Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravidförsäkring – så väljer du rätt

Ska man teckna en gravidförsäkring? Nja, tycker Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Den ersättning man kan få är ganska låg. 

Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är en gravidförsäkring? En fråga som är helt rimlig att ställa, särskilt som gravidförsäkringar finns i två varianter och det skiljer mycket i vilket skydd de ger. En gravidförsäkring är, precis som andra person- och sakförsäkringar, ett ekonomiskt skydd mot något okänt som kan inträffa. 

Gratis eller betald gravidförsäkring

Gravidförsäkringen kan vara helt gratis, eller så betalar man en engångssumma, en så kallad premie, på 1 200–1 500 kronor. Försäkringen börjar hos de flesta bolag att gälla för barnet ungefär från graviditetsvecka 22 och gäller tills barnet är 6 månader. (För mamman börjar den i en del fall att gälla tidigare, i vecka 10 eller 16.) Tiden gäller oavsett om du har tecknat försäkringen tidigt i graviditeten och oavsett om det är en gratisförsäkring eller en betald.

Att det finns gratisförsäkringar kan tyckas märkligt, men det var från början ett sätt för bolagen att marknadsföra sig hos blivande föräldrar.

Håkan Carlsson, jurist Konsumenternas försäkringsbyrå

– Man ville locka föräldrar till att teckna en barnförsäkring hos just det bolaget, säger Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ger oberoende vägledning om försäkringar till privatpersoner. 

Ersättning om barnet föds med sjukdom

Både graviditeten och förlossningen kan vara källor till oro. En gravidförsäkring kanske inte stillar oron men den kan ge viss ekonomisk ersättning och krisstöd om något allvarligt skulle 

hända med mamman eller barnet – och i vissa fall även partnern. Det kan vara att man upptäcker att den nyfödda bebisen har en allvarlig diagnos som Downs syndrom, blindhet, CP-skada eller läpp-, käk- och gomspalt. Eller att bebis eller mamma behöver sjukhusvård efter förlossningen eller att mamman får allvarliga skador eller stor blodförlust vid förlossningen. 

Det man ska vara medveten om är att beloppen som betalas ut är ganska små. 

– Det är en vanlig missuppfattning att gravidförsäkringen kan ge stora belopp om något händer. Men graviditet och förlossning räknas varken som sjukdom eller olycksfall i försäkringssammanhang, säger Håkan Carlsson.

LÄS OCKSÅ: När kommer bebisen? Vi har kollat statistiken

Täcker olycksfall hos barnet

Det finns många bolag som erbjuder gravidförsäkringar som är gratis. Det som är viktigt att känna till är att gratisförsäkringarna i stort sett erbjuder ett liknande skydd som en vanlig olycksfallsförsäkring som många redan har, antingen privat eller som en gruppförsäkring via facket eller arbetsgivaren. Gratisförsäkringen täcker olycksfall hos bebis, mamma och partner. 

– En gratisförsäkring ger ersättning om du ramlar och bryter benet. Hos bebisen kan olycksfall vara brännskador, fallskador eller att barnet skadas i trafiken. Men det finns inget i gratisförsäkringarna som är kopplat till graviditet eller förlossning, säger Håkan Carlsson. 

Om det allra värsta skulle hända, att bebisen eller en förälder dör under försäkringstiden, betalas ett engångsbelopp ut på 10 000–50 000 kronor. Hur stor ersättningen blir bestäms av vilket bolag det är och vad dödsfallet beror på.

VIKTIGT ATT VETA! Gravidförsäkringen övergår inte i en barnförsäkring 

Gravidförsäkringen gäller fram tills barnet är 6 månader, men det är viktigt att teckna en barnförsäkring så snabbt som möjligt efter födseln. Det krävs dock att barnet fått sitt personnummer. 

Barnförsäkringen ger ett bättre ekonomiskt skydd mot både sjukdom och olycksfall än gravidförsäkringen. 

