Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 frågor och svar om bröst under graviditeten

Brösten kan förändras vid graviditet och amning, det vet vi. Men vilka förändringar är tillfälliga och vilka är bestående? Experterna guidar dig till bättre bröstkoll.

Många frågor dyker upp under graviditeten. Bland annat om bröst. Vi har svaren på de vanligaste frågorna.
Många frågor dyker upp under graviditeten. Bland annat om bröst. Vi har svaren på de vanligaste frågorna. Foto: Getty Images/iStockphoto / Photohota

1. Varför får jag bristningar på brösten?

Margareta Elliot, sjuksköterska på bvc Knoppen i Enskede: Det finns egentligen ingen förklaring till varför man får bristningar eller streckmarkeringar, som de också kallas. De bleknar och blir alltmer osynliga med tiden. Det är också individuellt hur mycket bristningar kvinnan får; det beror på hudens elasticitet. Därför spelar det ingen roll om man smörjer eller inte. Små eller stora bröst spelar inte heller någon roll. Men bristningarna syns inte så mycket på mindre bröst, eftersom hudytan är mindre.

2. Varför blir bröstvårtorna mörkare under en graviditet? Kommer de alltid att vara sådana?

Kerstin Lindahl, specialistbarnmorska i amning vid Danderyds sjukhus: Bröstvårtor och vårtgård pigmenteras – mörknar – mer tydligt under graviditeten. Det är hormoner som påverkar. Huden blir mer tålig för den belastning barnets sugande innebär. Pigmenteringen ljusnar successivt när graviditeten är över.

Läs också: Gravid och deppig – kan det vara en depression?

3. Mina bröstvårtor har blivit jättestora av graviditeten. Kommer de alltid att vara sådana?

Kerstin Lindahl: Bröst och bröstvårtor växer till under graviditeten som en förberedelse för amning. Efter att du har slutat att amma kommer brösten och bröstvårtorna att minska i storlek, men kanske inte till samma storlek som innan du var gravid.

4. Mina bröst har inte blivit större alls under graviditeten. Är det normalt?

Kerstin Lindahl: Ja, det är normalt. Det är inte alla som får så stor storleksskillnad under graviditeten. Att brösten inte blir större kan bero på hormonpåslaget plus att körtel och bindvävstillväxt är individuella under graviditeten.

5. Jag skäms över mina gravidbröst. De har blivit så mycket större. Hur ska jag tänka?

Kerstin Lindahl: Att brösten växer under graviditeten är vanligt. Ibland kan de växa ganska mycket, till och med flera behåstorlekar. Efter barnets födelse brukar de växa ytterligare någon storlek när mjölkproduktionen kommer igång. Inte förrän amningen trappas ner eller avslutas minskar brösten återigen i storlek. Det är bindväv och körtlar som växer till när hormonerna ökar. Försök att se det som att brösten förbereds inför kommande amning.

Läs också: Peppa dig inför amningen

6. Jag är gravid och mina bröstvårtor gör ont – är det normalt?

Kerstin Lindahl: Det är vanligt att både bröst och bröstvårtor blir ömma under graviditeten, ungefär som före mens. Det är förstås individuellt hur ömma de är och hur länge. Att ha en bekväm och stödjande behå kan underlätta. Men smärta är inte så vanligt, så prata med din barnmorska på mödravården om du har ont.

7. Vad ska jag välja för behå till mina gravidbröst?

Kerstin Lindahl: En bekväm behå som ger ett bra stöd för brösten, som oftast är tyngre än vanligt under graviditet och amning. Byglar kan vara ett bekymmer under amningen, eftersom de kan klämma över mjölkgångar och körtlar. En behå som går att tvätta i 60 grader är också att föredra. Vid amning är det bra att ha en behå som är praktisk och går att öppna lätt så att barnet enkelt kan komma åt bröstet. Tänk på att brösten kan växa under hela graviditeten, så det kan bli aktuellt med inköp flera gånger.

Läs också: Packa BB-väskan – vad är bra att ha med till BB?

8. Jag vill köpa åtminstone en amningsbehå innan bebisen kommer, men hur vet jag vilken storlek jag ska välja?

Kerstin Lindahl: Det är svårt att köpa amningsbehå innan barnet är fött. För de flesta växer brösten den första tiden efter att barnet är fött, och bäst är att vänta några veckor med att köpa. Men om du vill köpa innan, investera i minst en storlek större.

9. Kan man amma med bröstimplantat?

Kerstin Lindahl: Ja, det går bra att amma med bröstimplantat. Det vanliga är att implantatet läggs under bröstmuskeln och att bröstet i övrigt lämnas utan ingrepp. När mjölken rinner till efter några dagar kan dock bröstet kännas extra spänt och ömt. Det går över på någon eller några dagar. Graviditeten gör att även opererade bröst växer till, och huden spänns ut mer än vanligt. Efter graviditet och amning kan därför brösten ha lite mindre spänst eller fasthet. Detta är dock högst individuellt.

Läs också: Graviditetskalender – det här händer med bebisen i magen och med dig som gravid, vecka för vecka

10. Kan jag amma med piercing i bröstvårtan?

Margareta Elliot: Att ha främmande material i barnets mun är inte att rekommendera. Amningstekniken är speciell, och det gäller att få ett stort och rätt tag om bröstvårtan. En piercing i bröstvårtan kan störa och förvirra barnet. Ta gärna ut piercingen redan under graviditeten så att såret läks ordentligt. Annars kan piercinghålet vara en grogrund för bakterier som det lilla barnet sedan får i sig.

Artikeln publicerades i juli 2016.