En tatuerad rygg – innebär det att man inte kan begära ryggbedvöning (epidural) vid en förlossning? Experten svarar på vad reglementet säger.

Tatuering – hinder för ryggbedövning?

I ett frågesvar om tatueringar och ryggbedövning i Vi Föräldrar 10/2004, skriver Maria Sennström: ”Man bör inte sticka bedövningsnålen genom hud som är tatuerad, eftersom färgen kan innehålla skadliga ämnen”. Det står även att en narkosläkare bör titta på var tatueringen sitter och hur den ser ut innan man säkert kan säga om det går bra att lägga ryggbedövning.

Jag, som har läst medicinsk grundkurs samt akutsjukvård, förstår inte hur det skulle kunna vara skadligt att föra nålen genom tatuerad hud.
Till att börja med ligger ju inte färgen och flyter omkring i ett lager under huden. När tatueringen är läkt ligger färgen inkapslad. Om man är tatuerad hos en SPT-ansluten tatuerare (Sveriges professionella tatuerare) är färgen väl beprövad och testad och ska vara allergifri.

Är man väldigt känslig kan man testa att tatuera in en liten prick. Har man inte reagerat på den efter en månad är det väl inte troligt att kroppen reagerar på den efter ännu längre tid?

Dessutom undrar jag vad som kan vara skadligt. Det finns, mig veterligt, inte ett enda känt fall där en tatuerad människa har fått några men av vare sig blodprov, lumbalpunktion, spinal- eller epiduralbedövning? Jag väntar med spänning på förklaringar.

M

Inte tillräcklig känt om skadliga biverkningar

När man lägger en så kallad ryggbedövning går man med en tunn nål in i den vätskefyllda spalten närmast ryggmärgen eller i utrymmet utanför detta, som kallas epiduralrummet.

Bestämmelserna och restriktionerna för vad man får spruta för läkemedel är väldigt detaljerade. Det krävs att medlen ska vara väl kända och prövade sedan länge för att kunna användas. Som regel undviker man allt där det inte finns tillräckligt mycket uppgifter som styrker att ett ämne kan användas utan risker.

Narkosläkarna är ansvariga för att lägga bedövningen. De anser att man inte ska sticka genom hud med tatueringsfärg, eftersom det inte är tillräckligt känt om det finns några skadliga biverkningar.

Det räcker inte med att ett ämne är allergitestat för att man ska kunna säga att det är säkert att använda så att det kan komma i kontakt med ryggmärgsvätskan.

Så det är faktiskt på det sättet att man inte sticker genom tatueringsfärgad hud. Fast det är ytterst sällan som det är ett hinder med en tatuering vid läggande av en ryggbedövning. Det är väldigt ovanligt att det inte går att lägga bedövningen vid sidan om själva tatueringen, i hud som saknar tatueringsfärg.

Maria Sennström