Det är inte självklart att alla barn kan försäkras. Många bolag kräver en hälsodeklaration i ansökan. Att man haft en gravidförsäkringen räcker i de flesta fall inte som skäl för att senare få teckna en barnförsäkring utan hälsoprövning. 

Det betyder att om bebisen fötts med en sjukdom eller diagnos som gett ett engångsbelopp från gravidförsäkringen, är barnet ändå inte garanterad en barnförsäkring.

Försäkringen täcker också sena missfall, från ungefär vecka 22, samt medicinsk invaliditet hos barnet orsakat av olycksfall.

Det finns inget som hindrar att man tecknar flera kostnadsfria försäkringar samtidigt.

– Skulle det inträffa en olycka kan du få ersättning från alla försäkringar. Det man ska veta om är att man då öppnar upp för mycket marknadsföring från bolagens sida som man kanske inte är så intresserad av, säger Håkan Carlsson. 

Varför betala för gravidförsäkring?

Väljer du att betala för din gravidförsäkring så får du ett mer omfattande ekonomiskt skydd som rör graviditet, förlossning och barnets första tid specifikt. Förutom olycksfall och dödsfall täcker en betald försäkring nämligen sjukdomar och allvarliga diagnoser som upptäcks hos bebisen vid födseln, samt medicinsk invaliditet orsakad av sjukdom. Vilka medfödda sjukdomar och diagnoser som omfattas finns noggrant listade i bolagens villkor, det kan röra sig om hjärtfel, blödarsjuka, blindhet, dövhet, ämnesomsättningssjukdomar, kromosomavvikelser (till exempel Downs syndrom) eller klumpfot. Ersättningen är ett engångsbelopp på 50 000 kronor hos alla bolag.

– Medfödda sjukdomar och diagnoser kan man inte få någon ersättning för i en barnförsäkring om sjukdomen redan är konstaterad när barnet är fött och barnförsäkringen ska tecknas, säger Håkan Carlsson.

Vilken gravidförsäkring ska jag ta? Du kan välja att teckna en som är gratis eller en som du betalar för.
Vilken gravidförsäkring ska jag ta? Du kan välja att teckna en som är gratis eller en som du betalar för. Foto: Unsplash

Svåra bristningar ger ersättning

Om barnet föds för tidigt och måste vårdas på neonatalavdelning eller av andra anledningar behöver sjukhusvård ger en betald gravidförsäkring ungefär 200 kronor per dag i upp till 180 dagar. Även mamman kan få ersättning om hon behöver extra vård före eller i samband med förlossningen. De flesta bolag ger 200–250 kronor per dag under en begränsad period, det kan röra sig om några dagar upp till en månad.

Skador och komplikationer som uppkommer under graviditeten och förlossningen kan också ge ekonomisk ersättning. Men det handlar om låga belopp.

De betalda försäkringarna ger som exempel 1 000–3 000 kronor för havandeskapsförgiftning, foglossning, akut kejsarsnitt, svåra bristningar, stor blodförlust eller analinkontinens. Ärr efter kejsarsnitt ersätts i regel inte.

Dessa bolag erbjuder gravidförsäkringar

Vill du läsa en jämförelse mellan försäkringarna? Det hittar du här!

Folksam

Gjensidige

Ica Försäkring

If

Länsförsäkringar

Moderna

Tre Kronor/Swedbank

Trygg Hansa

Enda sättet att skydda bebisen i magen

Trots att ersättningen man kan få som försäkrad är ganska låg tycker Håkan Carlsson att det finns skäl att skaffa en betald gravidförsäkring.  

– Det är det enda försäkringsskydd som finns för det ofödda barnet och för mamman i den fasen av livet.

Han rekommenderar dock föräldrar att teckna den betalda försäkringen så tidigt som möjligt och betala fakturan direkt, allra helst före rutinultraljudet.

Guide: Konsumenternas försäkringsbyrå har jämfört 8 gravidförsäkringar