Används ett instrument när moderkakan tas ut? Det är en fråga många ställer sig efter födseln.

Vi Föräldrar fick en fråga från en läsare. Hur går det egentligen till när moderkakan tas ut?

”För ett år sedan födde jag mitt första barn. Det var en normal förlossning förutom att moderkakan inte ville lossna spontant. Jag blev sövd och läkaren plockade ut den.

Har funderat en del på detta och det känns som om jag missade en liten del i slutet av förlossningen. Jag visste inte något om detta i förväg och upplevde det därför som dramatiskt när grönklädda personer stormade in i förlossningsrummet och satte narkosmasken över mitt ansikte. Jag fattade ingenting!

Efter så många timmars kämpande kom äntligen vår bebis, men min sambo fick ta med sig bebisen ut och jag trodde jag skulle bli snittad för att få ut moderkakan. Jag blev rädd och ville inte vara kvar där i sängen. Någon mumlade att det inte var någon fara och att jag inte skulle bli snittad – sedan sövdes jag.

Jag undrar om det finns risk att det händer igen vid nästa graviditet? Varför händer det?
Hur gör läkaren när han tar ut moderkakan, kör han upp hela handen i slidan eller används något instrument?”

Lotta

Svar från Christina Wahlström, barnmorska och grundare Mama Mia:

”Jag förstår att detta blev en mycket jobbig upplevelse för dig. Det hade kunnat ske under mycket lugnare former.

Informationen på kursen i förlossningsförberedelse är viktig och där bör man ta upp de komplikationer som kan tillstöta vid en förlossning. Då hade du känt till detta och inte blivit rädd och orolig.

En kvarhållen moderkaka är inte så ovanligt, särskilt om förlossningen varit komplicerad, om sugklocka använts eller om barnmorskan pressat på din livmoder för att hjälpa till att krysta fram barnet.
Orsaken kan vara att moderkakan vuxit fast i livmoderväggen eller att det finns muskelknutor i livmoderväggen. Knutorna kan försvåra för livmodern att dra ihop sig så att moderkakan inte pressas ut.

Någon gång kan orsaken vara att navelsträngen går av när man ska plocka ut moderkakan och i enstaka fall kan då moderkakan bli svår att pressa fram.
Risken att det ska hända igen finns naturligtvis och i synnerhet om orsaken är att det finns något i din livmoder som orsakar en kvarhållen moderkaka.
Det mest troliga är dock att det inte händer igen.
När man ska ta ut en kvarhållen moderkaka sövs mamman.

Detta för att hon ska slippa känna något av själva ingreppet. Läkaren går in med sin hand i slidan och följer navelsträngen upp genom livmoderhalsen och in i livmodern. När läkaren känner moderkakan skalar han/hon ut moderkakan ungefär som man skalar en apelsin, man använder handens sida och skalar bort moderkakan från livmoderväggen.
Oftast går detta mycket snabbt och enkelt. Därefter ges livmodersammandragande medel för att man inte ska blöda, ibland ges även antibiotika för att förhindra infektioner.”

LÄS OCKSÅ: Den ultimata förlossningsguiden – så går det till