Gravid och mat – vad ska man äta?

Vad får man äta och vad ska man låta bli som gravid? Livsmedelsverkets experter svarar på de vanligaste kostfrågorna under graviditeten.

Du har precis gått från att vara ensam i din kropp till att få ytterligare ett liv att ansvara för. Ett liv som i stor utsträckning är beroende av hur du lever, hur du mår och vad du äter.

Kanske måste du tänka om lite när det gäller det du äter i vanliga fall. Kanske mår du fruktansvärt illa eller kanske har du fått ett rejält sug efter något särskilt.

Det viktigaste är att äta varierat. Under graviditeten ökar behovet av de flesta näringsämnena. Men för den sakens skull behöver man inte, som man sa förr i tiden ”äta för två”, eftersom energibehovet inte ökar lika mycket.

– De flesta gravida brukar bli sugna på sund och nyttig mat, konstaterar Helena Tillberg, som är barnmorska på Mama Mia i Stockholm.

För att få till det där med varierad kost kan man tänka på att få i sig mat från många olika livsmedelsgrupper varje dag. Känner man sig osäker kan man tänka på den gamla hederliga tallriksmodellen, det vill säga att man blandar protein, fett, grönsaker och kolhydrater i lagom proportioner.

Frukt och grönsaker är något som vi svenskar generellt sett äter för lite av. Och som gravid är det extra viktigt att äta frukt. Livsmedelsverket rekommenderar att en gravid kvinna äter minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag, vilket motsvarar ungefär två portioner grönsaker och tre frukter.

– Visst är det viktigt att tänka på vad man äter och dricker under graviditeten. Men kost­råden får absolut inte skrämma upp folk i onödan. Skulle det till exempel slinka ner lite abborre eller gädda någon gång är det inget man ska råka i panik för, säger Helena Tillberg.

Experterna svarar på de vanligaste frågorna om kost:

Varför gillar jag inte kaffe längre?

I vanliga fall brukar jag mer eller mindre leva på kaffe. Men nu, när jag är gravid, får blotta tanken på, eller ännu värre lukten av, kaffe mig att må illa.
Jag har helt tappat sugen. Vad beror det på? Kan det vara så att kaffe är skadligt för fostret, och att min kropp känner av det?

Svar: Det är vanligt att gravida kvinnor inte är sugna på kaffe tidigt i graviditeten. Jag träffar många blivande mammor som helt plötsligt inte kan dricka kaffe.
Man har även sett ett samband mellan stort kaffeintag och missfall och därför finns det en rekommendation. Man bör inte dricka mer än tre koppar kaffe om dagen eller sex koppar svart te, som ju också innehåller koffein, vilket är det skadliga i sammanhanget.

Är vin okej?

Jag är precis ny-gravid, i vecka 6 ungefär, det är alltså två veckor sedan det visade sig att jag är gravid. Ingen mer än min sambo och jag vet att vi ska ha barn, och vi vill gärna hålla det hemligt en tid till.
Nu ska vi på stor middag med vännerna. Kan jag dricka pyttelite vin, typ ett halvt glas?

Svar: Vi avråder helt från alkohol under graviditeten. Även så tidigt i graviditeten som du är. Så fort man misstänker att man är gravid bör man avstå helt från alkohol. Detta eftersom ingen vet hur stor mängd alkohol fostret klarar av innan det skadas.
Så, nej, vi tycker inte ens att du ska smutta.

Måste man äta så mycket fisk?

Jag har aldrig varit någon fiskälskare. Nu när jag blivit gravid läser jag i Livsmedelsverkets kostrekommendation att man bör äta fisk två–tre gånger i veckan. Det är enormt mycket, tycker jag. Måste man äta så mycket fisk för att barnet ska må bra?

Svar: Man brukar säga att man ska äta en allsidig kost när man är gravid, och att det räcker. Klarar man inte av att äta fisk tre gånger i veckan, är det inte så att barnet får men av den orsaken. Men numera finns det så mycket bra fisk man kan äta, så jag tycker inte det finns anledning att utesluta fisk för att det känns krångligt.

Sushi och gravad lax när man är gravid?

Sedan jag blev gravid har jag fått ett sug efter sushi och gravad lax. Hur är det med det?

Svar: Gravad lax och sushi går bra att äta om den är nygjord eller nyförpackad. Kontrollera förpackningsdatum. Sushi som man köper på restaurang räknas som nygjord.

Varför får man cravings?

Är det så att man får vissa ”cravings” för att kroppen behöver just det man är sugen på? När jag väntade vårt första barn var jag underviktig, och det enda som hjälpte mot mitt illamående var friterade saker som räkor, bananer, pommes frites och vårrullar…

Svar: Gravida kan vara sugna på konstiga saker, och det är inte säkert att det alltid beror på att kroppen behöver just de sakerna.
Men om man är sugen på till exempel nötter tror jag att kroppen behöver de mineraler som finns i nötter. Och om du var underviktig är det ganska troligt att din kropp behövde lagra på sig fett.

Är parmaskinka okej?

Till lunch brukar jag ibland äta sallad med parma­skinka. Är det okej?

 Svar: Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter. Vad gäller alla charkuterier bör man välja sådana som är nyförpackade, det vill säga de som har lång tid kvar till bäst-före-datumet.

Vilka ostar är okej?

Jag är förtjust i ost. Vilka ostar ska jag välja bort på ostbrickan?

Svar: Det går bra att äta alla slags hårdostar, både de som är tillverkade av pastöriserad och opastöriserad mjölk. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask går också bra att äta. Det går även bra att äta fetaost gjord på pastöriserad mjölk. Mozzarella, halloumi och ricotta kan du äta om den är nyförpackad. Undvik däremot all mögel- och kittost, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Även om den är gjord på pastöriserad mjölk kan den förorenas med listeria efter pastöriseringen.

Kan man banta? 

Jag har alltid försökt hålla efter min vikt. Nu när jag blivit gravid ser jag att jag har gått upp lite mer än de där vanliga gravidkilona. Kan jag banta?

Svar: Man ska absolut inte banta när man är gravid eller ammar. Vi människor har gifter lagrade i våra fettvävnader, som frigörs när vi bantar och som då kan gå över till barnet, både via moderkakan och via bröstmjölken.

Däremot är det väldigt bra om man kommer tillbaka tills sin ursprungsvikt ganska snart efter man slutat amma. Detta eftersom extrakilon man bär med sig kan öka riskerna för vid en eventuell ny graviditet.

Källor: Helena Tillberg, barnmorska, Christina Lantz, mikrobiolog Livsmedelsverket, Åsa Rosengren, mikrobiolog, Livsmedelsverket, samt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Livsmedelsverket.

NUVARANDE Gravid och mat – vad ska man äta?
NÄSTA Vabba eller inte? 11 vanliga förskolesmittor – så vet du