Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så berättar du om graviditeten för chefen

Att berätta för chefen att man är gravid kan kännas nervöst och obekvämt. Ulrika Hagström, på fackförbundet TCO tipsar om vad som är bra att tänka på.

Gravid – så berättar du om graviditeten på jobbet.
Gravid – så berättar du om graviditeten på jobbet. Foto: Shutterstock

Hur ska man berätta om graviditeten på jobbet? Måste man säga att man är gravid på arbetsintervjun? Hur ska kollegorna reagera på att man är gravid?

Att berätta om graviditeten på jobbet kan kännas både nervöst och osäkert. Ulrika Hagström, på fackförbundet TCO tipsar om vad som är bra att tänka på.

Så berättar du att du är gravid för chefen och kollegorna

1. Berätta om graviditeten på jobbet när du själv vill – med ett undantag. 

Ulrika Hagström, utredare, arbetsmiljö TCO.
Ulrika Hagström, utredare, arbetsmiljö TCO.

Man ska berätta att man är gravid när man själv är bekväm med det. Men om man planerar att vara föräldraledig, säger reglerna att medarbetaren ska meddela arbetsgivaren senast två månader i förväg. Man ska berätta från när man tänker vara ledig och hur länge. På vissa arbetsplatser finns kollektivavtal som påverkar när man måste berätta om graviditeten, så det kan vara bra att kolla upp.

2. Berätta att du är gravid så tidigt som möjligt om du har arbetsuppgifter som kan vara skadliga för barnet i magen. Om man är osäker på om det arbete man utför kan vara skadligt för fostrets hälsa, som till exempel om man arbetar med vissa kemikalier eller riskerar att utsättas för smitta, då måste man berätta för sin arbetsgivare så att man kan få andra, ofarliga, arbetsuppgifter.

3. Berätta om graviditeten på jobbet hur du vill. Det finns inga regler för hur man berättar för arbetsgivaren att man är gravid. Det brukar gå bra att berätta om graviditeten för sin chef utan att be om ett formellt möte och det går också alldeles utmärkt att till exempel berätta via mejl om man vill det. Men man kanske vill berätta för chefen en tid innan man vill att alla arbetskamrater får veta, och då kan det vara en bra idé att boka ett möte.

4. Prata om föräldraledigheten med chefen. Vid ett möte kan man prata mer om hur man vill göra med sin föräldraledighet och i vilken mån man vill hålla kontakt med jobbet under en ledighet. Men man kan ju också tänka sig att man tar det samtalet en tid efter att man informerat om att man väntar barn och därför ska vara föräldraledig.

5. Att berätta om graviditeten för kollegor innan chefen får veta det är helt okej. Det går bra att berätta att man är gravid för de kollegor man vill innan man berättar för chefen. Det är säkert vanligt att man vill dela med sig av en graviditet till sina närmaste kollegor tidigt. Och det finns inga regler som säger att man måste berätta för arbetsgivaren först.

6. Vänta med att berätta på jobbet att du är gravid om du upplevt negativa attityder. Om du upplever att det finns negativa attityder till småbarnsföräldrar och föräldraledighet på arbetsplatsen kan det finnas en anledning att vänta med att berätta. Förhoppningsvis finns inte det, men tyvärr kan det fortfarande förekomma och då kan det i värsta fall ha betydelse om du har en provanställning till exempel. Då kan det vara lika bra att ta det säkra före det osäkra och vänta.

7. Ska man berätta om graviditeten om man har ett vikariat, en projekt- eller provanställning?

Det kan ibland vara bäst att vänta med att berätta om graviditeten tills man vet om man får förlängt vikariat eller fast anställning. Det har tyvärr hänt att arbetsgivare valt att inte förlänga trots att man skulle ha fått det om man inte varit gravid eller skulle gå på föräldraledighet. Det är olagligt för arbetsgivaren att säga att det beror på graviditet, men de kan ju säga att det beror på helt andra saker. Man kan ändå misstänka att det har med graviditeten att göra.

8. Ska man berätta om graviditeten när man är timanställd? Tyvärr har du små rättigheter som timanställd, oavsett graviditet eller inte. Om en arbetsgivare har timanställda, så borde det inte vara så svårt att kunna täcka upp med andra timanställda när du går på föräldraledighet. Därför borde det inte heller spela så stor roll för arbetsgivaren om den får veta eller inte att du är gravid, förrän det är dags för dig att vara ledig.

9. Prata om föräldraledigheten på utvecklingssamtalet, men inte på lönesamtalet. Det finns ingen anledning att ta upp graviditet vid ett lönesamtal. Däremot kan det finnas anledning att prata om det vid ett utvecklingssamtal, eftersom man då pratar om hur man vill utvecklas i arbetet den närmaste tiden. Då passar det bra att prata om hur man vill planera för vidare kompetensutveckling på lite längre sikt, efter en eventuell föräldraledighet till exempel.

Däremot är det viktigt att du har lönesamtal och ingår i den årliga lönerevisionen även när du är föräldraledig. I Föräldraledighetslagen slår man fast att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten. Det betyder bland annat att du ska ingå i den årliga lönerevisionen på arbetsplatsen oavsett föräldraledighet, och att du ska ha en löneökning som motsvarar det du annars brukar få.

10. Måste man berätta att man är gravid under en arbetsintervju? Även om arbetsgivaren frågar om dina planer gällande att skaffa barn, har man absolut inga skyldigheter att svara sanningsenligt på den frågan. Det ska inte spela roll för ifall man får jobbet eller inte, för då är det diskriminering. Man kan svara med att man inte ser hur det har med jobbet att göra, men man kan också säga att man inte har planer på det, även om man har det, för det är en privatsak som arbetsgivaren inte har rätt att veta.

11. Arbetsgivaren har ett ansvar för den som är gravid. Arbetsgivaren måste anpassa arbetet så att arbetstagaren ska må bra. Så om du till exempel har ett arbete som är för tungt som gravid eller som medför risker, har du rätt till annat arbete hos arbetsgivaren, och finns inte det har du rätt till graviditetspenning från försäkringskassan. Det betalas ut till den som blir förbjuden att fortsätta sitt arbete på grund av risker i arbetsmiljön, med knappt 80 procent av lönen, från och med dagen förbudet gäller. Om det gäller ett fysiskt ansträngande arbete betalas ersättning ut 60 dagar före beräknad födsel.