Är bebisen i magen en kille eller tjej? Kan hjärtslagen eller den kinesiska befruktningskalendern avslöja vilket kön barnet har? Här är tecken, test och metoder som sägs kunna ta reda på barnets kön.

Blir din bebis en tjej eller kille?

Googla ”flicka eller pojke” så hittar du snabbt olika test för att ”ta reda på” bebisens kön. Kanske var det så du hittade hit! 🙂 I alla stora föräldraforum finns minst en tråd där det diskuteras hur man kan ta reda på det väntade barnets kön – utan att besöka ­mödravården. ­

Googla ”flicka eller pojke” så hittar du snabbt olika test för att ”ta reda på” ­bebisens kön. I alla stora föräldraforum finns minst en tråd där det diskuteras hur man kan ta reda på det väntade barnets kön. Utan att besöka ­mödravården. ­Varför inte låta den som är­ ­gravid kissa en skvätt på ­bikarbonat och tolka hur mycket det pyser om blandningen? Eller låt en pendel över magen avslöja könets hemlighet. Eller blanda urin med avkok från rödkål: blir det lila är det en liten tjej i magen, ­minsann.
Hur kommer det sig att moderna föräldrar ­ägnar sig åt dessa lekar? Idag vet vi dessutom att man kan ­identifiera sig som varken flicka eller pojke och att en del barn ­dessutom föds utan tydligt kön – ändå vill vi gärna ­försöka ta reda på mer om barnet i magen.
För många är det förstås en stunds oförarglig  avkoppling. Men alla tankar kring barnets kön har ­faktiskt också en djupare betydelse. Oavsett om vi tar reda på könet med hjälp av ultraljud eller leker fram ett svar med helt ovet­en­skapliga metoder handlar det om att börja bygga en relation till knytet i magen. Genom att skapa en bild av barnet, oavsett om den är sann eller inte, börjar man­ ­resan mot att bli förälder och man kommer närmare sitt väntade barn.
Vem ligger i magen?
– Att man funderar på vilket kön barnet har är ett sätt att känna in vem människan är som är på väg, en nyfikenhet som är positiv i anknytningsprocessen, säger Kirsten Nisted, som arbetar som barnmorska på barnmorske­mottagningen Allvis i Stockholm.
De flesta blivande föräldrar som hon möter brukar låta bli att ta reda på könet, även om hon märker en tendens att allt fler faktiskt vill veta på rutinultraljudet. I grunden handlar det om ett kontaktbehov med bebisen i magen – ett sätt att prata med sin lilla unge.
Kirsten Nisted gjorde under en period en undersökning för eget bruk, då hon testade den så kallade pendelmetoden (läs mer på nästa sida) på blivande mammor.
– Men resultatet blev att den metoden inte stämde, konstaterar hon.
Ann Olsson, barnmorska och kvalitetsutvecklare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, har träffat många nyfikna föräldrar genom åren.
– Blivande föräldrar har i alla tider velat ta reda på vilket kön barnet har, konstaterar hon och säger att det alltid har använts olika ”lekfulla” metoder för att gissa könet.
Ökad kontroll
Anledningen kan alltså vara att man vill ha kontroll, och då också på krabaten i magen.
– Men det handlar också om ett behov hos de blivande föräldrarna att förbereda sig, tror Ann Olsson.
”Kolla könet”-metoderna som vi skriver mer om på nästa sida är både roliga och totalt ofarliga för bebisen.Men att många upplever att de faktiskt funkar verkar bero på en enda sak: Man har 50 procents chans att gissa rätt!

Varför inte låta den som är­ ­gravid kissa en skvätt på ­bikarbonat och tolka hur mycket det pyser om blandningen? Eller låt en pendel över magen avslöja könets hemlighet. Eller blanda urin med avkok från rödkål: blir det lila är det en liten tjej i magen, minsann.

Läs också: Ska vi låta vår dotter vara pojke? Barnpsykologen svarar

Kille eller tjej – spelar könet någon roll?

Hur kommer det sig att moderna föräldrar ­ägnar sig åt dessa lekar? Idag vet vi dessutom att man kan­identifiera sig med ett annat kön än det fysiska, som varken flicka eller pojke eller att en del barn ­föds utan tydligt kön – ändå vill vi gärna försöka ta reda på mer om barnet i magen. För många är det förstås en stunds oförarglig  avkoppling. Men alla tankar kring barnets kön har ­faktiskt också en djupare betydelse.

Dotter eller son i magen?

Oavsett om vi tar reda på könet med hjälp av ultraljud eller leker fram ett svar med helt ovet­en­skapliga metoder handlar det om att börja bygga en relation till knytet i magen. Genom att skapa en bild av barnet, oavsett om den är sann eller inte, börjar man­ ­resan mot att bli förälder och man kommer närmare sitt väntade barn.

– Att man funderar på vilket kön barnet har är ett sätt att känna in vem människan är som är på väg, en nyfikenhet som är positiv i anknytningsprocessen, säger barnmorskan Kirsten Nisted. De flesta blivande föräldrar som hon möter brukar låta bli att ta reda på könet, även om hon märker en tendens att allt fler faktiskt vill veta på rutinultraljudet. I grunden handlar det om ett kontaktbehov med bebisen i magen – ett sätt att prata med sin lilla unge.

Artikeln fortsätter lite längre ner

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Funkar pendelmetoden?

Kirsten Nisted gjorde under en period en undersökning för eget bruk, då hon testade den så kallade pendelmetoden (läs mer på nästa sida) på blivande mammor.

– Men resultatet blev att den metoden inte stämde, konstaterar hon.

Läs också: Kan man forma sitt barn till den person man vill att det ska vara? Vi har pratat med forskare

Ta reda på bebisens kön?

Ann Olsson, barnmorska och vårdutvecklare på BBS Family i Stockholm, har träffat många nyfikna föräldrar genom åren.

– Blivande föräldrar har i alla tider velat ta reda på vilket kön barnet har, konstaterar hon och säger att det alltid har använts olika ”lekfulla” metoder för att gissa könet.

Anledningen kan vara att man vill ha kontroll, och då också på krabaten i magen.

– Men det handlar också om ett behov hos de blivande föräldrarna att förbereda sig, tror Ann Olsson.

”Kolla könet”-metoderna, som vi skriver mer om längre ner, är både roliga och totalt ofarliga för bebisen. Men att många upplever att de faktiskt funkar verkar bero på en enda sak: Man har 50 procents chans att gissa rätt!

Läs också: Lär dig tolka ultraljudet – bildguide!

Flicka eller pojke i magen? Test utan vetenskapliga belägg

Några vanliga tester som sägs avslöja vilket kön barnet i magen har.

 1. Den kinesiska befruktnings­kalendern
  Enligt sägnen hittades denna befruktningskalender i en kinesisk kejsargrav för 700 år sedan. Översättningarna och tolkningarna lämnar en myriad av frågetecken, men den nyfikna blivande föräldern hittar raskt varianter av detta dokument vid en googling. Genom att fylla i när befruktningen skedde i ­kombination med mammans födelsedag ska man kunna avgöra vilket kön bebisen får
 2. Ringpendeln
  Trä upp en ring på ett hårstrå, helst från den blivande mamman, och håll ­pendeln stilla ovanför magen. Fråga ringen vad det är för kön. Börjar den pendla fram och tillbaka är det en pojke, rör den sig istället i cirklar är det en flicka i magen. Å andra sidan finns det många sidor på nätet som säger precis tvärt om: Pendlar ringen fram och tillbaka är det en flicka, rör den sig i cirklar är det en pojke …
 3. The baking soda test
  Det icke-svenska namnet antyder att detta är stort i engelskspråkiga länder. Blanda en skvätt ­morgonurin från den blivande mamman med 1–2 teskedar bikarbonat i en plastmugg. Om det bubblar och pyser är det en pojke i magen. Om det är helt stilla är det en flicka. De olika utfallen sägs bero på att halten av syra i urinen är olika om kvinnan väntar en flicka eller pojke.
 4. Räkna hjärtslagen
  Räkna antalet hjärtslag per minut. Om hjärtat slår över 140 slag är det en flicka i ­magen, annars en pojke. Denna ­”metod” bygger på att pojkars hjärtan i allmänhet är större och därmed inte slår lika fort som flickors hjärtan.
 5. Kolla råmjölken
  Pressa ut en droppe råmjölk ur bröstet och låt den falla ner i en matsked med vatten. Om droppen behåller sin form är det en pojke. Om den sprids ut är det en flicka i magen. Detta bygger på teorin att man har fetare bröstmjölk om man väntar en pojke än om man väntar en flicka.
 6. Rödkålsmetoden
  Det här är inget för dig som har lätt för att må illa. Blanda vattenavkok från rödkål med den blivande mammans urin. Kolla färgen: Lila eller blått innebär att det är en flicka i magen, rött eller rosa att det är en pojke.

Läs också: Det här händer hos barnmorskan

Barnets kön – sant eller falskt

Kan magformen avslöja bebisens kön?

Påstående: Om det inte syns bakifrån att kvinnan är gravid är det en pojke. Syns magen runt om är det en flicka.
FALSKT Skillnaden i magform beror på kvinnans kroppsbyggnad.

Betyder hormonranden att det är en flicka i magen?

Påstående: Om den blivande mamman har en hormonrand som går nedanför naveln är det en flicka.
FALSKT Finns inget vetenskapligt belägg.

Sugen på sött eller surt som gravid?

Påstående: Är den gravida kvinnan sugen på surt eller salt är det en pojke i magen, om hon har cravings efter söta saker är det en flicka.
FALSKT Finns inget vetenskapligt belägg.

Tjej i magen om mamman mår illa?

Påstående: Mår den blivande mamman mycket illa under graviditeten är det en flicka i magen.
FALSKT Finns inget vetenskapligt belägg.

Mer sex för att få en pojke?

Påstående: Hade de blivande föräldrarna mycket sex under perioden då bebisen kom till är det en pojke i magen.
FALSKT Finns inget vetenskapligt belägg.

Påverkar mammans ålder bebisens kön?

Påstående: Äldre föräldrar har större sannolikhet att föda flickor.
FALSKT Finns inget vetenskapligt belägg.

Läs också: ”Jag vill ha en dotter!” – varför är det så?