Hur vanligt är missfall, vad beror det på och kan man bli gravid igen? Läkare, forskare och barnmorskor svarar på 14 vanliga frågor – allt från hur man minskar risken för missfall till vanliga symtom.

Här är något av vad du får veta i artikeln

  • Hur vanligt missfall är
  • När risken är störst
  • Om man kan minska risken
  • Vad missfall beror på
  • Om en blödning är tecken på missfall
  • Vad missfall kan ge för symtom
  • Vad man ska göra om man har ett missfall
  • När man kan bli gravid igen

När är det störst risk för missfall? Kan stress vara en orsak? Och vad ska man göra om man tror att man har ett missfall? Vi har ställt 14 frågor till barnmorskor, forskare och läkare.

1. Vad är ett missfall?

Ett missfall är när en graviditet har avstannat och stöts ut ur kroppen, det vill säga när en graviditet avbryts av sig själv. Efter graviditetsvecka 12 kallas det sent missfall. Efter graviditetsvecka 22 kallas det fosterdöd.

2. Hur vanligt är det?

Missfall är vanligt, men exakt hur vanligt det är finns det ingen tillförlitlig statistik om. Ibland sägs det att kvinnor som föder mer än ett barn ofta får minst ett missfall och det kan möjligen stämma rent statistiskt, men det är inte sant på individnivå.

Ibland sägs det att mellan 15 och 20 procent av de graviditeter som har konstaterats med ultraljud slutar med missfall. En del menar att mellan 30 och 45 procent är en mer sann siffra. Då ingår alla som har plussat (gjort ett positivt graviditetstest) några dagar efter utebliven mens och senare fått en blödning, tänker man sig. Men eftersom kvinnor med tidiga missfall inte alltid söker sjukvård, och eftersom många kvinnor får så tidiga missfall att de inte ens är medvetna om att det, finns inga tillförlitliga siffror.

Minska risken för missfall

I den här videon får du råd om hur du kan minska risken för missfall.

3. När är det störst risk för missfall?

De allra flesta som drabbas av missfall får det i första trimestern, det vill säga före graviditetsvecka 13. Om man har sett hjärtljud vid en ultraljudsundersökning i vecka 8 (så tidiga ulraljudsundersökningar erbjuds inte alla) minskar risken för missfall avsevärt – bara mellan 5 och 10 procent får missfall efteråt.

4. Vid vilken ålder ökar risken?

Risken för missfall börjar öka efter 30 års ålder.

5. Är den stora risken över i vecka 12?

På sätt och vis är det så – risken minskar kontinuerligt vartefter graviditeten fortskrider, och i graviditetsvecka 12 anses risken ha minskat betydligt. En del menar att den stora risken är över redan i graviditetsvecka 8 eller 9.

6. Vad beror missfall på?

Den vanligaste orsaken är kromosomfel hos fostret, och risken för det ökar ju äldre den gravida är.

Andra orsaker är att ägget inte delar sig som det ska eller inte fäster ordentligt i livmodern. På befolkningsnivå ser man att exempelvis rökning, alkohol, övervikt, stort koffeinintag och droger är risker, men det säger egentligen ingenting om risken för individen. Vissa sjukdomar (till exempel diabetes och SLE) och läkemedel samt yttre miljöfaktorer kan också öka risken. En del risker, som missbildningar eller muskelknutor i den gravidas livmodertapp eller livmoder, känner man ofta inte till innan man blir gravid.

LÄS MER: Så kommer du över oron för missfall

 

Gravid kvinna tittar på sin mobil

Foto: Shutterstock

Kända riskfaktorer för missfall är rökning, alkohol och att dricka stora mängder kaffe.

7. Kan stress vara en riskfaktor?

Många av dem vi har frågat svarar nej, stress kan inte orsaka missfall. Samtidigt tycks det vara svårt att ge ett entydigt svar. Det kan nämligen finnas ett samband mellan höga stressnivåer under längre tid och påverkan på hormoner och immunförsvar hos den gravida. Det kan eventuellt leda till missfall, men bra studier är svåra att genomföra.

8. Hur minskar man risken?

Man kan undvika kända riskfaktorer och till exempel inte röka, inte dricka mycket alkohol eller stora mängder kaffe. Ett par av dem vi har frågat säger att man också kan låta bli att vänta för länge med att skaffa barn, men det är oftast ett lite senkommet råd när man läser detta.

Generellt kan man dock som gravid inte påverka risken så mycket, oavsett vad man gör och äter – missfall beror ju oftast på kromosomfel, att ägget inte delar sig som det ska eller att ägget inte fäster ordentligt i livmodern.

9. Är blödning tecken på missfall?

En blödning är ibland ett symtom på missfall, men det behöver inte vara så. Många gravida blöder utan att få missfall. Det är väldigt vanligt att gravida ringer barnmorskemottagningen och är oroliga för att de har en blödning, men det leder långt ifrån alltid till missfall.

LÄS MER: Att blöda under graviditeten är inte ovanligt

 

En kvinna och en man ligger i sängen

Foto: Photo by NeONBRAND/Unsplash

Missfall är vanligt, men hur vanligt finns ingen säker statistik på.

10. Vad finns det för symtom?

Hur vet man att man håller på att få eller har fått ett missfall? Det är inte alltid självklart enkelt, men blödning och ont i magen är typiska symtom på missfall. Till en början är blödningen ofta liten, men så småningom brukar den bli större, som en riklig mens med klumpar, och det kan göra riktigt ont i magen. Om man tidigare har haft spända bröst, känt av graviditetsillamående eller varit graviditetstrött brukar sådana graviditetstecken avta när man får ett missfall.

11. Vad ska man göra om man har ett missfall?

Om man tror att man har, eller kan ha, ett missfall är det bra att kontakta vården för att höra om man behöver bli undersökt eller om man kan avvakta. Om man har en blödning kan man få tipset att ta på en binda, för att tydligare se hur blödningen utvecklas.

12. Tar kroppen skada?

Nej, vanligtvis inte. Det förekommer att det uppstår komplikationer, till exempel om det i samband med missfallet behöver göras en skrapning, men det är inte vanligt.

13. Kan man bli gravid igen?

Ja.

14. När kan man bli gravid igen?

Ibland sägs det att man bör ha fått mens åtminstone en gång innan man försöker bli gravid igen efter ett missfall, eller att man bör vänta i två, tre månader – men så är det inte, menar de vi har pratat med. Det är inte ovanligt att en kvinna blir gravid igen direkt efter ett missfall – hon kan ju få en ny ägglossning 14 dagar senare.

Här hittar du fler artiklar om:

Källor: Emma Råsmark Röpke, gynekolog vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Karin Gottvall, barnmorska och utredare på Socialstyrelsen. Karin Källén, professor vid Lunds universitet och utredare på Socialstyrelsen. Kristina Müller, chefbarnmorska vid BB Stockholm Family City. Lotta Hasselberg, barnmorska vid Ultragyn i Stockholm.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Missfall – 14 frågor och svar
NÄSTA Öroninflammation hos barn – symtom och vad man kan göra