Zikavirus finns i tropiska länder – och kan skada bebisen i magen om man som gravid blir smittad. Kan man som gravid resa till länder där zika kan finnas? Vi har kollat med en expert på Folkhälsomyndigheten.

Hur påverkar zikavirus den som är gravid?

– Sedan zikaviruset har spridit sig till den Amerikanska kontinenten, har man funnit ett samband mellan att gravida får sjukdomen neurologiska fosterskador, framförallt mikrocefali som innebär att barnets hjärna inte växer normalt, så barnet får för litet huvud, säger Anders Wallensten, expert på epidemier på Folkhälsomyndigheten.

Vad är zikavirus egentligen?

– Zika är en virussjukdom som sprids av en mygga som främst finns i de tropiska delarna av världen. De flesta som drabbas får inte några symptom alls och om man får symptom är det ofta milda besvär som går över av sig själva på en vecka. De kan vara låg feber, led- och huvudvärk, hudutslag och rodnade ögon.

Zika finns i hela världen i flera länder

Var finns zika exakt? Du säger att zika finns i tropiska delar i världen …

– Numera får man räkna med att zikavirus finns i tropiska områden i princip hela världen. Europeiska smittskyddsmyndigheten har en lista (ecdc.europa.eu) som anger var utbrott förekommer. Men generellt är risken att bli smittad inte lika stor nu som den under en period var i Syd och Mellanamerika när smittan 2015 började spridas där. Nu är stora delar av befolkningen i de områdena immuna och större epidemier kan då inte ske. Man kan säga att det nu är mer av ett normalläge där mindre utbrott förekommer som det gjort även tidigare i andra tropiska områden, men ingen massiv smittspridning.

Borde man låta bli att resa till länder där zikavirus kan finnas om man är gravid?

– Det finns inga nationella riktlinjer om att gravida inte ska resa till zikadrabbade länder utan det är något som man själv måste ta ställning till. Prata med din barnmorska för att ta reda på vilka risker som finns och hur du kan skydda dig så får du överväga om du ska resa eller inte. Eftersom man i enstaka fall även observerat att smittan kan spridas sexuellt från infekterade personer under en längre tid bör man också skydda sig från att bli gravid under resa i drabbade områden och också efter hemkomst. På vår hemsida finns uppdaterade råd. Det är viktigt att tillägga att det även finns andra risker att ta ställning till än zikaviruset om man är gravid och ska åka till tropiska delar av världen.

Risker för svenska föräldrar

Vad är det för risker?

– Andra sjukdomar som denguefeber och malaria, även om de inte direkt skadar fostret är det allvarligt att bli svårt sjuk när man är gravid.

Om man väljer att åka – går det att skydda sig på något sätt på plats?

– Ta reda på hur det verkar vara med smittorisken för zika och andra tropiska sjukdomar i via en resemedicinsk mottagning och samtala med din barnmorska om vad som är lämpligt. Just mot zika finns inget vaccin. Om du åker, skydda dig mot myggbett genom att sova under myggnät och använd långa kläder och myggmedel.


Vanliga frågor om zikaviruset och graviditet

Kan det överföras via sexuell kontakt?

Ja. Det är dock fortfarande oklart hur stor risken för smitta är vid varje enskild sexuell kontakt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att en person som är gravid och dennes partner bör undvika oskyddat sex under resa till berört område – och därefter under den pågående graviditeten.

Ska gravida undvika att resa till länder med pågående spridning av viruset?

Det finns ett internationellt konsensus att sambandet mellan infektion med zikavirus och risk för utveckling av fosterskador i form av mikrocefali är påtagligt stor. Det bästa rådet är att kontakta sjukvården för individuell rådgivning inför resor till berörda länder.  Rekommenderat är att vid resa minimera risk för myggbett genom medel och myggnät. Det finns inga nationella riktlinjer för resor till berörda länder och graviditet.

Kan en person som infekterats med zika få komplikationer vid senare graviditet?

Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle innebära komplikatiuoner vid framtida graviditeter efter att personen utsätts för zikaviruset. Efter smitta utvecklas en immunitet som troligen är livslång.

Ska en gravid person kontakta sjukvården efter resa i zikadrabbade områden?

Det är rekommenderat att en kontakta en läkare som senare kan ta prover för diagnostik. Det är normalt att behöva ta flera prover för en säker bedömning. Om du som gravid skulle vara infekterad remitteras du till specialistmödravården för undersökningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten: ”Frågor och svar om zikavirus”, 2017


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren