Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En shot av ingefära – något för gravida?

Ingefärsshot, eller ingefärste – mm, gott! Men den som är gravid bör tacka nej till höga doser av ingefära, enligt experterna på Livsmedelsverket.

Ingefära kan vara okej när man är gravid, men det beror på mängden. Ingefärsshot är inte lämpligt.
Ingefära kan vara okej när man är gravid, men det beror på mängden. Ingefärsshot är inte lämpligt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ingefära sägs kunna orsaka missfall. Det finns inte belagt i vetenskapliga studier, men man har sett att ingefära har en påverkan på livmodermuskulaturen hos djur – och därför bör man som gravid inte äta ingefära i högre doser än vad som normalt används för att krydda maträtter, anser experterna på Livsmedelsverket.

– Vi vet inte vid vilka gränser de aktiva ämnena i ingefäran ”går över gränsen” och blir olämplig, så vi tycker inte att man ska dricka ingefärsshots som gravid, säger Emma Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Vi Föräldrar har, med hjälp av Livsmedelsverkets experter, gjort en lista över vilka livsmedel man som gravid kan äta av, vilka man bör vara försiktig med och vilka man bör undvika helt.

Så här skriver vi om ingefära:

Äta ingefära när man är gravid?

Ingefära går bra att äta i normala doser, det vill säga i de mängder som anges i recept för att krydda maträtter och bakverk. Doser som är mycket högre än normal livsmedelsanvändning bör dock undvikas när man är gravid, enligt rekommendation från Livsmedelsverket – detta eftersom ingefära kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

Traditionellt sett har ingefära rykte om sig att kunna orsaka missfall. Det finns inga belägg för det i vetenskaplig litteratur, men i djurstudier har man sett en påverkan på livmodermuskulaturen vid stora intag.

Hur stor mängd ingefära som kan innebära en eventuell risk vid graviditet går inte att säga med säkerhet. Det beror på att det saknas tillförlitliga undersökningar, och på att de biologiskt aktiva ämnena kan variera mellan olika plantor och under olika växtstadier.

Artikeln publicerades i mars 2017.