9 frågor och svar om inkontinens

Eva Uustal Fornell är forskare och över­läkare vid kvinnokliniken på Linköpings universitetssjukhus. Här svarar hon på några vanliga frågor om svårigheter att hålla tätt efter en graviditet.

Hur påverkar graviditet och förlossning förmågan att hålla tätt?

– När man väntar barn ger hormonpåverkan en allmän försvagning av muskulaturen som gör det svårare att hantera bäckenbottenmuskulaturen. Sedan ger även det ökade trycket i buk­hålan som en graviditet medför ökad risk för läckage. Särskilt svårt att hålla tätt kan det vara vid hosta eller kräkningar.

Är det vanligt att kissa på sig lite efter att man fött?

– Det är vanligt både under graviditet och sedan man fött. Särskilt under det första året. Många kvinnor blir chockade. De har inte blivit informerade om att detta kan hända. De kan känna sig udda och tycka att det är skamligt och bedrövligt att behöva kissa på sig, till exempel under ett gympapass.

– Kvinnan kan känna att det är hennes fel. Det finns så oerhört mycket skuld- och skamkänslor förknippade med inkontinens. De flesta vet ju att man ska knipa och träna sin bäckenbotten. Om man läcker tar man det som ett tecken på att man har gjort fel och är lat. Men inkontinens är inget man ådrar sig själv, och inget som gör en till en sämre människa. Det är en sjukdom som andra.

Hur många lider av urininkontinens efter en förlossning?

– Det är svårt att ge ett entydigt svar, eftersom de studier som finns inte anger om det kommer någon droppe när man springer till bussen eller om man har dagliga besvär så fort man rör sig. Svenska studier saknas. Men i internationella studier anges kring 20 procent av kvinnorna ha besvär efter att de fött barn.

När ska man söka hjälp?

– När man störs i sitt dagliga liv av problemet. När man undviker saker som man tycker skulle vara roliga, för att man läcker.

Om knipövningarna inte hjälper, är det ”kört” då?

– Absolut inte! Men många kvinnor som har tränat och inte blivit bättre ger upp. Inom sjukvården missar vi ibland att upplysa om att om bäckenbottenträning inte hjälper – eller om man faktiskt inte kan knipa – så finns det mer att göra. Man kan till exempel göra en liten operation där man lägger in ett band som stöd under urinröret. Men alla som behöver den hjälpen får den inte.

– Ett vanligt scenario är att kvinnan efter lång tid av inkontinens tar mod till sig och söker hjälp. Då görs en utredning av besvären och kvinnan får föra kissdagbok. Hon får också råd om bäckenbottenträning. Men i många fall följer man inte upp hur träningen fungerar. Många upplever att de inte fått någon hjälp när de väl har sökt den.

Vad är bra med en operation?

– Främst ökar livskvaliteten för den som är drabbad. Många svenska studier visar dessutom att samhället kan göra en ekonomisk vinst genom att operera mot ansträngnings­inkontinens. Kvinnan behöver då inte förbruka trosskydd mot besvären och sopberget minskar. Hennes livskvalitet ökar, vilket leder till att hon kan hålla igång och göra roliga saker, i stället för att sjunka in i depression och en känsla av hopplöshet. Många som lider av urininkontinens har kraftigt nedsatt självkänsla och försämrad livskvalitet. Att förlora kontrollen är kränkande.

– Kvinnor kan berätta att de har förlorat tio år av sitt liv. Innan de blev opererade undvek de situationer där de läckte, de smög med trosskydd och i värsta fall drog de sig undan sin man av rädsla för att lukta kiss.

Är urininkontinens främst ett problem hos äldre?

– Nej. Det kan drabba unga kvinnor också, framför allt efter en besvärlig förlossning. Och har man fått fler än två barn är det oerhört vanligt. Men även övervikt är en riskfaktor.

”Självläker” besvären hos den som ”bara” läcker lite efter att ha fött barn?

– De flesta som fött barn blir bra när de fått tillbaka i spänsten i bäckenbottenmuskulaturen. Men även om man har en bra muskulatur kan man läcka eftersom den bindväv som musklerna sitter i har blivit uttänjd i samband med förlossningen. Även den som kan ”strypa en ål” med sina knipmuskler kan läcka.

– Är man stark och vältränad och ändå läcker är det inte meningsfullt att träna mer. Då behöver man mer hjälp.

Hur många blir bra efter en operation?

– Det är en enkel, väldokumenterad operation där 85 procent blir helt täta och botade. Tio procent blir bättre, men kan läcka i extrema situationer. 5 procent kan ha fel diagnos. De kanske har en orolig blåsa som gör att de kissar på sig när de är väldigt kissnödiga.

– Man bör dock ha fött alla sina barn innan man opereras. Man lägger nämligen in ett ganska fast band och man är rädd för att bandet ska skada vävnaden vid en vaginal förlossning. Det finns andra metoder att överväga om man vill ha fler barn, till exempel en injektion intill urinröret som gör det ”trängre”. Injektionsmedlen är samma som används vid utfyllnad av rynkor i ansiktet. Metoden kan ha god, men oftast övergående effekt.

Så förhindrar du att det läcker

  • Om du är på väg att hosta eller nysa och brukar läcka då: Sätt dig gärna ner om det går för att minska belasningen på bäckenbotten. Eller försök att knipa, och hålla kvar en stund, i förebyggande syfte.
  • Om du bär tungt: Ha rak rygg, knip och dela upp det du ska bära så att du bär lite varje gång.
  • Om du sysslar med tuffa idrotter eller sporter med snabba tempoväxlingar, till exempel fotboll: Det kan vara svårt för musklerna i bäckenbotten att hänga med innan man hunnit öva upp sin bäckenbotten igen, och då kan det läcka. Då finns hjälp att få, bland annat vaginala stöd som håller väggarna på plats, den lyfter upp och stabiliserar mellan urinrör och blåsa. Provas ut hos uroterapeut eller barnmorska. Många kan tycka att en tampong stabiliserar.
  • Idrotter med jämn rytm och på plant underlag frestar inte på bäckenbotten lika mycket.

Källa: Gitte Könyves, sjukgymnast och uroterapeut

Bra råd för blåsan

  • Kissa inte i förebyggande syfte. Uroterapeut Gitte Könyves menar att det kan leda till en överaktiv blåsa.
  • Tänk på att kaffe, te och öl är urindrivande.
  • För att kunna tömma blåsan helt kan det ibland finnas behov av att ”dubbelkissa”: att kissa en skvätt till när man tror att man är färdig. Därför är det bra att sitta kvar en stund.

Källa: Faktablad om inkontinens av Gitte Köny

Publicerad i Vi Föräldrar nr 6, 2009.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren