Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flytningar när man är gravid – kan man ha det?

Flytningar under graviditet är normalt – till och med vanligt. Barnmorskan Camilla Ekstrand svarar på 9 frågor om att vara gravid (eller vilja bli gravid) och ha flytningar.

Flytningar under graviditeten är vanligt.
Flytningar under graviditeten är vanligt. Foto: Shutterstock

1. Ska man bli orolig om man får mer flytningar under graviditeten?

Camilla Ekstrand, samordningsbarnmorska.
Camilla Ekstrand, samordningsbarnmorska.

– Nej, oftast är det helt normalt med flytningar när man är gravid. De brukar vara som vanliga flytningar – lite genomskinliga eller åt det vita hållet, och man har inga andra besvär. Då behöver man inte oroa sig, säger Camilla Ekstrand, samordningsbarnmorska för nordöstra Skåne.

2. Är det vanligt med flytningar när man är gravid?

– Ja, flytningar under graviditeten är väldigt vanligt. Jag skulle tro att de flesta gravida känner av flytningar – men inte alla, och det är i så fall helt i sin ordning det också.

Läs också: Urinvägsinfektion och graviditet

3. Varför kan man få mer flytningar under graviditeten?

– När man är gravid svullnar slemhinnorna i underlivet. Det gör att de kan släppa ifrån sig mer vätska, som blir till flytningar.

4. Hur brukar flytningarna vara?

– Det är olika. Ibland är det vattniga flytningar, ibland tjockare. Ibland är flytningarna rikliga, ibland mer sparsamma.

Läs också: Vad är det som får förlossningen att starta?

5. När brukar man få flytningar?

– Det är individuellt. Flytningar kan finnas när som helst under graviditeten. För en del kan förändrade flytningar – ofta mer rikliga – komma tidigt, kanske som ett av de första tecknen på graviditet. För andra är flytningarna som rikligast mot slutet av graviditeten. Det är inte ovanligt att det visar sig vara flytningar när kvinnor som snart ska föda tror att vattnet har gått. Det är särskilt vanligt på morgnar, när kvinnan har legat ner hela natten och flytningar har ansamlats i slidan. När hon sedan reser sig upp kan flytningen rinna ut i en liten pöl i trosan eller sängen.”

De flesta gravida har flytningar, och det är helt i sin ordning. Foto: Shutterstock
De flesta gravida har flytningar, och det är helt i sin ordning. Foto: Shutterstock

6. Är det aldrig oroande med flytningar när man är gravid?

– Så länge flytningarna inte ger besvär, inte luktar konstigt och så länge de inte har någon konstig färg utan är genomskinliga, vita eller gulaktiga är de oftast helt normala. Men det är inte helt ovanligt med svampinfektion i underlivet när man är gravid. Då blir flytningen lite tjockare och grynig. Den kan se ut som keso ungefär, även om det inte är så lätt att se själv. Om man har en svampinfektion får man ofta en ordentlig klåda i underlivet. Det kan klia så man blir tokig.

Läs också: Så känns förvärkar och sammandragningar

– Ibland kan man också få illaluktande flytningar, vare sig man är gravid eller inte. Det kan bero på bakteriell vaginos (en infektion i underlivet). Att få bakteriell vaginos som gravid är inte så vanligt, men det förekommer. Flytningar från bakteriell vaginos brukar lukta som gammal, rutten fisk. Om man känner en sådan lukt ska man söka vård, till exempel på vårdcentralen. Då kan man behöva antibiotika.

– Om man är orolig för flytningar under graviditet är mitt råd att man alltid ska höra med sin barnmorska. Barnmorskan kan hjälpa till att bedöma om det är normala flytningar eller om man behöver någon behandling. Barnmorskan kan också ge råd om behandling mot eventuell svampinfektion.

– Om det kommer blodblandade flytningar eller färskt, rött blod under graviditeten bör man alltid kontakta barnmorskan eller, om det är sent i graviditeten, förlossningsavdelningen.

7. Vad ska man göra om man har flytningar?

– När man tvättar underlivet är det bra att inte använda tvål. Använd bara vatten eller en skonsam intimolja.

Ibland kanske man vill tvätta underlivet oftare än vanligt på grund av flytningarna, men det är bra att inte göra det. Det kan öka risken för svampinfektion.

Om flytningarna är rikliga eller rinniga kanske man vill använda trosskydd – och visst, det kan man göra. Men om man inte ska iväg på något särskilt är det bra om underlivet får luftas så mycket som möjligt utan trosskydd eller bindor, så att inte risken för svampinfektion ökar.

Läs också: När kommer bebisen? Vi har kollat statistiken

8. Vilken färg kan flytningar ha när man är gravid?

– Det kan variera. Genomskinliga eller vita flytningar är vanliga. En del kvinnor upplever att de har gula flytningar, eller gulaktiga – särskilt i kontrast mot vita trosor kan flytningar se gula ut, och det är helt okej

– Ibland, särskilt mot slutet av graviditeten, kan det komma rosa flytningar eller flytningar som har rosafärgade strimmor. Det brukar vara ett tecken på att blodkärl i livmodertappen har brustit eftersom förlossningen närmar sig.

– En del kvinnor kan få rosa flytningar under hela graviditeten. Det är oftast okej det också, men för säkerhets skull är det bra att kolla med sin barnmorska.

– Bruna flytningar består ofta av gammalt blod – blod som har levrat sig blir ju lite brunaktigt. Jag skulle inte bli orolig för en enstaka, lite brun flytning, men om det upprepades skulle jag prata med min barnmorska.

Vill man kan man använda trosskydd, men det är bra om underlivet får luftas utan trosskydd så mycket som möjligt.
Vill man kan man använda trosskydd, men det är bra om underlivet får luftas utan trosskydd så mycket som möjligt. Foto: Shutterstock

9. Om man inte redan är gravid – kan en viss sorts flytningar vara tecken på att ens kropp är redo att bli gravid?

– Ja, när man har flytningar vid ägglossning blir sekretet i underlivet annorlunda. Det blir ofta lite tjockare och segare. Om man tar lite sekret mellan fingertopparna kan man se hur segt och liksom trådigt det är*. Kunskapen om detta används ibland för att undvika graviditet (den så kallade Billingsmetoden), men kan också användas i motsatt riktning, för att bli gravid.

* Det som ibland kallas "hängbroflytningar" /redaktionens anmärkning

Läs också: Får man välja kejsarsnitt?