Så funkar sjukskrivning under graviditeten

Ett bra och detaljerat läkarintyg är A och O när Försäkringskassan ska bedöma din arbetsförmåga. När du är gravid och så sjuk att du inte kan jobba ska du ha sjukpenning.

Lite krämpor får man räkna med som gravid, det menar såväl Försäkringskassan, Diskrimineringsombudsmannen som Socialstyrelsen. Det är Socialstyrelsen som ger riktlinjer för vad som gäller vid sjukskrivning.

Blir du sjukskriven får du ut knappt 80 procent av lönen (så länge du inte tjänar mer än 26 750 kronor i månaden, som är inkomsttaket, siffran är från 2011). Detta kallas SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och det är även ut­ifrån den som din föräldrapenning bestäms (men då är taket 35 666 kr i månaden).

Sjukpenningen beräknas, till skillnad från föräldrapenningen, på den inkomst du har när du blir sjuk, och det spelar alltså ingen roll om du inte hunnit jobba ett visst antal månader innan.
– SGI vid sjukpenning är den inkomst man beräknas ha sex månader fram i tiden, säger Eva Sylwander, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

De första 14 dagarna av din sjukskrivning betalar arbets­givaren en sjuklön, och först därefter får du sjukpenning från Försäkringskassan. Sjuklönen är 80 procent av lönen.

Om du är arbetslös, egen företagare, föräldraledig eller har graviditetspenning får du ingen sjuklön utan anmäler direkt till Försäkringskassan första dagen du blir sjuk.

En vecka får du vara hemma utan läkarintyg, därefter är det dags att besöka doktorn, som eventuellt sjukskriver dig och ger dig ett läkarintyg. Det är också det intyget som Försäkringskassan behöver för att kunna bedöma om du har rätt till sjukpenning.
– Man har ett ansvar för att se till att läkarintyget blir så pass heltäckande som möjligt, det är den som begär ersättningen som ska styrka att man har rätt till den. Försäkringskassan har en utredningsskyldighet, och vi kan begära komplettering i de fall vi tycker att det behövs, säger Eva Sylwander.

Själva läkarintyget är grunden i din sjukskrivning, och om det från början är bra och detaljerat underlättas Försäkringskassans handläggning och det går fortare att antingen få dina pengar eller beskedet om att du inte beviljas någon sjukpenning.
– Sjukpenningen är en försäkring som ska bedömas som vilken försäkring som helst, man är inte garanterad ersättning bara för att man har ett läkarintyg.

Riktlinjerna, att det inte ska ta mer än 30 dagar från det att handlingarna kommit in till Försäkringskassan tills pengarna finns på kontot, kan inte alltid hållas. Inte minst under sommarmånaderna brukar vänte­tiderna bli betydligt längre.
– För närvarande tycker jag att vi ligger rätt bra till vad gäller tidsramarna. Det kan vara bra att veta att det blir totalt sex veckor man får vänta, eftersom de första två veckornas sjukskrivning bekostas av arbetsgivaren. Ju snabbare Försäkrings­kassan får in ­handlingarna, desto snabbare betalas pengarna ut, säger Eva Sylwander.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 1, 2011.

4 graviditetsdiagnoser

och riktlinjer som Försäkringskassan ska följa:

– Ont i rygg eller i bäcken (foglossning).
Vid svåra smärtor i ryggen eller bäckenet är det oftast sjukskrivning på halvtid som gäller.

– Illamående. Du kan bli sjukskriven på heltid i upp till två månader. Om du kan jobba deltid kan du bli sjukskriven 25-50 procent under en tid.

– Kraftiga förvärkar. Om det finns risk för att bebisen kan födas för tidigt måste man ofta bli sjukskriven, speciellt om livmodertappen är påverkad. I första hand i två-tre veckor.

– Övriga tillstånd. Deltidssjukskrivning i två månader kan vara lagom till att börja med. Ett bra och detaljerat läkarintyg är viktigt att ha.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren