Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabb förlossning – om man inte hinner till förlossningen

Föda hemma ofrivilligt, eller föda i bilen på väg till BB – vad gör man om bebisen vill komma ut innan man har hunnit till förlossningen?

Föda hemma, ofrivilligt? Eller föda i bilen på väg till BB? Det är inte så vanligt, men det händer ibland.
Föda hemma, ofrivilligt? Eller föda i bilen på väg till BB? Det är inte så vanligt, men det händer ibland.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att inte hinna till förlossningen – det händer ibland, oavsett om man bor nära eller långt ifrån BB. Men det är inte så vanligt. De allra flesta hinner man fram innan barnet vill komma ut.

Men om inte – vad ska man tänka på? Och vad ska man göra? Vi frågade Maria Dahlberg, barnmorska med erfarenhet av att ledsaga förlossningar i bil eller hemma per telefon, och en av dem som i början av förra året drog igång den omtalade ”föda-i-bil-kursen” för blivande föräldrar i Sollefteå.

Hur vet man att man inte kommer att hinna till BB?

– Egentligen vet man inte förrän det är uppenbart och barnet är på väg ut.

Och hur vet man att barnet är på väg ut?

– Många kvinnor upplever en tryckkänsla nedåt – då kan det gå fort, särskilt om vattnet går samtidigt. När pappor ringer in till förlossningen för att deras partner verkar vara på väg att föda säger de ibland att de skymtar bebisens huvud mellan mammans ben. Ofta är det först då de förstår att det blir de som får ta hand om förlossningen.

Vad gör man om bebisens huvud syns?

– Har det gått så långt är det ingen idé att försöka ta sig till förlossningsmottagningen. Då är det bara att ringa förlossningen och sätta på högtalarfunktionen så att man har händerna fria när man pratar med barnmorskan.

Det är ovanligt att inte hinna till förlossningen, poängterar Maria Dahlberg.

– Om man har pratat om det kan man känna sig tryggare. Då behöver man inte oroa sig så mycket för att det ska hända. Det är alltid bra att prata om det – det händer ju att man inte hinner in till förlossningen även om avståndet är kort.

När förlossningen startar utanför sjukhus – checklista

Du som ska föda

Om du är ensam: ring någon som kan vara hos dig. Den personen kan då ringa förlossningen och med hjälp av ledsagning därifrån hjälpa till.

Låt det som händer hända. Överlåt allt praktiskt till din medhjälpare.

Om du vill, ligg ner eller välj en halvt sittande position, som i en gynstol ungefär. Det kan dämpa framfödandet om det går väldigt snabbt. Det kan också förhindra att barnet dimper rakt ner i golvet eller madrassen när det kommer ut.

Om du är i en bil är ofta framsätet det bästa stället. Där kan man ibland dra båda stolarna bakåt och fälla ner ryggstöden så att det blir som en ”dubbelsäng”, vilket ger det bästa utrymmet för dig och din medhjälpare. Du kan till exempel ligga på sidan, eller på rygg och lägga upp benen på instrumentbrädan.

Du som är medhjälpare

Om ni sitter i bil på väg till förlossningen och måste stanna för att bebisen är på väg ut: stanna bilen på ett säkert ställe.

Sätt på telefonens högtalarfunktion och ring förlossningen. Personalen där ledsagar dig (du behöver alltså inte plugga in tipsen här, men att ha läst dem kan göra dig lugnare). Personalen på förlossningen ringer ibland också efter ambulans. Den hinner kanske inte fram innan barnet är fött, men den kan köra in er till förlossningen efteråt.

Klä av kvinnan kläderna på underkroppen.

Lyssna på och stötta den födande kvinnan.

Ta emot barnet när det kommer. Lägg det på mammans bröst eller mage (bästa värmedynan!)och lägg en filt över. Om ni är i en kall bil, torka barnet torrt först – blöta bebisar blir lättare kalla. Lägg också några extra filtar eller torra handdukar över barnet.

Om du har sinnesnärvaro nog: titta på klockan när barnet föds. Det brukar vara kul efteråt att veta hur dags barnet föddes.

Bry dig inte om navelsträngen eller moderkakan. Låt allt vara som det är. Om kvinnan känner att hon behöver krysta ut moderkakan är det ingen fara, men annars tar personalen hand om såväl den som navelsträngen när man kommer fram till förlossningen.

OBS! Alla förlossningar är olika. Det kan därför hända att du får andra råd av förlossningspersonalen när du ringer. 

Källa: Maria Dahlberg

Ovanligt att inte hinna till BB

Det är oklart hur många barn som föds innan kvinnan har hunnit till förlossningsmottagningen. Det finns ingen tillförlitlig statistik för hela landet. Men i en studie från Göteborg såg man att 0,28 procent av förlossningarna skedde oplanerat hemma eller på väg till sjukhuset. Det motsvarar 167 av 59 976 förlossningar.

62 procent av de 167 kvinnorna födde hemma. Resten födde på väg till sjukhuset eller på en akutmottagning. De flesta kvinnor hade fött ett barn tidigare.

Förlossningarna startade oftast på natten och hade ett normalt men snabbt förlopp. Barnen föddes ofta inom två timmar. De flesta barn mådde bra när de kom fram till sjukhuset.

Förlossningarna i Göteborgsstudien skedde under en dryg sexårsperiod på 90-talet.

Källor: Läkartidningen och Socialstyrelsen