Sexlusten förändras ofta under graviditeten. En del kvinnor är mer sugna än någonsin, medan andra tappar lusten totalt. Sexologen Charlotte Makbouls bästa tips är att öva på att tänka på sex.

När illamåendet kommer är kanske inte sex det första man tänker på. För många kan de där första, trötta månaderna av graviditeten bli startskottet till en graviditet nästan helt utan sex. Andra upplever snarare hur de får mer lust än någonsin under graviditeten.

Men om man kan behålla sin sexlust under graviditeten så blir det lättare att hitta tillbaka till ett samliv när bebisen väl är född. Det menar Charlotte Makboul, terapeut och sexolog med egen mottagning i Stockholm.
– Man måste fråga sig om man vill ha en sexlust och vill man det får man jobba utifrån det, säger hon och konstaterar att för män – som inte går igenom de hormonstormar som menstruationer och barnafödande innebär – är sex ofta en mer naturlig del av vardagen.

”Tänk tanken”

Annika hade nästan ingen sexlust alls när hon var gravid.
– Jag tog upp frågan med min barnmorska eftersom jag ju ändå saknade ett sexliv, men det enda svar jag fick var att om jag inte ville ha sex så skulle jag inte det. Jag hade hoppats på att få tips för att få igång lusten eller hur man kan vara nära varandra som par ändå, berättar Annika.

Sexologen Charlotte Makbouls tips för ökad lust är att börja tänka på sex.
– Jag ser det som en kedjereaktion där sexlusten startar i tanken, därefter blir det en känsla och sist en handling, själva sexet. Ibland kan det också krävas att man har sex en gång fastän man kanske inte har lust, för att komma igång igen.

I boken Hot Mamas – Konsten att njuta av sex under och efter graviditeten skriver författaren Lou Paget att det under graviditeten brukar vara betydligt lättare att uppnå orgasm än annars och att det framförallt är lättare att få orgasm vid stimulering av G-punkten. I boken ges exempel på olika ställningar som fungerar och underlättar orgasm under graviditetens olika faser.

Lou Paget poängterar vikten av att som gravid fortsätta att ta hand om sig själv och sin kropp för att känna sig sensuell. Hon skriver också att det är viktigt att fortsätta att se sig själva som par under graviditeten, inte bara som blivande föräldrar.

Det är något som Charlotte Makboul också poängterar.
– Under graviditeten är det ju jätteviktigt att vara nära varandra och inte tappa det samliv man har. Vill man absolut inte ha sex och båda är nöjda med det kan man ändå kramas, smeka och kela. Vill man inte ens det så bör man, om man älskar personen ifråga, ifrågasätta de tankar som gör att man inte vill. Det är lätt hänt att man fyller på sin ovilja till närhet med dåliga tankar om partnern, tankar som stärker känslan av att inte vilja vara nära, säger hon.

Hänga med kroppen

Det är ändå långt ifrån alla kvinnor som upplever en minskad sexlust under graviditeten. Många känner sig tvärtom mer sugna på sex än någonsin tidigare.

Hur hanterar man en förändrad sexualitet?
– Jag tror att det är viktigt att bara hänga med kroppen, menar Charlotte Makboul. Den sexuella kraften är ju en jättestark energikälla i oss och under graviditeten, med alla hormoner, kan den bli ännu starkare.

Det ses sällan som negativt med en ökad sexlust hos kvinnan, även om det går att läsa i forum på nätet om kvinnor som är sugna på sex, men vars partners inte riktigt har samma lust.
– Om män inte vill ha sex under graviditeten så kan det ligga mycket annat bakom, en rädsla för att skada barnet exempelvis säger Charlotte Makboul.
Finns det någon sådan risk?
– I de länder där man inte har fri abort utsätter sig kvinnor för livsfara för att avbryta en graviditet. Att samlag i en normal graviditet då skulle leda till missfall är ju omöjligt, de gånger det blir missfall hade det hänt ändå.

Får inte ha sex efter graviditeten

Det finns en del kvinnor som blir belagda med sexförbud under graviditeten. Det kan bero på tidigare missfall, blödningar eller lågt sittande, så kallad föreliggande, moderkaka. Ofta bör man då heller inte få orgasm eftersom kramperna i underlivet vid orgasmtillfället kan vara farliga.

Föreliggande moderkaka upptäcks nästan alltid vid rutinultraljudet om man inte märkt av det tidigare genom blödningar. Om man har blödningar under graviditeten eller om man haft flera tidigare missfall är det alltid bra att fråga sin barnmorska eller gynekolog om man kan ha sex under graviditeten.

Får man nej som svar behöver man inte nöja sig med det, utan kan kräva att få tips och råd om hur man ändå kan bibehålla en samvaro med sin partner under graviditeten.
– Det finns ju så mycket annat man göra, säger Charlotte Makboul. Man kan vara nära varandra, använda fjädrar, duscha tillsammans och helt enkelt bara vara med varandra. Dessutom är det ju kvinnan som har orgasmförbud i vissa fall, inte mannen.

Charlotte Makboul poängterar att så länge båda vill går i princip alla sexuella problem att lösa.
– Jag är väldigt positiv på den punkten. Själva biten med minskad sexlust tycker jag är ganska enkel egentligen, det handlar ju bara om att ändra tankesätt. Känner man att man vill ha hjälp med att få igång sitt sexliv under eller efter graviditeten, då tycker jag absolut att man kan kontakta en sexolog för att få råd och stöd, konstaterar Charlotte Makboul.

Färdknäpp gav lust

Hur gick det då för Annika, som inte kände någon sexlust alls som gravid?
– Mot slutet av graviditeten var jag så less på den stora magen att jag bara ville få igång förlossningen, berättar hon. Vi provade med färdknäppen och jag fokuserade mer på att jag ville ha sex för att få igång förlossningen än på att jag inte hade lust. Vi hade helt plötsligt massor av sex igen, mer än vi haft före graviditeten, min lust var tillbaka och efter förlossningen kom vårt sexliv igång relativt fort, berättar Annika.