Zikavirus finns i tropiska länder – och kan skada bebisen i magen om den gravida blir smittad. Ska gravida undvika att resa till länder där zika kan finnas? Vi har kollat med en expert på Folkhälsomyndigheten.

Vad är zikavirus egentligen?

– Zika är en virussjukdom som sprids av en mygga som främst finns i de tropiska delarna av världen. De flesta som drabbas får inte några symptom alls och om man får symptom är det ofta milda besvär som går över av sig själva på en vecka. De kan vara låg feber, led- och huvudvärk, hudutslag och rodnade ögon. Men sedan zikaviruset har spridit sig till den Amerikanska kontinenten, har man funnit ett samband mellan att gravida får sjukdomen neurologiska fosterskador, framförallt mikrocefali som innebär att barnets hjärna inte växer normalt, så barnet får för litet huvud, säger Anders Wallensten, expert på epidemier på Folkhälsomyndigheten.

Du säger att zikavirus finns i tropiska delar i världen. Var är det, mer exakt?

– Numera får man räkna med att zikavirus finns i tropiska områden i princip hela världen. Europeiska smittskyddsmyndigheten har en lista (ecdc.europa.eu) som anger var utbrott förekommer. Men generellt är risken att bli smittad inte lika stor nu som den under en period var i Syd och Mellanamerika när smittan 2015 började spridas där. Nu är stora delar av befolkningen i de områdena immuna och större epidemier kan då inte ske. Man kan säga att det nu är mer av ett normalläge där mindre utbrott förekommer som det gjort även tidigare i andra tropiska områden, men ingen massiv smittspridning.

Borde man låta bli att resa till länder där zikavirus kan finnas om man är gravid?

– Det finns inga nationella riktlinjer om att gravida inte ska resa till zikadrabbade länder utan det är något som man själv måste ta ställning till. Prata med din barnmorska för att ta reda på vilka risker som finns och hur du kan skydda dig så får du överväga om du ska resa eller inte. Eftersom man i enstaka fall även observerat att smittan kan spridas sexuellt från infekterade personer under en längre tid bör man också skydda sig från att bli gravid under resa i drabbade områden och också efter hemkomst. På vår hemsida finns uppdaterade råd. Det är viktigt att tillägga att det även finns andra risker att ta ställning till än zikaviruset om man är gravid och ska åka till tropiska delar av världen.

Vad är det för risker?

– Andra sjukdomar som denguefeber och malaria, även om de inte direkt skadar fostret är det allvarligt att bli svårt sjuk när man är gravid.

Om man väljer att åka – går det att skydda sig på något sätt på plats?

– Ta reda på hur det verkar vara med smittorisken för zika och andra tropiska sjukdomar i via en resemedicinsk mottagning och samtala med din barnmorska om vad som är lämpligt. Just mot zika finns inget vaccin. Om du åker, skydda dig mot myggbett genom att sova under myggnät och använd långa kläder och myggmedel.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid nr 2/2018


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

4 000 artiklar om graviditet, barn & föräldraskap, inklusive ljudartiklar!

Guider för föräldrar om barnvagnar, regnkläder och att barnsäkra hemma!

Sök bland hundratals frågor & svar till vår barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Gravid – ska man vara orolig för zikavirus?
NÄSTA Marshmallowtestet – kan en godisbit säga något om ditt barns framtid?