Svårt att hålla tätt

Svårt att hålla tätt

Fråga

Jag födde mitt första barn för sex månader sedan och gick då sönder från slidan till analöppningen. Sedan dess läcker jag från tarmen. Jag har inga problem att hålla mig när jag är nödig men jag är ändå inte ren. Jag läcker aldrig så mycket att det kommer i trosorna, det håller sig runt analöppningen, men det räcker ju för att jag ska känna mig oren.
Problemen är störst när jag just har tömt tarmen. Jag springer på toaletten i tid och otid för att torka mig, jag blöder av och till när huden blir riktigt irriterad och har ibland så ont att det är svårt att sitta. Läkaren som har tittat på mig vill vänta och se. Men finns det något att göra om det inte blir bra av sig självt? Jag hade inte räknat med att offra möjligheten att hålla mig ren och att ha ett sexliv bara för att jag skaffade barn. Kan du ge mig lite hopp?

Orolig

Svar

De första veckorna efter en vanlig förlossning kan man ha besvär av bristningar i slidmynningen och i bäckenbotten som är smärtsamma. Det ska läka på några veckor och skall inte ge några kvarstående besvär. Ibland kan bristningen vid förlossningen vara något mer omfattande och sträcka sig från slidmynningen och ner till analöppningen, precis som du beskriver. Då är det väldigt viktigt att vid läkarkontroll efteråt undersöka att ändtarmsmuskeln läkt på ett bra sätt. Man ska inte behöva ha problem med att hålla gaser eller avföringen flera månader efter förlossningen.
En mycket viktig del i behandlingen av en bristning ner mot ändtarmsöppningen är att träna sin bäckenbottenmuskulatur på rätt sätt, med knipövningar. För att knipa på rätt sätt brukar det vara viktigt att komma till en sjukgymnast som är kunnig på bäckenbottenträning. Ofta kan man med detta komma tillrätta med besvären. Man måste dock också undersökas av läkare som kan bedöma ändtarmsmuskelns knipförmåga. Det är viktigt att man gör en sådan bedömning om man inte är besvärsfri när ett halvår gått efter förlossningen. De smärtor och blödningar du beskriver måste man också undersöka och se vad de beror på. Ibland är det hemorrojder som gör ont och blöder. De behandlar man med salva eller stolpiller i första hand, men ibland kan en mindre operation bli aktuell.
En annan vanlig förklaring till smärtor är sprickbildning i analmynningen. Detta är något man också kan behandla. Om ändtarmsmuskelns knipförmåga visar sig vara nedsatt måste man undersöka vad det beror på. I vissa fall kan man då behöva göra en liten operation. Vid kvinnokliniker med förlossningsverksamhet bör du kunna få hjälp med dina besvär.

Maria Sennström, gynekolog