Har jag fått framfall?

Fråga:

Jag fick mitt tredje barn för 3,5 månader sedan. Jag var på efterkontroll hos barnmorskan efter sju veckor och hade ett bra knip. Jag har gjort mina knipövningar. När jag prövade att jogga för två veckor sedan kändes det tungt och ”sladdrigt” i slidan, fast jag sprang lugnt och inte så långt. Hela dagen efteråt hade jag ont i underlivet och sedan dess får jag ibland känslan av att något buktar ut från slidan när jag går snabbt eller långt. Jag har kollat i spegeln och ser ett veck från slidan, som sitter på utsidan. Barnmorskan såg det också vid efterkontrollen och sa att det var normalt.

Har jag fått framfall eller är jag bara svag i bäckenbotten? Kommer det att bli bättre längre fram?

/Orolig

Svar:

Efter förlossningen kan slidans veck och utseende förändras utan att det behöver var framfall eller något fel i läkningen. Knipövningar förbättrar bäckenbottenmuskulaturens funktion och motverkar därigenom slapphet i underlivets vävnader. Det är därför viktigt att göra knipövningar regelbun- det. Vävnaden i underlivet kan förändras och läka flera månader efter förlossningen.

Om du har obehag från underlivet kan du beställa tid hos en gynekolog för att undersöka om det finns några tecken till att slidan eller slidslemhinnan läkt felaktigt. Då kan man också bedöma om det finns tecken på det man kallar framfall. Om slidslemhinnan eller mellangården har läkt ihop felaktigt kan man göra en bedömning om det kan hjälpa med en korrigerande operation.

Mitt råd blir är att du ska beställa tid hos en gynekolog när det har gått minst tre månader efter förlossningen.

/Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi