Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fira bebisen med en babyshower

Babyshower! Fira blivande föräldrar med blöjtårta och presenter! Vi vet hur: Recept på cake pops och maffig tårta, tips på lekar – och analys: Varför baby shower? Fördelar och nackdelar?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att uppvakta och ge presenter till blivande föräldrar är knappast något nytt. Men att kalla det babyshower har blivit vanligare i Sverige de senaste åren. ­

Fenomenet med babyshowers sägs komma från det viktorianska ­England. Då gömde man presenter i den gravidas parasoll, som sedan duschades över henne när hon ­öppnade parasollet.

LÄS OCKSÅ: Bruksanvisning för nyblivna föräldrar

Presenter, blöjtårta & uppvaktning

Idén med en baby shower är att uppvakta de blivande föräldrarna innan bebisen kommer, att ge presenter och kanske ett och annat råd inför det kommande föräldraskapet.

Traditionellt har fokuset ­varit på den gravida och barnet på babyshowers. Men visst har det dykt upp även ”pappafester”. I USA kallar man det för ”dadchelor party” när man har en babyshower bara för pappor. Men varför inte fira båda föräldrarna, om det finns två?

Johanna Kajson är festfixare och bloggare och har både anordnat och varit på babyshowers.

Johanna, kan du se några roliga trender? Vad kommer efter blöjtårtan? 

– Blöjtårtan är fortfarande stark. Den blir ju en så maffig centerpiece för festligheterna så den ­kommer nog finnas kvar, säger hon.

Efter ­babyshower: Mamashower

Johanna Kajson, festfixare.
Johanna Kajson, festfixare. Foto: So Lovely

Johanna Kajson tycker sig se att det har blivit allt mindre fokus på ­bebisen och mer på den gravida. Hon ­kallar det för ”mamashowers”.

– Mamashowers är min ­favorit, för där fokuserar man på att skämma bort, hylla och ta hand om den blivande mamman lite ­extra. Generellt är det ju den gravida ­kvinnan som gör en jäkla hjälte­insats genom att vara gravid. Hon anpassar sig och skapar magi i form av ett liv i magen. Att hon firas extra och för sig själv tycker jag personligen inte är något konstigt, säger hon.

Gärna fullt fokus på den blivande mamman när man planerar en babyshower, enligt Johanna Kajson, alltså. Hon tycker också att man ska utgå från vad mamman gillar.

– Vissa har tuffa graviditeter och vill kanske hellre ha spa, mys och lugn och ro tillsammans med sina vänner medan andra gärna har en fest med färgtema, tårta, lekar och hela baletten. Mammans favoritmat, dryck och något snacks som hon gillar – framförallt när hon är ­gravid – är väldigt omtänksamt att utgå från, tänker jag.

Johanna Kajson blev själv ­överraskad med en mamashower när hon var gravid första gången.

– Jag ÄLSKADE det. Det var ­nästan en härligare dag än min möhippa, haha. De kidnappade mig till en takvåning där de hade dukat upp en stor brunch och bubbel. ­Sedan bjöds det på Laduréemacaroons – mina favoriter! I present fick jag både fina amningsunderkläder och en tjusig kimono men även bra att ha-grejer, som en pipmugg och öronproppar inför tuffa nätter. Humor och omtänksamhet … På eftermiddagen öppnades ett spa för mig. Så himla fin dag!

Fixa sin egen baby shower?

Det vanligaste är att babyshowers anordnas av vänner eller familj till den eller de som väntar barn. Men om ingen annan gör det ... Är det ok att fixa sin egen ­babyshower? 

– Oh, vilken svår fråga. Jag vill svara JA spontant, men jag tror nog att många kan tycka att det är lite ”för mycket” att göra det. Jag säger ändå – kör på!

Hur kan man tänka om man får prestationsångest bara av tanken på att fixa en fest?
– Man ska göra det enklare, men utgå från mamman och vad hon ­gillar. Bara att se till att ha ­hennes favoritgodis i en skål på bordet är omtänksamt nog.

Blöjtårta – så gör man

En blöjtårta är en praktisk present som också blir en kul dekoration på bebisfesten. 

Du behöver:

50–60 blöjor

Fina band i tyg

Gummisnoddar

Tårtfat

Bebisprylar och andra små överraskningar och blommor till ­dekoration

Gör så här

1. Rulla ihop blöjorna och sätt en gummisnodd runt. Placera dem i en cirkel på tårtfatet.

2. Spara plats i mitten att fylla med någon ­hemlig present.

3. Använd tygbandet och knyt en rosett som håller ihop lagret.

4. Gör ett nytt, likadant lager, men med lite ­mindre cirkel. Och sedan ännu ett.

5. Dekorera ­med till exempel blommor och ­bebisprylar. Klart!

Recept: Baka till babyshowern!

Av Emma Hammenstig och Eva Nordlinder

Små citroncupcakes med gömma & italiensk maräng

Foto: Thomas Hjertén

Gör ett litet hål i muffinsen och fyll det med lemon curd och hallon.

28–30 st

Cupcakes 

100 g smör, rumsvarmt

2 ½ dl strösocker

2 ägg, rumsvarma

½ tsk vaniljextrakt

2 citroner, rivet skal & 1 msk citronsaft

3 ¾ dl vetemjöl

1 nypa salt

2 tsk bakpulver

1 ¼ dl filmjölk

Fyllning 

ca 1 dl lemon curd

några färska eller frysta hallon

Italiensk maräng 

75 g äggvitor

50 g vatten

150 g strösocker

Gör så här

1. Cupcakes. Sätt ugnen på 150 ­grader. Rör smör och strösocker vitt och krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl mellan varje.

2. Rör ner vaniljextrakt och citronskal. Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver. Tillsätt det växelvis med filmjölk och citronsaft i smeten. Rör till en slät smet.

3. Häll smeten i 28–30 små muffins­formar, ca 3 cm höga och 5 cm i ­diameter, och fyll dem till max ¾. ­Grädda cupcakesen mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att de är klara. Låt dem svalna.

4. Italiensk maräng: Häll äggvitan i en metall- eller glasskål, gärna till en köksassistent. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull, håll koll på temperaturen med hjälp av en termometer. Börja vispa äggvitan när sockerlagen nått 110 grader. Fortsätt koka sockerlagen tills den når 121 grader.

5. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa till en kall och styv maräng.

6. Gör en liten grop i varje cupcake med t ex en äppelurkärnare.

7. Fyll en liten spritspåse med lemon curd. Lägg en liten bit av ett hallon i varje grop och fyll sedan upp hålet med lemon curd.

8. Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med marängen. Spritsa ut en härlig topp på varje muffins. Avsluta med att bränna av marängen med en gasbrännare.

Cake Pops med kolagömma

Foto: Thomas Hjertén

Cake pops är ett festligt och gulligt bakverk. En klick kolafyllning bakas in i fyllningen och blir en god överraskning. 

Ca 27 st

Sockerkaka 

50 g smör

1 ¼ dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 krm salt

Fyllning 

ca ½ burk karamelliserad mjölk (à 397 g)

150 g färskost

50 g mörk choklad, 55 procent, finhackad

Garnering 

300 g vit choklad, hackad

strössel

20 g vit choklad

smält ätbar ­guldfärg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Rör ner smörmjölken i äggvispet.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, 1 ½ liter. Grädda kakan långt ner i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna helt på galler.

3. Fyllning: Lägg den karamelliserade mjölken i en spritspåse. Lägg ett bakplåtspapper på en liten bricka. Spritsa ut ca 30 små klickar, ca 1 cm i diameter, på bakplåtspappret och ställ brickan i frysen i ca 1 tim. Kolan ska bli lite fastare. Det gör inget om den fryser och blir hård.

4. Smula ner 300 gram sockerkaka i en mixer med knivar, mixa till fina smulor. Rör ner färskost och hackad choklad i smulorna och rör ihop till en jämn ­massa. Ta fram brickan med kola­klickarna ur frysen.

5. Forma sockerkaksmassan till bollar, ca 18 gram styck. Platta till dem lite och gör en liten fördjupning i varje bit. Lägg en klick kola i varje fördjupning och rulla sedan ihop sockerkaksmassan till en boll igen.

6. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad. Doppa toppen av klubbpinnar i chokladen och stick ­sedan ner dem i kakbollarna. Ställ ­kakbollarna i kylskåp i ca 15 min så att pinnen fastnar ordentligt.

7. Doppa kakbollarna i chokladen, låt dem rinna av lite, och sätt dem sedan oasis, i en skål med strösocker eller ställ dem på en bricka med pinnen uppåt. Strö över strössel innan chokladen torkat. Ringla eventuellt över lite smält vit choklad.

8. Låt chokladen stelna och pensla chokladbollarna med ätbar guldfärg. Garnera gärna klubbpinnen med ett fint snöre eller band.

Minimaränger

Foto: Thomas Hjertén

Schweizisk maräng passar bäst till att göra små fina maränger. 

Ca 200 st

200 g äggvita

6 dl strösocker

ev gul och rosa pastafärg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 80 grader. Häll ägg­vitor och strösocker i en glas- eller metallskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med handvisp tills den har nått 62 grader.

2. Ta bort kastrullen och skålen från värmen, var försiktig med den varma skålen. Vispa smeten med elvisp tills den blivit kall. Vänd ev ner lite färg i smeten och blanda.

3. Fyll en spritspåse, försedd med stjärntyll, med marängen. Spritsa ut små maränger på plåtar med bakplåts­papper.

4. Grädda marängerna mitt i ugnen i 45–55 min eller tills de är helt torra.

Choklad- och hallontårta med limefrosting

Foto: Thomas Hjertén

En maffig tårta som räcker till hela ­sällskapet. Den ljusa limefrostingen döljer två olika bottnar och två olika fyllningar. När du delat bottnarna ska du ha totalt fem bottnar. 

10–12 bitar

Vaniljbotten 

3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

Chokladbotten 

150 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

100 g mörk choklad, 55 procent, hackad

2 dl mjölk

2 ägg

1 dl kakao

3 dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker

1 ½ tsk bakpulver

Citronkräm 

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 citroner, finrivet skal & saft

100 g smör, rumsvarmt

1 dl mascarpone

Hallonkräm 

300 g hallon, färska eller frysta och tinade

½ dl strösocker

1 dl vispgrädde

300 g rysk yoghurt

Frosting 

300 g smör, rumsvarmt

6–7 dl florsocker

375 g färskost, kylskåpskall

1 lime, finrivet skal

Garnering

maränger

färska hallon, delade

strösselpärlor

ätbart guldpulver

Gör så här

1. Vaniljbotten: Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj och mjöla kanten. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken, ställ åt sidan.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt smörmjölken och rör till en jämn smet.

4. Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugnen i 30–40 min. Låt bottnen svalna helt och dela den sedan i tre bottnar.

5. Chokladbotten: Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smörj och mjöla kanten. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Vispa smör och strösocker krämigt. Lägg chokladen i en kastrull, värm upp den tillsammans med mjölken tills chokladen smält. Låt chokladmjölken svalna något.

7. Rör ner äggen, ett i taget, i smörsmeten. Blanda ihop kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Sikta ner det i smörsmeten och rör till en jämn smet. Rör ner chokladmjölken.

8. Häll smeten i formen och grädda bottnen i den nedre delen av ugnen i 45–50 min. Låt kakan svalna helt och dela den sedan i två bottnar.

9. Citronkräm: Lägg ägg, strösocker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft i en kastrull. Värm på medelvärme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och sila krämen genom en finmaskig sil ner i en bunke. Rör ner smöret, lite i taget. Låt krämen kallna helt, gärna i kylskåp. Vispa ner mascarponen. Ställ krämen i kylskåpet fram till montering.

