Räknas jag som förstföderska?

Fråga

När räknas man som förstföderska igen? Jag har hört att det är efter 7 år. Min senaste graviditet var för 14 år sedan, ändå har jag betraktats som omföderska. Bara för att man har fött barn tidigare är man inget proffs…
Jag undrar också hur en förkortad livmodertapp påverkar graviditet och förlossning. Jag har gjort laserkonisering, de tog alltså bort en bit av min livmodertapp. Kan man föda för tidigt eller är det andra allvarliga saker som kan hända?

Karlshamnsbo

Svar

När man talar om att man ”räknas” som förstföderska, för att det var många år sedan man födde sitt förra barn, måste man vara noga med vad man menar.
Det finns ingen absolut tidsgräns för detta, men 7–10 år är nog vad man ibland menar. Vad det gäller erfarenheten av hur det är att vara gravid kan den ju inte ”nollställas”. Man har fött ett barn och har erfarenhet av hur den förlossningen gick till och vet också hur man mådde under den graviditeten.
Man vet också om det fanns några komplikationer under graviditeten eller förlossningen. Det gör att man lättare kan bedöma hur till exempel kontrollerna på mödravården ska planeras.
Det är väl mer när det gäller planeringen av själva förlossningen som man tar in i beräkningen att det var ett antal år sedan föregående graviditet. Självklart kan det vara så att man behöver minst lika mycket stöd fast det inte är det första barnet man väntar.
Det är många som blir gravida efter att ha opererats med så kallad konisering på grund av cellförändringar. Det är dock en så pass liten del av livmodertappen som opereras bort att detta nästan aldrig påverkar graviditeten.
I enstaka fall när man har gjort en mycket omfattande konisering kan det finnas en viss ökad risk för att föda för tidigt. Det är dock mycket enkelt att kontrollera livmodertappen. Kontakta din gynekolog så att man kan göra en kontrollundersökning.

Maria Sennström