Vanligt gå över tiden för beräknad förlossning?

Fråga:

Vi väntar vårt tredje barn och jag har gått över tiden för beräknad förlossning med en vecka. Jag undrar om det är vanligt. Vi har två barn sedan tidigare, det första kom tre dagar för tidigt och det andra en vecka för tidigt. att gå över tiden i mitt fall måste vara ovanligt då inte heller min mamma eller min mans mamma har gått över tiden med oss eller våra syskon.

I väntans tider

Läs också: När kommer bebisen? Kanske inte när du tror

Svar från Inger Löfgrén, barnmorska och sexolog:

De flesta graviditeter varar 38-41 veckor. överburenhet är det först efter vecka 42 räknat från sista mensens första dag eller 2 veckor efter det datum som är uträknat på ultraljud. Man räknar med att det händer cirka 5 procent gravida. Det händer också att det är lite felräkning när sista mensen var eller när det var ägglossning.

Du har helt rätt i att de flesta som går över tiden har gjort det de tidigare graviditeterna, men det finns ingen klar regel att så är det. Oftast är det förstföderskor som går över tiden, men den gravida kvinnans ålder kan också spela roll, det vill säga ju äldre den blivande mamman är, desto större risk är det att gå över tiden. Forskning har också visat att barnets kön spelar viss roll, pojkar har en tendens att födas senare.

Orsaken till att fler verkar gå över tiden numera, jämfört med förr, vet man inte. kanske kan det bero på högre levnadsstandard och att man väntar med att föda barn.

Kanske behöver er lilla bebis i magen några dagar till på sig för att mogna och växa. Varje barn är en unik liten varelse redan i sin mammas mage. när barnet är moget att komma ut frigörs många olika hormoner som hjälper till att få igång sammandragningarna i livmodern. Vad som exakt bestämmer när ett barn ska födas vet vi ännu inte.

Läs också: Vad får förlossningen att komma igång?