10. Hallonkräm: Mosa hallon och strösocker med en gaffel. Vispa grädden ganska fast och rör ner den, tillsammans med yoghurten, i hallonmoset.

11. Frosting: Vispa smöret ljust och fluffigt, ca 5 min med elvisp eller i en köksmaskin. Tillsätt florsockret och vispa slätt. Rör ner färskost och limeskal och vispa slätt. Fyll en spritspåse med frostingen.

12. Montering: Lägg en vaniljbotten på ett tårtfat. Bred över citronkräm och lägg en chokladbotten över. Bred hallonkräm över chokladbottnen och lägg på en vaniljbotten. Upprepa med resterande bottnar och fyllningar. Den översta bottnen ska vara en vaniljbotten.

13. Spritsa frosting runt och på tårtan och släta ut den med en palett eller styv slicke­pott. Garnera tårtan med maränger, färska hallon och strösselpärlor. Pensla gärna lite ätbart guldpulver på några av marängerna för att göra tårtan extra festlig.

LÄS OCKSÅ: Fler recept till babyshowern eller dopet

Vad gör man på en baby shower?

Tips på lekar:

• Bebis-quiz! Skriv ut Vi Föräldrars ­färdiga tipspromenad – perfekt utmaning för blivande föräldrar!

• Gissningslek om barnet i magen! Längd & vikt, födelsedatum eller kön (om det inte är officiellt). ­Äran att gissa närmast är tillräckligt som pris!

• Para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn! 

• Namnlekar! Alla får lägga varsitt namn i en burk och den blivande föräldern/föräldrarna får gissa vem som tipsat om vilket namn.

Eller dela in er i två lag.Den blivande föräldern/föräldrarna väljer en bokstav, varje lag skriver ner så många namn man kan komma på med den begynnelsebokstaven. Det lag som kommer på flest namn vinner. Ett bra sätt att kläcka massor av nya namnidéer.

• Nappflaskehävning! Har den blivande föräldern en historia som ölhävarproffs? Nya tider nu. Fyll nappflaskor med alkoholfria ­alternativ och tävla om vem som tömmer sin snabbast.

• Skriv hälsningar till barnet i magen och samla dem i till exempel en bok.

Presenter till baby shower

Humor och omtanke är bra riktlinjer när man väljer present till blivande föräldrar – och varför inte ge en prenumeration på tidningen Vi Föräldrar så att de blivande föräldrarna verkligen blir redo?

Gender reveal party

Efter baby shower – vad blir nästa trend?

Så kallade gender reveal parties – alltså fester för att avslöja bebisens kön inför gästerna – har inte riktigt slagit igenom i Sverige. Än.

Men om man vill ha ett gender reveal party, hur kan man göra?

I festaffärer finns ballonger med konfetti i olika färger inuti. Man poppar ballongen och låter gästerna se vilken färg som kommer ut (rosa för flicka, blått för pojke).

På Pinterest kan man hitta massor av recept på hur man bakar en tårta med olika färger inuti. Effektfullt när man skär en bit!

Är man trött på att barnet blir könat redan i magen kan man satsa på regnbågskonfetti eller en regnbågstårta.

Artikeln ovan är skrivan av Tove Forsman

Artikel nedan är skriven av Caroline Engvall och publicerades i oktober 2018:

Fira bebisen med en babyshower – bra eller dåligt?

Baby showers blir allt vanligare bland blivande föräldrar. Vilka är fördelarna med ett baby shower-party? Finns det några nackdelar – och i så fall vilka?

Nu ska vi fira! Men inte bara när bebisen har kommit ut och det kanske vankas dop eller namngivningsfest. Nej, idag blir så kallade baby showers allt vanligare bland blivande föräldrar, oavsett om man får barn genom adoption eller på biologisk väg. Sociala medier svämmar över av bilder på blöjtårtor, ballonger, pastelliga cupcakes och namnröstningslistor. Kändisar ordnar – och får ­– födelsefester, som de blåser upp stort på sina bloggar med ­tusentals följare.

Har baby shower-traditionen kommit till Sverige för att ­stanna?

Ja, tror experterna – och idag är baby showers inte längre förbehållna den blivande modern, utan är också till för par i samkönade relationer och pappor. ­Man kan se att fenomenet ”couple ­showers” (parfester) växer i USA, där man har firat baby showers med ­självklarhet ända sedan det moderna ­konsumtionssamhället ­vaknade på 1950-talet. Namnet kommer av att man öser (duschar!) presenter över den blivande mamman eller pappan under ett slags ­möhippa eller svensexa ordnad av vännerna – ibland som en överraskning.

Varför inte satsa på en dad-to-be-shower? Foto: Shutterstock
Varför inte satsa på en dad-to-be-shower? Foto: Shutterstock

Tv-serier som Vänner och Cityakuten, där tv-tittarna fick möta baby showers på bästa sändningstid, tog trenden till Sverige på 1990-talet.

– De som ägnar sig åt baby showers, och andra barnrelaterade nya traditioner, är främst trendsättande människor i 30-årsåldern, de som känner att de driver utvecklingen framåt, säger Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola, som har forskat kring moderna traditioner.

LÄS OCKSÅ: Baka till baby showern

Baby shower – en hyllning till livet

Hon menar att det inte är någon tillfällighet att många nya traditioner handlar om barn, ­eftersom vårt samhälle generellt just nu har stort barnfokus.

– Samtidigt som vi lever i ett välmående samhälle är vi också utsatta för mycket våld och död via medierna. Då kan sådana här traditioner bli en hyllning av livet, en ­bearbetning av allt det svåra, säger Agneta Lilja.

Och i och med att vi, tack vare internet, kommer allt närmare varandra i världen, tror Agneta Lilja att vi i Sverige kommer att fortsätta att anamma traditioner från andra länder. Men för att vi ska ta till oss de nya ­traditionerna måste de uppfylla vissa krav.

– De måste vara förenliga med de värden om medmänsklighet och kärlek som vi ­själva omhuldar. Det måste finnas en lucka att fylla – vi anammar inte vad som helst, säger hon.

Ultraljudspartyn inte aktuellt i Sverige

Alla bebistraditioner är alltså inte självklara i Sverige (och kommer kanske inte att bli det heller). Ultraljudspartyn som är ­populära i USA, att en läkare tar hem en bärbar ultraljudsapparat och gör köns­bestämmande ultraljud i hemmet under vänners och ­släktingars ivriga påhejande, kommer till exempel inte att bli aktuellt i ­Sverige, tror Agneta Lilja. Delvis för att det kan finnas risker med att göra fler ultraljud än medicinskt ­nödvändigt.

Däremot har andra former av ”köns­avslöjanden” ­(”gender reveal” på engelska) blivit ­vanligare även i Sverige. Det vill säga att man avslöjar barnets kön för omvärlden på ett spektakulärt sätt på en fest eller i sociala medier. ­Kanske med hjälp av färgad ­konfetti i en ballong som man ­smäller inför gästerna, eller att man öppnar en låda tillsammans som är fylld med heliumballonger (blåa för pojke, rosa för flicka – oftast ). Som en motreaktion till de här stereotyperna finns också de som gör ett ställnings­tagande och kör regnbågs­partyn – för att visa att man inte tycker att könet på ­bebisen spelar ­någon roll.

Vad ska bebisen heta? Låt vännerna lämna namnförslag som en del av festen. Foto: Shutterstock.
Vad ska bebisen heta? Låt vännerna lämna namnförslag som en del av festen. Foto: Shutterstock.

En ritual som ligger i tiden

Agneta Lilja anser att vi lever i ritualiseringens tid och att vi idag är extra mottagliga för nya ritualer.

– Ju mer vi förlorar överblick över den värld vi lever i, desto mer kontroll vill vi ha över det lilla, det som är enkelt att förstå. Eftersom vår vardag ser ut på ett ganska liknande sätt året runt, oavsett årstid, ­behöver vi också lite förtrollning i lunken. Jag tror dessutom att vi, i en alltmer individualiserad tid, söker efter fysiska möten, eftersom vi är flockvarelser. Då blir de nya traditionerna ett legitimt tillfälle att träffas utan att tränga sig på, säger hon.

Tidigare har vårt behov av ritualer i mångt och mycket uppfyllts i den kyrkliga gemenskapen. På 1800-talet var det till exempel tradition i Sverige med kyrk­tagning, en ritual som innebar att ­barnaföderskan återupptogs i den kyrkliga gemenskapen 40–60 dagar efter att hon fött barn. Innan dess fick hon inte gå utanför den egna gården, inte gå över vägar eller rinnande vatten och hon fick inte ta andra människor i hand. Före kyrktagningen ansågs nämligen kvinnor som fött barn som en fara för sin omgivning, eftersom de stod utanför kyrkans gemenskap. En ­ganska galen tradition, kan tyckas idag. Men behovet av ritualer finns kvar.

Stort kommersiellt intresse för baby shower och kryst-presenter

– De ger oss en känsla av sammanhang och mening, att livet går vidare och att vi som individer är en del av en kedja, en ”circle of life”, säger psykologen Marina Järvinen Katz, som har jobbat med föräldrautbildning för Stockholms stad.

Det finns ett stort kommer­siellt intresse i nya företeelser som baby showers, ”krystpresenter” (en present till mamman efter förlossningen) och baby moons (semester för de blivande föräldrarna innan barnet kommer).

– Barn har blivit lite av ett statusprojekt. Men baksidan av trender som så tydligt är förknippade med att konsumera är att de också kan bli ett mått på hur populär man är; att man har många vänner som ordnar saker för en, säger Marina Järvinen Katz.

Psykolog Anna Bennich Karlstedt håller med. Hon har jobbat länge med stresshantering och anser att de nya traditionerna riskerar att skapa en press.

Traditioner som baby shower kan skapa förväntansstress

– Om man inte får någon baby shower kan man bli besviken och kanske börja ­ifrågasätta sina vänner. I mitt jobb ser jag många drabbas av den här förväntans­stressen. Det slutar aldrig – allt vi ska ha, uppnå, hinna med och vara lyckade i. Den ständiga jakten på lycka föder känslor av miss­lyckande hos många, säger Anna ­Bennich Karlstedt.

En ny människa har blivit till. Det vill vi fira! Tårtor är ett populärt inslag på baby shower-festen.
En ny människa har blivit till. Det vill vi fira! Tårtor är ett populärt inslag på baby shower-festen.

Psykolog Marina Järvinen Katz efterlyser också mer firande av de icke-heteronormativa familjerna.

– Även om en traditionell baby shower oftast riktar sig till den födande kvinnan i en heterosexuell parrelation, och bara har kvinnor som deltagare, finns det inget som hindrar att man gör på sitt eget sätt för att fira barnets ankomst. Med tanke på att det är en importerad och ganska ny företeelse kan man göra glädjen än större genom att forma sin egen ritual; man behöver inte göra ”som alla andra” för traditionens skull, säger Marina Järvinen Katz.

I USA spänner baby shower-budgetarna från 500 dollar (cirka 4 400 kronor) upp till flera miljoner kronor. Men långt ifrån alla baby showers är så extravaganta.

– Just nu är trenden att lägga mindre pengar på själva ­sammankomsten och mer på presenterna till bebisen, säger Liza Utter, amerikansk ­fest­arrangör.

Och visst finns det fördelar också.

– En baby shower är ju också ett tillfälle att träffas, bli lite ompysslad och att sätta denna stora händelse i centrum – att fira livet! säger Anna Bennich Karlstedt.