Gravidförsäkring – vi jämför 11 olika

En gravidförsäkring kan ge ett skydd som du inte får på annat sätt om ditt barn föds med en sjukdom. Men tänk på att den slutar gälla när barnet är 6 månader.

Jämför gravidförsäkring – guide till 11 försäkringar

Försäkring låter ju inte så kul. Hellre drömmer man om framtida pruttpussar på bebismagen eller första barnvagnspromenaden. Men de som har ­tecknat gravidförsäkring och behövt använda den ångrar det inte – tvärtom. Ibland har den där trista ­försäkringen underlättat livet för familjen när ett barn till exempel föds med en sjukdom.

Vad är en gravidförsäkring?

Det är en försäkring som gör att man kan få ersättning för vissa åkommor hos den gravida under graviditeten och förlossningen, och för vissa ­saker som kan hända med ens bebis. Den gäller ofta från mitten av ­graviditeten någon gång upp till be­bisen är 6 månader och fungerar alltså som ett skydd innan du hunnit teckna en barnförsäkring (vilket du bör göra så fort bebisen är född).

Lisa ­Halvorsen är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ger oberoende och kostnadsfri väg­ledning om ­försäkringar till privatpersoner. Så här svarar hon på några vanliga frågor om gravidförsäkringar.

Varför ska man ha en gravidförsäkring?

– En gravidförsäkring kan ge ett visst skydd som du inte kan få på annat sätt. Men de summor som betalas ut är låga, även om du väljer en vanlig gravidförsäkring som du betalar för. Teckna gärna en ­gravidförsäkring, men att skaffa en barnförsäkring snabbt efter förlossningen är mycket viktigare.

Vad kan hända om man inte har en försäkring?

– Om man arbetar kan man ha ett skydd via ­jobbet, för inkomstbortfall ifall man blir sjuk. Och så har man det vanliga skyddet som socialförsäkringen ger, som alla har. Men socialförsäkringen ger låga belopp. Och viktigast av allt är att barnet i magen inte omfattas av någon försäkring innan det är fött, det är därför man gärna kan teckna en gravidförsäkring, säger Lisa Halvorsen.

Gravid kvinna med mobiltelefon i sin hand.

Behöver man en gravidförsäkring? Ja, det är bra att ha, tycker juristen på Konsumenternas Försäkringsbyrå, Lisa Halvorsen.

När ska man teckna en gravidförsäkring?

– Så fort du fått veta att du eller din partner är gravid kan den ­gravida teckna en gravidförsäkring. Det är bara att ringa ett försäkringsbolag och anmäla att man vill ha en, även om den inte börjar gälla direkt utan från och med den gravidvecka som bolaget bestämt, säger Lisa ­Halvorsen.

Från när gäller försäkringen?

– För den gravida brukar ­försäkringen börja gälla från vecka 10, ­oavsett om du tecknar den i säg, vecka 7, men det är som sagt olika för olika bolag. För barnet börjar gravid­försäkringen, hos de flesta bolag, inte gälla när den tecknas, utan i graviditets­vecka 22 eller 23, och ­därefter gäller den tills barnet är 6 månader, säger Lisa Halvorsen.

Det där med veckorna kan vara viktigt. Ett exempel på det är att även om bolaget enligt villkoren ersätter till exempel Downs ­syndrom, kan ersättning ändå utebli om sjukdomen eller skadan upptäckts vid ett ultraljud eller fostervattensprov före vecka 22 eller 23. Då fanns skadan innan ­försäkringen hade börjat gälla, och då blir det i många fall ingen ­ersättning.

Men, ett viktigt men: Det kan ändå finnas skäl att teckna och betala en gravidförsäkring tidigt i graviditeten eftersom en del bolag ersätter diagnoser som visar sig på till exempel ett ultraljud före vecka 22–23 om försäkringen var betald innan dess, förklarar Lisa Halvorsen.

– Se alltid till att betala din ­försäkring så snabbt som möjligt, då är det större chans att du får ­ersättning utbetald, säger hon.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Vilken gravidförsäkring ska man välja?

Gravidförsäkringar finns i två ­varianter: De som är gratis och de som kostar.

De kostnadsfria försäkringarna innehåller en olycksfallsförsäkring för den gravida och ibland även för partnern samt för barnet, men med låg ersättningsnivåer. Den innehåller också en livförsäkring för barnet och föräldrarna, så om barnet eller en av föräldrarna dör under graviditeten betalas en engångssumma ut. För barnet börjar den kostnadsfria gravidförsäkringen att gälla från graviditetsvecka 22–23 (lite olika beroende på bolag, kolla vår jämförelse på nästa uppslag reds anm.) och för den gravida ofta från graviditetsvecka 10.

– Det finns ingen anledning att tacka nej till en gratisförsäkring. Men man bör vara medveten om att gratiserbjudanden brukar användas för att locka till sig kunder, säger Lisa Halvorsen.

Man kan teckna gravidförsäkringar hos flera bolag om man vill – och då få ­ersättning från flera håll ifall något skulle hända, tipsar hon.

Betald gravidförsäkring ger mer skydd

Vad är då skillnaden i vad man får, om man väljer att betala för gravidförsäkringen? Svaret är: mer skydd till barnet och den gravida, utöver det som man får i gratisförsäkringen.

Viktigast, rent ekonomiskt, är att det i alla de vanliga gravidförsäkringarna ingår en engångsersättning på 50 000 kronor om barnet föds med en viss diagnos som man inte upptäckt under graviditeten, ­exempelvis CP-skada, allvarliga hjärtfel eller Downs syndrom.

De kan dessutom innehålla ett skydd om barnet skadas vid förlossningen, får en skada på grund av för tidig födsel, eller om barnet blir sjukt under de första sex månaderna. Det kan finnas möjlighet att få ­ersättning om man behöver ligga på sjukhus under graviditeten eller första tiden med bebisen. Vissa ­gravidförsäkringar ger också ­ersättning för medicinsk invaliditet vid sjukdom. De kan även ge viss ersättning till mamman vid ­graviditets- och förlossnings­komplikationer. Men det är bara vissa ­komplikationer (till exempel svår bristning och svår blodförlust) som ersätts och då bara med 1  000–3 000 kronor, alltså en ersättning som mer kan ses som plåster på ­såren.

– Så ha inga höga förväntningar, det handlar om små summor, säger Lisa Halvorsen.

Anledningen är att gravidförsäkringar täcker olyckor och diagnoser i första hand, och en förlossning ­räknas inte som en olycka utan som en ”medicinsk ­behandling” i försäkringssammanhang. Därmed täcker gravid­försäkringen ­vanligtvis inte en förlossningsskada.

Vad mer är viktigt att tänka på?

En viktig sak att kolla är från när den börjar gälla. Dessutom bör man undersöka vilka diagnoser den täcker.

– Om du känner till att det finns ärftliga sjukdomar i släkten är det extra viktigt att du jämför vilka sjukdomar som ingår i de olika ­försäkringsbolagens ersättningar.

Gå direkt till jämförelsen här: Guide till 11 gravidförsäkringar

Nyheter & fördjupningar om barn, föräldraskap & graviditet

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren