Gravid? Då ska du helst inte sova på rygg. Ännu en studie har visat på ett samband mellan att den gravida sover på rygg mot slutet av graviditeten och att barnet i magen dör. Men är det bättre att sova på höger eller vänster sida? Och hur trovärdiga är studierna? Ingela Rådestad, som forskar om hur man kan förebygga att barn dör under graviditeten, reder ut.

Farligt att sova på rygg som gravid?

Gravida rekommenderas att sova på sidan, annars kan barnet i magen dö. Det rapporterades i medier efter att en brittisk studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften BJOG*. ­Läskigt! Men hur orolig behöver man bli? Vi ringde upp ­Ingela Rådestad, barnmorska och ­professor i omvårdnadsvetenskap, som forskar om hur man ska förebygga att barn dör under graviditeten.

Vill du hellre lyssna på artikeln?

Hur tillförlitlig är den här studien?
– Det här är den femte studien som visar på ett samband mellan att den gravida somnat på rygg i slutet av graviditeten och att barnet i ­magen har dött. Det betyder inte att alla gravida som sover på rygg föder ett dött barn – men studierna tyder på en ökad risk för det ofödda ­barnet.

Läs också: Fosterrörelser – därför är de viktiga (och tips: Mindfetalness!)

Varför sova på sidan som gravid?

I studien har man undersökt ­sovställningar bland gravida under de sista graviditetsveckorna med hjälp av intervjuer. De visade sig vara få av de intervjuade som sov på rygg. Men de kvinnor vars barn dött i ­magen svarade dubbelt så ofta att de hade lagt sig att sova på rygg ­natten innan de upptäckte att barnet i ­magen hade dött.

Riskerna med att sova på rygg som gravid kan ­förklaras med ­människans anatomi och fysiologi, menar Ingela Rådestad.

– När den gravida ligger på rygg kan vena cava, ett stort blodkärl som leder blodet till mammans hjärta, bli klämd mellan livmodern och ­ryggraden, särskilt mot slutet av graviditeten när livmodern blir ­större och tyngre. Det innebär att det blir ett sämre flöde med syresatt blod till fostret och risken för syrebrist ökar, säger hon.

Ingela Rådestad poängterar att det här inte är någon ny kunskap inom förlossningsvården. När man gör kejsarsnitt, till exempel, är operationsbordet något lutat för att blodkärlet inte ska komma i kläm och hindra bebisens syresättning under operationen.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Från vilken vecka ska man sova på sidan när man är gravid?
– Risken ökar när livmodern blir stor och tung, från ungefär vecka 28 och framåt, säger Ingela Rådestad.

Läs också: Vad är det som startar förlossningen?

Många gravida sover på sidan automatiskt

Att ligga på sidan är, enligt henne, ofta någonting som ­kommer av sig självt mot slutet av graviditeten.

– Jag skulle säga att det är få som kan sova på rygg när man är ­höggravid. Ibland kan det till och med kännas så obehagligt att man får svimningskänslor. Ofta är det ­ingenting som man tänker på utan många lägger sig på sidan automatiskt. Men även om man inte känner av ­obehaget kan fostret bli påverkat.

Om man är gravid och somnar på sidan, men vaknar på rygg … vad ska man göra då?
– Då lägger man sig på sidan igen bara. De här studierna handlar om hur man ligger när man går och ­lägger sig – ett beteende som man kan välja. Man vet dessutom från andra studier att man ofta behåller den sovställning som man somnar i längst tid under natten.

Läs också: Hur vet man att det är förvärkar?

Sova på höger eller vänster sida

Några tidigare studier, från till exempel Nya Zeeland, har visat att det ska vara bättre att sova på vänster sida när man är gravid.

Vilken sida ska man sova på när man är gravid?
– Det viktiga budskapet är att inte ligga på rygg, tycker jag. Men det finns fysiologiska fördelar med att sova på vänster sida, det beror på hur blodkärlen går till livmodern på högra respektive vänstra sidan.

Ofta ber man den gravida att lägga sig på vänster sida om man märker att fosterljuden blir påverkade under förlossningen, säger Ingela ­Rådestad.

Läs också: När ska man åka till förlossningen?

Hur kan man sova bekvämt som gravid?

Om man har svårt att sova på sidan av någon anledning, till exempel att man får ont i höften, hur kan man tänka då?
– Det viktiga är förstås att man kan sova bekvämt. Man måste hitta den sovställning som är bäst för sig själv. Jag tror att det är få kvinnor som väljer att lägga sig på rygg i ­slutet av ­graviditeten och de flesta gravida har nog inte något problem att ändra sov­position om de vet att det är bra för barnet. Om man ­förklarar hur anatomi och fysiologi påverkar blodflödet till fostret ökar möjligheten att gravida ­kvinnor i slutet av graviditeten väljer sidoläge om man inte har några problem med att ligga på sidan.

Finns det något som kan göra det bekvämare att sova på sidan när man är gravid?
– Kuddar bakom ryggen, eller en kudde under madrassen, kan underlätta att man hittar en bekväm ­sovposition.

Läs också: Gravidkudde – så fungerar den (smartaste gravidprylen någonsin?)

I slutet av graviditeten är det ­vanligt att man vaknar många ­gånger under natten, kanske går man upp och kissar.

– Även om det förstås är jobbigt kan det vara en fördel för det ofödda barnet eftersom blodcirkulationen blir bättre, säger Ingela ­Rådestad.

Nyheter & fördjupningar om barn, föräldraskap & graviditet

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Här hittar du fler artiklar om:
 FOTNOT: Studien Association between maternal sleep prectices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-­control study, publicerad i BJOG, november 2017.
Läs mer om studien på ingela ­rådestads hemsida
stillbirth.se.

Källa: Studien Association between maternal sleep prectices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-­control study, publicerad i BJOG, november 2017. Läs mer om studien på Ingela Rådestads hemsida stillbirth.se.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Sova på sidan som gravid – bättre än att sova på rygg
NÄSTA Tassmetoden – den snälla sömnmetoden