännas starka varje dag fram till födseln – men barn är olika även i magen. En del är extra livliga på morgonen och relativt lugna under dagen, andra har sin aktivitetstopp på kvällen.

Viktigt lära känna sitt barns rörelsemönster

– Visst kan barnet ha lugna dagar, men mönstret är inte att rörelserna blir färre och svagare dag för dag. För att märka om det blir någon förändring är det viktigt att lära känna sitt barns rörelsemönster. Med mindfetalness sker det regelbundet och naturligt. Kvinnans upplevelser är alltid det bästa instrumentet, säger Ingela Rådestad.

Minskade fosterrörelser kan i värsta fall vara tecken på att moderkakan inte fungerar fullt ut och ger för lite näring och syre. Då är det viktigt att söka vård direkt.

– Man ska inte avvakta till nästa inplanerade besök hos barnmorskan. Är det mitt på dagen en vardag kontaktar man sin barnmorska, i annat fall ska man åka till förlossningen. En undersökning görs då för att se att barnet i magen har det bra.

Oro för minskade fosterrörelser ska tas på allvar

I de flesta fall får de som söker vård för minskade fosterrörelser åka hem igen med lugnande besked om att barnet mår bra.

– Men kvinnans oro ska alltid tas på allvar, och även om man har sökt tidigare för minskade fosterrörelser och allt var bra ska man inte tveka att söka vård igen om rörelserna upplevs färre eller svagare, säger Ingela Rådestad.

Mindfetalness kan tränas och praktiseras enskilt av den blivande mamman, men även tillsammans med en partner – och metoden handlar inte bara om att lära sig upptäcka eventuella minskade fosterrörelser utan, kanske i första hand, om en närvaro och nyfikenhet på barnet i magen, menar Ingela Rådestad.

– Det är ett förhållningssätt i vardagen, en stund där man fokuserar på barnet och dess rörelser och fantiserar kring hur det kommer att bli när barnet är fött, säger hon.

Men är inte mindfetalness något som de flesta blivande föräldrar har med sig rent naturligt?

– Många gör det säkert naturligt, men kanske inte systematiskt. Jag har mött många gravida kvinnor som har tvivlat på sin egen känsla och önskat sig redskap för att öka känslan av kontroll.

Finns det inte risk för att man genom att ”känna efter” istället blir mer orolig?

– Forskningen säger precis tvärtom. Blivande föräldrar som skaffar sig information och känner att de har kontroll blir mindre oroliga. Men om den här metoden inte passar en är det ju bara att sluta.

LÄS OCKSÅ: Fosterrörelser – så ska de kännas

15 minuter mindfetalness om dagen

Mindfetalness: Att ligga på vänster sida 15 minuter om dagen och bara fokusera på fosterrörelser och bebisen i magen.
Mindfetalness: Att ligga på vänster sida 15 minuter om dagen och bara fokusera på fosterrörelser och bebisen i magen. Foto: Shutterstock

Med mindfetalness lär du dig snart ditt barns unika rörelsemönster i magen. Boka in en viktig kvart om dagen.

En bra tid att börja med mindfetalness är i graviditetsvecka 28.

Välj en lugn stund när barnet i magen är vaket och aktivt. Se till att inte bli störd.

Ligg ner, på vänster sida. När man ligger ner brukar fosterrörelserna vara lättare att känna, och på vänster sida är genomblödningen i moderkakan allra bäst.

Koppla av och fokusera på barnets rörelser. Känns rörelserna tydligt? Har rörelserna den styrka som de brukar? Rör sig barnet många gånger?

Avsätt 15 minuter till detta varje dag. Fortsätt hela den tredje trimestern, ändra fram till förlossningen.

Om rörelserna blir färre eller svagare, se till att bli undersökt. Samma sak gäller om du är orolig för hur ditt barn mår.

Källa: Ingela Rådestad