Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förlossningsbrev – det här ska det innehålla!

Vad ska man skriva i sitt förlossningsbrev? Här tipsar barnmorskan Nathalie Marciano om vad hon gärna vill läsa om! 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad skriver man i ett förlossningsbrev?

Har man fött barn förut vet man kanske vad som känns viktigt att personalen på förlossningen känner till. Men hur ska man veta om det är första gången? Svaret är förstås att det kan man inte. Man vet inte hur förlossningen kommer att bli, och man vet inte hur man kommer att reagera.

Nathalie Marciano, barnmorska.
Nathalie Marciano, barnmorska.

– Huvudsaken, när man skriver ett förlossningsbrev, är att man utgår ifrån sig själv, vem man är som person och vad man tror att man kommer att behöva för stöd, säger Nathalie Marciano, barnmorska på en barnmorskemottagning inom Närhälsan i Göteborg.

Frågor att besvara i ett förlossningsbrev

Nathalie Marciano tipsar om att man kan försöka besvara frågor som:

Hur reagerar jag när jag blir rädd?

Har jag lätt/svårt för att be om hjälp?

Har jag lätt/svårt för att känna tillit till nya människor?

– Är man till exempel en person med stort kontrollbehov kommer man förmodligen känna det behovet även under förlossningen, och då kan det vara klokt att fundera över vad personalen kan göra för att underlätta i den situationen. Det kan exempelvis vara att man då önskar tydlig information och kommunikation för att känna att man är delaktig genom hela förloppet, säger hon.

Ska partnern skriva förlossningsbrev?

I förlossningsbrevet kan man också ta upp sådant som det kan vara bra för personalen att känna till, både om den som ska föda och om en eventuell partner.

– Det kan vara sådant som att man inte tål att se blod eller har lätt för att svimma, säger Nathalie Marciano.

Inget måste att skriva ett brev

Den som inte vill skriva ett förlossningsbrev behöver inte. Personalen på förlossningen kommer ändå att kunna ta del av den viktigaste informationen i kvinnans journal.

– Allting finns i journalen. Där står det till exempel om det är första barnet paret väntar, medicinska saker som är viktiga att känna till, samt eventuella önskemål inför förlossningen, säger Nathalie Marciano.

Bra sätt att förbereda sig

Men att sätta sig ner, tillsammans eller själv, och formulera farhågor och förhoppningar inför förlossningen kan också vara ett bra sätt att förbereda sig inför det som väntar: "Hur tror du att jag kommer att reagera om ... ", "Tänk om det blir kejsarsnitt!", "Vill du att jag ska massera dig under värkarna?" och så vidare.

– Det viktigaste är att kommunicera med personalen på sjukhuset, eftersom det är skillnad på att skriva ett brev utifrån hur man tror att man vill ha det och hur man reagerar när det väl är dags, säger Nathalie Marciano.

Tips! Här laddar du ner vår mall för förlossningsbrev

Vad skrev ni i förlossningsbrevet?

Vi ställde frågan i Vi Föräldrars facebookgrupp. Här är några tips att tänka på när (om) du vill skriva ett eget förlossningsbrev. 

Förlossningsbrevet lades åt sidan

”Jag skrev ett förlossningsbrev med mina önskemål och lite annat som helt lades åt sidan. Sköterskan som jag gav det till menade mer eller mindre att 'sånt behövde man inte på förlossningen i Lund'. Med det sagt hade jag en väldigt bra förlossning men just grejen med förlossningsbrev kändes som något som egentligen inte användes när man väl kom in.” /Anna 

Hann inte skriva något

”Jag hade planerat att skriva men liten hade bråttom ut i världen så vi hann inte få ner nåt på papper. Gick bra ändå, ­personalen på förlossningen var väldigt ­lyhörd inför våra önskemål och duktig på att kontinuerligt under förlossningen stämma av med hur vi kände och mådde. Känner inte att något missades, får se hur vi gör inför barn nr 2, men det lutar nog åt att inte skriva förlossningsbrev.”

/Therese 

Det här med navelsträngen ...

”Jag skrev förlossningsbrev båda ­gångerna, i god tid före. Främst ville jag förmedla hur jag kan reagera på smärta och hur personalen kan bemöta det, samt så var min sambo noga med att vi skrev in att han inte vill klippa navelsträngen pga navelfobi. Första gången lämnade vi över brevet i samband med att vi fick komma in i förlossningsrummet. Andra gången fanns ingen tid att ens tänka på det, då jag ankom med ambulans och en minut mellan värkarna. Jag tror det är bra att skriva, särskilt om man har något man är orolig för. Då kan personalen stötta extra mycket kring just den biten. Ett råd jag kan ge är att inte i förväg ha en bestämd tanke kring hur allt ska vara, utan var öppen för att det kan förändras under ­förlossningens gång.”

/Sara 

Rädslor och smärtlindring

”Jag skrev kort om hur min graviditet varit, mina förväntningar på förlossningen, vilka rädslor jag hade, hur jag ville använda smärtlindring och hur vi hade förberett oss. Vår barnmorska var väldigt lyhörd för det vi skrivit och vi diskuterade vissa saker innan beslut togs.”

/Ida 

Ingenting blev som planerat

”Jag vill rekommendera alla att skriva ett förlossningsbrev! För mig blev det en del i den mentala förberedelsen innan förlossningen som gav mig styrka i tron av att ha kontroll. Jag har gjort ivf på egen hand så då blev det extra viktigt att skriva ner tankar och önskningar. Nu blev ingenting som jag önskade eller planerade då det gick så fort, men barnmorskorna läste brevet och var lyhörda. Där stod bland annat vilken smärtlindring jag ville ha, vad jag inte ville att medföljande skulle göra, önskemål om ­förlossningsställning etc.”

/Malin

Tips! Klicka här för att gå med i vår facebookgrupp!

Här kan du läsa mer om graviditet & förlossning.