Doula kan göra förlossningen tryggare

Att föda med doula kan vara en trygghet. Vi har pratat med personer som fått hjälp av en doula – både före och under förlossningen.

En doula är en kvinna som finns med under förlossningen, enbart med uppgift att stötta den blivande mamman.  Fram till nu har närvaron och medverkan av doulor i svenska förlossningsrum varit en ganska sällsynt företeelse.

Men nu kanske det kan bli en ändring.

Universitetslektorn och barnmorskan Ingela Lundgren har följt ett EU-finansierat projekt i Göteborg, där ensamstående kvinnor erbjudits en doula under förlossningen. I sin forskning har hon intervjuat flera av de nyblivna mammorna för att få veta hur de upplevde att få extra stöd av en doula.

Hon kan konstatera att förlossningsvården och barnmorskorna har mycket att lära av kvinnornas berättelser.

– Kvinnorna har träffat doulan innan, under och efter förlossningen och det ger en känsla av att doulan alltid är tillgänglig och att kvinnorna aldrig känner sig lämnade eller övergivna, säger Ingela Lundgren.

Vad är en doula?

Just att det alltid finns någon där för kvinnan är viktigt, eftersom det skapar trygghet och hjälper kvinnan att  fokusera på själva födandet. Doulan är en människa som är på deras sida, som finns där för deras skull. Hon lyssnar på kvinnans önskemål och stöttar henne. Doulan fungerar också som ett aktivt stöd under värkarbetet, genom att till exempel hjälpa till med massage och andning.

– De intervjuade mammorna pratar också om att förlossningen med en doula blir mer än något medicinskt. Den blir en livshändelse. Flera mammor beskriver det som att de planerat en fest eller en resa tillsammans med sin doula, säger Ingela Lundgren.

Barnmorskorna är också en trygghet främst tack vare sin medicinska roll. Den stödjande rollen är inte helt tydlig för kvinnorna och de upplever barnmorskan som trevlig, men med en viss distans.

– Att det blir på det sättet är ju ganska naturligt. Doulan är ju där enbart för att stötta kvinnan, barnmorskan däremot har ju både den medicinska och den professionellt stödjande rollen, säger Ingela Lundgren.

Artikeln fortsätter under bilden. 

En kvinna under förlossningen som lutar sig mot sin man. En doula masserar hennes rygg.

Foto: Shutterstock

En doula erbjuder något annat än en partner eller annan medföljande på förlossningen.

Forskning visar att barnmorskans stöd är viktigt för att kvinnan ska få en positiv förlossningsupplevelse. I vissa andra länder, till exempel England och Holland, erbjuds därför kvinnan att träffa en barnmorska före förlossningen, som finns sedan med under hela förlossningen.

– Forskningen visar också att just för ensamstående kvinnor är det extra viktigt med stöd under förlossningen, säger Ingela Lundgren.

Ingela Lundgren poängterar att doulan erbjuder något annat än vad partnern, vännen eller barnmorskan kan erbjuda och hon funderar över hur vården ska organisera stöd till kvinnan framöver. Hon ser flera tänkbara lösningar: att doulaverksamheten utökas, att barnmorskorna får en möjlighet att vara närvarande mer kontinuerligt eller en kombination av båda.

– Hur mycket tid finns för att verkligen vara närvarande och stötta kvinnor i dagens förlossningsvård? Vi måste börja ta den stödjande biten på allvar för att ge kvinnorna bra förlossningar.


”Hon var som en erfaren kompis”

Födde med doula

Under graviditeten valde Wendy att lämna en otrogen kille och i stället satsa på att ha bra stöd under förlossningen med hjälp av en doula.

I hallen till Wendys etta sover Caitlin, två månader, i barnvagnen medan mamma Wendy, 26, passar på att äta några smörgåsar. Wendy har ensam vårdnad om Caitlin. Så trodde hon inte att det skulle bli när hon blev gravid med sin dåvarande kille.

När det hade gått tre och en halv månad av graviditeten insåg hon att Caitlins pappa var otrogen. Wendy flyttade.

Att vara gravid kan vara omtumlande nog med hormoner i kroppen och känslor som svallar. Att dessutom tvingas inse att pappan till ens barn inte går att leva med skulle kunna knäcka den bästa, men Wendy försökte tänka positivt.

– Jag tänkte på alla ensamstående mammor. Kan de så kan jag. Jag bestämde mig för att ta dagen som den kommer, man vet ju ändå aldrig hur det blir.

Klickade direkt

När hon skrev in sig hos barnmorskan på Minna-mottagningen i Göteborg erbjöds hon möjlighet att få stöd av en doula under förlossningen alldeles gratis. Wendy tackade ja trots att hon inte visste vad en doula var för något. Numera vet hon att doulor själva fött barn och fungerar som extra stöd till den födande kvinnan.

Under själva förlossningen hade Wendy med sig två kompisar och doulan Ulrika Wallenstein. De träffades först två gånger för att se att de verkligen fungerade ihop.

– Det verkligen klickade. Det kändes skönt att ha någon med som jag kunde lita på. Under värkarna är det svårt att koncentrera sig på annat runt omkring och då är det skönt med någon annan som hjälper till.

Ulrika underlättade värkarna genom massage, hon var lugn och pratade så att Wendy kände sig trygg

– Om jag inte hade haft Ulrika hade jag inte vetat vart jag skulle tagit vägen. Nu fick jag nästan allting serverat som på silverfat för hon visste hur det skulle gå till. Jag tror att jag skulle betala för att få doulahjälp, i alla fall för första barnet. Det har varit ett bra stöd.

Efter förlossningen har Wendy och Ulrika fortsatt att hålla kontakt över telefon och Wendy upplever att skillnaden mellan barnmorskan och doulan är stor.

– Det låter som de har samma funktion men barnmorskan är sjukhus och mer apparater. Hon hjälper dig för att barnet ska komma ut. Doulan är som en erfaren kompis som tar hand om dig på ett vänskapligt sätt. Jag rekommenderar verkligen andra att ha en doula.


”Hon vek inte en tum från min sida”

Under Kristinas första förlossning kände hon sig överkörd av barnmorskan. Inför den andra valde hon att ha doulan Lena Camp som stöd. Det förändrade allt.

Kicki och Daniel bor isär och är inte helt klara över om de ska leva tillsammans eller inte. Inte heller under graviditeten och förlossningen visste inte Kicki hur det skulle bli och därför valde hon att få extra stöd av en doula.

– Jag ville ha en doula för jag var så besviken efter min första förlossning. Då kände jag mig överkörd av barnmorskan. Daniel var osäker på språket och visste inte vad han skulle säga eller göra.

Kicki har haft tuffa graviditeter med båda barnen. Hennes blodtryck har varit för högt och båda förlossningarna har startats genom igångsättning. Inför Mayas förlossning hade hon därför många tankar om hur det skulle bli den här gången.

– Med Shawn tog det tolv timmar. Jag hade tre barnmorskor och den tredje hade med sig en student trots att jag var tydlig med att jag inte ville ha mycket folk i rummet. De skulle sätta en skalp på Shawns huvud och grävde därinne under krystarbetet. Eftersom studenten var med gjorde de allting två gånger. Jag sa ifrån men fick då till svar att studenter måste utbildas.

Ville ha allt annorlunda

Kicki var väldigt besviken efteråt och inför nästa förlossning ville hon att allt skulle vara annorlunda.

– Det var nog det där att de inte lyssnade på mig i kombination med att jag var osäker relationsmässigt som fick mig att fundera på det här med en doula, säger hon.

Helst av allt hade Kicki velat ha sina bästa vänner som stöd under förlossningen, men eftersom de bor för långt bort fick hon släppa den idén. I stället kontaktade hon doulan Lena Camp för att se om de kunde trivas ihop. Kicki berättade om sina behov och vad hon ville att Lena skulle hjälpa till med.

– Jag ville ha någon som jag kunde slappna av och känna mig trygg med. Någon som kunde framföra mina önskemål.

– Under förlossningen så fanns Lena där hela tiden. När jag höll på att få panik fångade hon upp mig och följde med i värken. Hon vek aldrig en tum från min sida.

Resultatet blev också att Daniel blev säkrare på sin roll genom att han kunde se hur Lena gjorde.

Kicki hade bokstavligen en person i varje hand, hela tiden någon som kunde stötta henne förlossningen igenom.

Ögonkontakt

– Lena och jag hade mycket ögonkontakt och jag andades genom värkarna. Hon pushade mig att ställa mig upp, att komma upp på fötter även när det var jobbigt. Hon var precis som en lagledare.

Förlossningen gick inte som Kicki hade tänkt sig. Under värkarbetet snurrade Maya runt och fastnade med rumpan. I stället för att föda naturligt blev det akut kejsarsnitt. Men vid det laget var Kicki så slut att det nästan var en lättnad.

– Jag beundrar doulorna för det de gör. De får vara med om de största ögonblicken i folks liv och kan aldrig koppla av utan måste vara beredda hela tiden, säger Kicki.

Att Lena är en av de första som sett Maya och som hjälpte henne att komma till världen gör henne till en speciell person. Kicki och Lena har hållit kontakt efteråt och om det skulle bli fler barn så kommer Kicki definitivt att ringa henne igen.

– Då skulle det ju vara ännu häftigare eftersom vi känner varandra mer nu. Jag tror inte det spelar någon roll om man har fött tre, fyra eller fem barn. Hela förlossningen förändras med en doula.


Citat från Ingela Lundgrens intervjuer med mammor i doula-projektet:

Små barn kramas

”…det som jag uppskattade mest var hennes närvaro och den där tryggheten att jag visste att hon var där bara för mig” (förstföderska, normal förlossning)

”Jag hörde hennes röst hela tiden och att hon lugnade ner mig… .hon uppmuntrade mig och jag kände mig starkare… även om jag var svagare psykiskt denna gång så kände jag mig starkare… och sen att det fanns någon vid min sida som påminde mig hela tiden om att jag klarade av det här…hon gav mig den känslan att jag räcker till” (omföderska, normal förlossning)

”Jag kunde liksom gå in i mig själv… doulan var ju ett språkrör mellan mig och det okända… jag visste att jag kunde koncentrera mig på det jag skulle göra… doulan var väldigt mycket trygghet för mig och jag kunde bara ligga och vara för jag visste att hon skulle ta hand om mig” (förstföderska, normal förlossning)

”Jag hade haft så mycket sorg innan i och med att jag var själv… (gråter)… så jag ville så gärna att det skulle kännas bra för mig… Och doulan sa att vi gör en tjejfest av det… och det blev det” (först­föderska, normal förlossning)

”Hon var med mig på sjukhuset och åkte in med mig och väntade på mig och så ville jag inte att hon skulle vara med utan hon fick precis komma in när de skulle sätta igång. Och sen efter var jag tvungen att vara på ett uppvak i flera timmar och då gick hon emellan och tog kort på barnet och kom och visade och så där” (förstföderska, planerat kejsarsnitt)


Doula-projektet

I Göteborg erbjöds ensamstående, gravida kvinnor att gratis få stöd av en doula före, under och efter förlossningen.

Projektet var EU-finansierat och pågick mellan maj 2006 och mars 2007. Initiativet togs av ODIS, Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Skandinavien. Totalt ett 20-tal kvinnor på Minna-mottagningen i Göteborg fick hjälp genom projektet. Nya försök att söka pengar för en fortsättning pågår.

Vill du veta mer om projektet kan du besöka www.doula.nu eller ringa 0301-434 33.


Vad är en doula?

En doula är helt enkelt en kvinna som har er­farenhet av förlossningar och som kan ge stöd och information till kvinnan som ska föda samt till de i hennes närhet. Doulan finns till hands både före, under och efter förlossningen.
Det är viktigt att komma ihåg att en doula inte har något medicinskt ansvar, hon ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Källa: www.doula.nu

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.