”Du är värd bra sex”

Ett bra tillfälle att bygga upp sitt sexliv är man man väntar barn, tycker Amerikas främsta sexguru, Lou Paget. I sin nya bok ger hon gravida erotiska tips och inspiration under mottot ”Du är värd bra sex”.

Svettig, svullen, illamående och anti-sex? Eller het och sensuell med lusten på topp?

Lou Paget är USA:s mesta sexguru och författare till en rad böcker som på ett rakt och befriande sätt tar upp sexualiteten. I sitt arbete med nya boken Hot Mamas – Konsten att njuta av sex under graviditeten och efteråt har hon intervjuat hundratals blivande och nyblivna föräldrar. Hennes uppfattning är att graviditeten är ett bra tillfälle att bygga upp ett bra sexliv.

Men i stället för att, som så många andra sexexperter gör, rabbla upp siffror på hur ofta andra par har sex, eller öka känslan av att man ju faktiskt ”borde ställa upp lite mer”, vänder Lou Paget på det hela.

– Du är värd bra sex! Sex är en så otroligt viktig del av livet att det är synd om du går miste om det. För sex är roligt, säger Lou Paget från sitt hem i Los Angeles.

”Lätt för henne att säga”, tänker alla vi som under graviditetens första hälft haft närmare kontakt med kräkhinken än med den blivande pappan, och som under graviditetens andra hälft haft svårt att överhuvud taget ta oss ur sängen på morgonen. Än mindre hitta på några avancerade sexuella övningar.

– Men många kvinnor som lider av illamående under första trimestern kan vittna om att illamåendet blir mindre efter en orgasm. Och även om man känner sig stor, klumpig och har svårt att röra sig, går det att ha bra sex, menar Lou Paget.

Handlar om attityd

Sexlusten handlar till stor del om vilken attityd man själv väljer att ha, menar hon och säger:

– Du kan själv välja att bli en ”hot mama”, som fortsätter att njuta av livet och sex. Sexlusten sitter till största delen i hjärnan, och med tankens och fantasins hjälp kan man få sexlivet att blomstra.

– Huvudsaken är att viljan finns där. Vill du ha ett bra sexliv är det egentligen bara att bestämma sig. Din egen vilja, en villig partner, förmåga att kommunicera med varandra och viljan att experimentera är det enda som behövs.

Den engelska utgåvan av Hot Mamas har undertiteln ”Den ultimata guiden till att förbli sexig under graviditeten och månaderna därefter”.

– Men med ”sexig” menar jag inte att ställa ytterligare krav på hur kvinnan ska se ut och klä sig för att vara sexig. Det handlar i stället om hur du själv ska behålla den sexiga känslan. Den sensuella känslan av att till exempel bära ett särskilt plagg, lukta på en vacker blomma eller att ta hand om sig själv.

Glöm inte att kyssas

I boken nämner Lou Paget andra saker som kan ge en sexig känsla och öka sexlusten: Ring (eller SMS:a) ett sexigt samtal till din man, köp snygga underkläder, spela rollspel, be din partner om massage, ta ett skönt bad eller köp hem väldoftande vackra stearinljus.

– Kyss varandra! Många glömmer att kyssas och det är synd, eftersom kyssar är ett enkelt sätt att behålla närheten till varandra. Intimitet handlar inte bara om samlag utan också om att hålla varandra i handen, göra saker tillsammans på tu man hand, sova tätt intill varandra, och att skapa en egen historia och egna minnen ihop.

Lou Paget ser ingen anledning för kvinnan att sitta och vänta på att sexlusten ska infinna sig. I stället tycker hon att kvinnan själv ska ta kommandot över sin sexlust. För ju mer bra sex man har – desto starkare blir sexlusten.

– Plocka fram sexlusten genom att upptäcka din nya, växande kropp, antingen ensam eller tillsammans med din partner. Titta på erotiska filmer ihop och fantisera.

Humorn viktig

En av de viktigaste ingredienserna för ett bra sexliv är inte alls ett fantastiskt utseende eller en snygg kropp. I stället framhäver Lou Paget humorn.

