Förvärkar och sammandragningar – så känns de

Förvärkar kan komma tidigt i graviditeten – redan i vecka 22, 23. Det kan kännas som att magen blir spänd och hård, eller som mensvärk. Barnmorskan och forskaren Ingela Wiklund berättar mer.

Hur känns förvärkar och sammandragningar?
Hur känns förvärkar och sammandragningar? Foto: Unsplash

Hur vet man att det är värkar? Och hur känns förvärkar? När man är gravid och magen blir hård, eller när det plötsligt känns som mensvärk – är det sammandragningar som känns då?

Ingela Wiklund, barnmorska, forskare och VD på BB Stockholm, reder ut.

Sammandragningar, förvärkar eller "riktiga" värkar?

Sammandragningar, förvärkar och ”riktiga” värkar – eller ”etablerat förlossningsarbete”, som barnmorskorna säger – är på sätt och viss samma sak, förklarar Ingela Wiklund – men med olika intensitet.

Läs också: Vad är det som startar förlossningen?

Är det riktiga värkar, förvärkar eller sammandragningar? Barnmorskan förklarar skillnaden.
Är det riktiga värkar, förvärkar eller sammandragningar? Barnmorskan förklarar skillnaden. Foto: Unsplash

Hård och spänd mage som gravid – det kan vara sammandragningar

– Livmodern är en muskel, och den övar sig inför förlossningen genom att dras samman under hela graviditeten. En del kvinnor, särskilt omföderskor, kan känna sammandragningar tidigt, ibland redan i vecka 22, 23, säger hon.

Sammandragningar upplevs olika av olika kvinnor, men de är inte smärtsamma. Många beskriver dem som att magen för en stund blir ”hård”, kanske ”som en fotboll”.

– Det är helt ofarligt. Det gör inte livmodertappen mjuk och det sätter inte igång ett etablerat förlossningsarbete, säger Ingela ­Wiklund.

Läs också: Förlossningen – 4 tecken på att den är på gång

Är det förvärkar?

Mot slutet av graviditeten, oftast någon gång efter vecka 37, kan sammandragningarna bli mer intensiva och göra lite ont, kanske som mensvärk. Om man har sådana sammandragningar på natten kan det vara svårt att sova.

– Och då är det förmodligen förvärkar, säger Ingela Wiklund.

Är förvärkar ett tecken på att bebisen snart ska födas?

– Ja, vanligen.

Hur snart efter att man känner förvärkar kommer bebisen?

– Det kan man inte säga. Och alla upplever inte förvärkar. För en del kan den första värken vara en ”riktig” värk, och så blir det ­kanske förlossning inom ett dygn. Andra kan ha förvärkar i flera dagar. Det är olika, och man vet inte vad det beror på.

Läs också: BB-väskan – vad behöver man ta med?

Hur vet man att det är förvärkar man har?

– Det enda man kan gå på är intensiteten, hur ont det gör och hur ofta värkarna kommer. Om de pågår ett par timmar utan att det gör ondare eller kommer tätare, då är det sannolikt förvärkar.

Gravid och förvärkar

Om förvärkarna gör ont, hur kan man lindra?

– Ibland rekommenderas kvinnor att lägga sig i ett bad, som är en bra smärtlindringsmetod under förlossningsarbetet. Det går också bra att ta 1 gram Alvedon eller annat smärtstillande läkemedel med paracetamol. Om värkarna stannar av efter ett bad är det ett utmärkt tillfälle att passa på att vila. Värkarna kommer tillbaka.

Man kan också fundera på hur lägligt det känns att ha förvärkar just nu, tipsar hon:

– Om man känner ”Nej, jag som är så trött och behöver sova” kan man absolut lägga sig i badet, ta en Alvedon och se om det går över.

– Om man istället känner ”Ja, äntligen!” kan man försöka distrahera sig själv. Ta en promenad, se en film. Man kanske till och med kan försöka sova, eller vila, men man behöver inte hålla koll på hur ofta värkarna kommer – man märker när det är dags.

Läs också: Dags att föda? Så vet du när du ska åka in