Bäst sova på vänster sida under graviditeten

Förra året kom larmrapporter om att mammans sovställning under graviditeten påverkade fostret. Frågan är bara vad vi ska göra med den informationen … Blir det inte bara ytterligare en uppstressande faktor under graviditeten, eller måste vi börja fundera på hur vi sover nu också?

Till att börja med är det viktigt att slå fast: Det är väldigt, väldigt ovanligt att fostret dör i livmodern under sen graviditet. Men faktum kvarstår. I somras publicerades en studie i den ansedda medicinska tidskriften British Medical Journal som visade att det finns ett samband mellan den gravida kvinnans sovställning och fosterdöd. I forskargruppen ingick bland andra Ed Mitchell, som under tidigt 1990-tal kom fram till att spädbarn bör sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Ian Milsom, professor i gynekologi

Ian Milsom, professor i gynekologi vid Göteborgs universitet.

– Kvinnor som, sista natten innan fostret avled, hade lagt sig på höger sida eller på rygg hade en dubblerad risk, säger Ian Milsom, professor och överläkare vid kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Frågan är bara: Vad ska vi göra med den informationen? Som höggravid sover man ofta tillräckligt dåligt ändå. Ska man då också behöva oroa sig för vilken sida man ligger på? Och kan man verkligen påverka vilken ställning man sover i?

Lena Strandholm är barnmorska på Mama Mia i Göteborg. Sedan studien publicerades har hon fått många frågor från oroliga gravida kvinnor. Hon försöker lugna de blivande mammorna genom att berätta att risken för att fostret ska ta skada är liten.

– Samtidigt som det naturligtvis är viktigt att ta del av den forskning som kommer fram är det viktigt att försöka få den vila man så väl behöver som gravid.

Catarina von Langenberg är chefsbarnmorska på Prima Liv i Stockholm. Hon frågar sig vilken nytta vi har över att ta del av sådana här studier.

– Jag kan tycka att de generellt skrämmer upp mer än vad de gör nytta, menar hon.

Självklart ska man vara riskmedveten och ta hand om sig och barnet i magen när man är gravid, men hon vill samtidigt poängtera att en kvinnokropp är gjord för graviditet och barnafödsel.

– Naturen är så smart att om man bara lyssnar på kroppen och dess signaler så löser sig det mesta.

Både forskarna som står bakom studien och Ian Milson betonar att andra studier måste bekräfta resultaten innan de kan anses tillförlitliga.

Forskarna är fortfarande osäkra på vad som kan förklara sambandet mellan kvinnans sovställning och dödföddhet men hänvisar till tidigare studier, som Ian Milsoms studie från 1980-talet. Den visade att mammans blodcirkulation påverkas negativt om hon ligger på rygg eller på höger sida.

– Och om mammans blodcirkulation blir sämre blir även blodtillförseln till barnet sämre, förklarar Ian Milsom.

– Vi vet att kroppsläget har stor betydelse i sen graviditet.

Rekommendationen är sedan gammalt att kvinnan ska ligga på vänster sida om hon ligger ner och föder, säger Ian Milsom. Han påminner också om att det sedan långt tillbaka finns en rekommendation att undvika ryggläge i sen graviditet. Det börjar bli aktuellt att tänka på i graviditetsvecka 20–25. Innan dess trycker inte livmodern lika hårt mot de blodkärl som påverkar blodtillförseln till barnet.

Ryggläge blir ofta automatiskt obekvämt för kvinnan i sen graviditet och undviks därför många gånger naturligt, men att styra vilken sida man sover på är betydligt svårare.

– När kvinnan är vaken kan hon välja sida, men ingen kan kontrollera hur hon vänder sig nattetid. Möjligen skulle man kunna lägga sig på vänster sida och lägga en kudde bakom ryggen, funderar Ian Milsom men påpekar återigen att risken att barnet ska dö på grund av mammans sovställning är extremt liten.

En senare artikel om sovställning under graviditet finns här.