– Vid vissa tillfällen, oftast i slutet av graviditeten, vet du kanske inte längre om du ska skratta eller gråta. Försök skratta åt situationen, även om du känner dig gravid från topp till tå.

Humor har en förmåga att lätta på trycket och lösa upp spänningar som kan uppstå när förlossningen närmar sig.
Ett pars samliv är i mångt och mycket det som skiljer en vänskapsrelation från en kärleksrelation. Samlivet är också något som gör att relationen får en stadig grund att stå på, något som just ni två har gemensamt.

– Det finns mängder av undersökningar som visar att de två första åren efter förlossningen är en riskperiod i ett förhållande, då många separerar. Därför är det viktigt att redan under graviditeten bygga upp intimiteten ytterligare och skapa starkare band till varandra. För när barnen kommer är det viktigare än någonsin att ha en stabil grund att stå på.

Lou Paget ser flera fördelar med att vara gravid och ha ett aktivt sexliv: En gravid kvinna har större blodvolym än annars, och det ger ofta intensiva orgasmer. Många blir också fuktigare i underlivet, vilket är betydelsefullt i sexuella sammanhang.

Lukt- och smaksinnet kan bli känsligare under graviditeten och det gör att kvinnans alla sinnen är med på ett annat sätt än tidigare. Många gravida känner sig dessutom stolta och extra sexiga med sina svällande former. Dessutom ligger det en poäng i att fortsätta ha samlag, eftersom det just är genom samlaget som ni skapat det fantastiska lilla liv du bär inom dig.


Så blir du en ”Hot Mama”

• Ju oftare du har sex – desto mer vill du ha.
• Sexdriften sitter till stor del i hjärnan. Har du tappat lusten kan du försöka hitta den genom att fantisera, läsa erotisk litteratur eller se på erotiska filmer. Ibland krävs det bara att du ska komma igång, sedan vill du fortsätta av bara farten.
• Tänk att sex är något du har för din egen skull, och att om du slutar ha sex går du miste om mycket.
• Försök njuta av din nya, växande kropp och upptäck den på nytt, antingen ensam eller med din partner.
• Testa att använda alla dina sinnen i vardagen. Många upptäcker att de är känsligare under graviditeten. Vänd det till din fördel, njut till exempel av att du känner dofter på ett annat sätt än tidigare genom att köpa vackra blommor till dig själv eller till din partner.
• Försök att använda humorn och skratta åt situationen om det blir lite tokigt för att magen är stor och i vägen. Det är både avslappnande och avdramatiserande.
• Skapa tillfällen för bra sex. Visst, det kanske inte känns spontant, men hur spontan var du och din pojkvän som tonåringar, när ni fortfarande bodde hemma? Då planerade du också in sex, och det var förmodligen kul ändå. Är ni för trötta på helgen, så satsa på en veckodag som är er i stället.
• Prata med varandra. Var tydlig, säg vad du vill (även om du tycker att din partner borde fatta själv). Det gäller inte bara i sexuella sammanhang, det gäller också i vardagssituationer som till exempel att dela på hemarbetet.
• Kyss varandra. Brukar ni inte kyssas, börja i dag. Och försök att vara nära varandra, i till exempel soffan framför tv:n eller håll varandra i handen på promenaden.
• Blir du inte ompysslad av din partner, pyssla om dig själv. Du är värd ett skönt bad, fina underkläder, en härlig bok.

Källa: Lou Paget, författare till boken Hot Mamas


Inte farligt med ett aktivt sexliv

Har man en normal graviditet är det ingen som helst fara att ha ett aktivt sexliv.

– Mår man själv bra, då mår också barnet bra, säger Annika Urwitz, barnmorska på Barnmorskemottagningen i Gamla Stan, i Stockholm.

Det är också relativt vanligt att kvinnor kan få stänkblödningar efter samlaget. Det är inte farligt, men känner man sig orolig kan man kontakta sin barnmorska.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren