Förlossningsbrev – det här ska det innehålla!

Vad ska man skriva i sitt förlossningsbrev? Här tipsar barnmorskan Nathalie Marciano om vad hon gärna vill läsa om!

Vad skriver man i ett förlossningsbrev?

Har man fött barn förut vet man ofta ganska väl vad som känns viktigt att personalen på förlossningen känner till. Men hur ska man veta det första gången? Svaret är förstås att det kan man inte. Man vet inte hur förlossningen kommer att bli, och man vet inte hur man kommer att reagera.

– Men det man ändå kan veta är om man har några särskilda önskemål som är extra viktiga för en. Det kan handla om sådant som man absolut inte vill att personalen gör eller om man som par önskar att personalen tar särskild hänsyn till vissa saker, säger Nathalie Marciano, barnmorska på Östra sjukhuset i Göteborg.

Ska partnern skriva förlossningsbrev?

I förlossningsbrevet kan man också ta upp sådant som det kan vara bra för personalen att känna till, både som födande kvinna och som partner.

– Det kan vara sådant som att man inte tål att se blod eller har lätt för att svimma, säger hon.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Måste man skriva ett förlossningsbrev?

Den som inte vill skriva ett förlossningsbrev behöver inte. Personalen på förlossningen kommer ändå att kunna ta del av den viktigaste informationen i kvinnans journal.

– Allting finns i journalen. Där står det till exempel om det är första barnet paret väntar, medicinska saker som är viktiga att känna till, samt eventuella önskemål inför förlossningen, säger Nathalie Marciano.

Förlossningsbrev – frågor att svara på

Men att sätta sig ner, tillsammans eller själv, och formulera farhågor och förhoppningar inför förlossningen kan också vara ett bra sätt att förbereda sig inför det som väntar: ”Hur tror du att jag kommer att reagera om… ”, ”Tänk om det blir kejsarsnitt!”, ”Vill du att jag ska massera dig under värkarna?”

– Det viktigaste är att kommunicera med personalen på sjukhuset, eftersom det är skillnad på att skriva ett brev utifrån hur man tror att man vill ha det jämfört med hur man reagerar när det väl är dags, säger Nathalie Marciano.

Tips! Här laddar du ner vår mall för förlossningsbrev

Vad skrev ni i förlossningsbrevet?

Vi ställde frågan i Vi Föräldrars facebookgrupp. Här är några tips att tänka på när (om) du vill skriva ett eget förlossningsbrev. 

Förlossningsbrevet lades åt sidan

”Jag skrev ett förlossningsbrev med mina önskemål och lite annat som helt lades åt sidan. Sköterskan som jag gav det till menade mer eller mindre att ‘sånt behövde man inte på förlossningen i Lund’. Med det sagt hade jag en väldigt bra förlossning men just grejen med förlossningsbrev kändes som något som egentligen inte användes när man väl kom in.” /Anna

Hann inte skriva något

”Jag hade planerat att skriva men liten hade bråttom ut i världen så vi hann inte få ner nåt på papper. Gick bra ändå, ­personalen på förlossningen var väldigt ­lyhörd inför våra önskemål och duktig på att kontinuerligt under förlossningen stämma av med hur vi kände och mådde. Känner inte att något missades, får se hur vi gör inför barn nr 2, men det lutar nog åt att inte skriva förlossningsbrev.”
/Therese

Det här med navelsträngen …

”Jag skrev förlossningsbrev båda ­gångerna, i god tid före. Främst ville jag förmedla hur jag kan reagera på smärta och hur personalen kan bemöta det, samt så var min sambo noga med att vi skrev in att han inte vill klippa navelsträngen pga navelfobi. Första gången lämnade vi över brevet i samband med att vi fick komma in i förlossningsrummet. Andra gången fanns ingen tid att ens tänka på det, då jag ankom med ambulans och en minut mellan värkarna. Jag tror det är bra att skriva, särskilt om man har något man är orolig för. Då kan personalen stötta extra mycket kring just den biten. Ett råd jag kan ge är att inte i förväg ha en bestämd tanke kring hur allt ska vara, utan var öppen för att det kan förändras under ­förlossningens gång.”
/Sara

Rädslor och smärtlindring

”Jag skrev kort om hur min graviditet varit, mina förväntningar på förlossningen, vilka rädslor jag hade, hur jag ville använda smärtlindring och hur vi hade förberett oss. Vår barnmorska var väldigt lyhörd för det vi skrivit och vi diskuterade vissa saker innan beslut togs.”
/Ida

Ingenting blev som planerat

”Jag vill rekommendera alla att skriva ett förlossningsbrev! För mig blev det en del i den mentala förberedelsen innan förlossningen som gav mig styrka i tron av att ha kontroll. Jag har gjort ivf på egen hand så då blev det extra viktigt att skriva ner tankar och önskningar. Nu blev ingenting som jag önskade eller planerade då det gick så fort, men barnmorskorna läste brevet och var lyhörda. Där stod bland annat vilken smärtlindring jag ville ha, vad jag inte ville att medföljande skulle göra, önskemål om ­förlossningsställning etc.”
/Malin

Tips! Klicka här för att gå med i vår facebookgrupp!

Här kan du läsa mer om graviditet & förlossning. 

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Digital prenumeration för endast 79kr/mån

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren